Verdens mest uvejsomme natur

De ligger fjernt fra alfarvej eller er mere end besværlige at komme til - men naturen er uovertruffen. Her er en håndfuld af verdens mest vanskelige nationalparker.

Virunga National park ligger mellem Virunga og Rwenzori bjergene i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo Fold sammen
Læs mere
Foto: Ad Meskens
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alverdens dyr kan opleves på tætteste hold i dyreparker og zoologiske haver, og alverdens planter kan opleves i botaniske haver.

Læs også: Ti ting du skal se, før de forsvinder

Men det er nu noget andet, at se både dyr og planter på stedet. Og jo sværere det er, jo større er oplevelsen, når det lykkes.
Her er en håndfuld nationalparker og fredede områder, hvor man virkelig bliver sat på arbejde bare for at komme dertil. Men så venter også eventyret.

Fuglenes faste holdeplads

Hvad: Dry Tortugas National Park
Hvor: I den Mexicanske Golf ca. 100 km vest for Key West, Florida, USA
Hvordan: Med vandflyver eller båd
Hvornår: Fugleture især i april og tidlig maj
Info: dry.tortugas.national-park.com

De syv små koraløer er omgivet af et rigt marineliv og på nationalparkens officielle fugleliste er ikke mindre end 299 arter. Stort set alle kommer forbi på træk, kun syv arter yngler på øerne. Det er blandt andet fregatfugle, den brune pelikan og den sodfarvede terne, hvor en koloni på omkring 80.000 terner holder til på Bush Key hvert år mellem februar og september.
Øen er lukket i yngleperioden, men man kan betragte synet med kikkert og telelinser fra Fort Jefferson. Højsæson for fuglekikkeri er foråret, hvor snesevis af forskellige arter af trækfugle kan observeres på én dag. Det mest populære sted for det er også Fort Jefferson, hvis vandbassin er fuglenes eneste mulighed for ferskvand i miles omkreds. 
Anden store turistattraktion på øerne, som også er kendt for legender om pirater og sunkne skattekister fyldt med guld, er netop fortet. Det er blandt de største kystforsvarsværker i den vestlige verden bygget i 1846 og opkaldt efter USAs tredje præsident, Thomas Jefferson. Fortet var bemandet frem til 1930. Fem år senere besøgte den daværende præsident, Franklin D. Roosevelt, området og udnævnte fortet som National Monument, og i 1992 blev både det og øerne erklæret nationalpark.

 

Arternes mangfoldighed

Hvad: Manú National Park
Hvor: Nord for Cusco i det sydøstlige Peru
Hvordan: To dages kørsel ad jordveje plus seks timers sejlads på Manu floden
Hvornår: Bedst i den tørre periode fra maj til december
Info: manu-wildlife-center.com

De mere magelige kan dog undgå den lange strabadserende køretur og i stedet flyve til båd-stedet og adgangen til nationalparken. Det tager kun en halv time. Men er man en ægte eventyrer, tager man naturligvis den del af rejsen med også.
Det er den største nationalpark i Peru, 15.328 kvadratkilometer som strækker sig stort set over hele Manú flodens løb fra dens udspring højt i Andesbjergene til den løber ud i Madre de Dios floden.
Området, den løber igennem, er ud over enkelte indianerstammer ubebygget, og eneste måde at komme ind i det er med båd. Man kan opleve adskillige klima- og vegetationszoner i parken, som strækker sig fra Amazonas lavland 150 meter over havet til barske bjergegne op til 4.200 meters højde.
Parkens mangfoldighed er enorm. Mere end 15.000 plantearter og op til 250 forskellige træarter er fundet på en enkelt hektar, og med over 1.000 fuglearter er den et yndet rejsemål for ornitologer. Dyrelivet er lige så rigt. Krokodiller og slanger og 222 forskellige arter pattedyr, blandt andet rovdyr som jaguar, puma og ozelot og masser af aber - egernaber, peruvianske edderkopaber og sorthoved nataber. Nationalparken blev World Heritage i 1987 for at have en biologiske diversitet der ikke overgås andre steder i verden.

 

Verdens største nationalpark

Hvad: Nationalparken i Nord- Og Østgrønland
Hvor: I det allernordligste østlige hjørne af Grønland
Hvordan: Med skib og kun på organiserede ture
Hvornår: Mellem juli og september
Info: greenland.com

Det er både verdens største nationalpark og samtidig verdens mindst besøgte nationalpark. Og det er ikke kun fordi man skal have tilladelse til at opholde sig der og kun må være der som deltager i en organiseret ekspedition. Men 80 pct. af den 972.000 kvadratmeter - mere end tyve gange større end Danmark -  er dækket af indlandsis. Men kystområderne er isfri om sommeren, hvor kysten og fjordene også er sejlbare.
Det er et helt uberørt område, kun beboet af mandskaberne på vejrstationerne i Mesters Vig og Danmarkshavn og Siriuspatruljen i Daneborg samt skiftende forskere på stationen Zackenberg nær Daneborg. Ellers er eneste større levende væsner i denne verden af is flokke af moskusokser. Den 2.000 kilometer lange kyst er vigtig yngleområder for isbjørne og hvalros, og her er også polarræve, ulve, lemminge og hermelin samt jagtfalke samt sæler.
Alle pattedyr og fugle er totaltfreded, og der må kun fiskes med stang og pikl. Dog har fangere fra Ittoqqortoormiit, Scoresbysund, syd for nationalparken og Qaanaaq, Thule, der støder op til parken mod nordvest, tilladelse til at tage på fangstrejser efter isbjørn med traditionelt udstyr.

 

Bjerggorillaernes verden

Hvad: Virunga National park
Hvor: Mellem Virunga og Rwenzori bjergene i den østelige del af Den Demokratiske Republik Congo 
Hvordan: Nærmeste større by er Goma, hvorfra der er dårlige afrikanske veje til parken. Et større problem er imidlertid sikkerheden i området. For tiden har parkledelsen lukket parken midlertidigt. Foreløbig til 5. juni, hvor man vil bedømme om situationen har ændret sig.
Hvornår: Det er regntid fra midt februar til midt i maj og igen i en kortere periode fra midt oktober til midt december.
Info: visitvirunga.org

Flokken ledet af en stor, stærk han, en silverback, hunner og legende børn, godmodige øjne og så en aldeles menneskelig adfærd. Det er bjerggorillaerne der fascinerer og er den absoult største attraktion i Afrikas ældste nationalpark.
Omkring 200 af den stærkt truede art lever i denne smukkeste og ældste nationalpark i Afrika, som også er den park, der har allerflest arter af samtlige afrikanske nationalparker at byde på - når det altså er sikkert at besøge den. Parken blev etableret i 1925 og hed dengang Albert National Park. I årevis har den politiske situation i DR Congo imidlertid været så usikker, at den har været helt lukket for turister.
Men i de seneste år har landet været ledet af en folkevalgt regering, og der har været fred med nabolandene - og turisterne har igen kunnet besøge den sydlige del, hvor bjerggorillaerne holder til, og hvor aktive vulkaner også er med på seværdighedslisten. Midt i den 7.800 kvadratkilometer store Virunga National Park ligger den store Lake Albert og naturen veksler mellem savanne, lavasletter, sumpe og regnskov. Også den allernordligste del med Rwenzores snedækkede  bjerge er også åbnet for turister med adgang fra Beni.

 

Det glemte land

Hvad: Maliau Basin Conservation Area
Hvor: I nærheden af Tawau i den sydlige centrale del af Sabah, Borneo, Malaysia
Hvordan: Med firehjulstrækker fra Tawau 190 km, hvis vejret tillader det, til indgangsporten. Herfra til fods. 
Hvornår: Det er regnskov med regn året rundt, men det regner mest i regnsæsonen fra november til februar.
Info: sabahtourism.com

Turistmyndighederne i den malaysiske delstat Sabah kalder Maliau Basin for "Sabah's Lost World", og det var også først i 1988, at den første videnskabelige ekspedition vandrede ind i området, som en pilot ganske vist havde omtalt i 1947. Indtil da havde det 390 kvadratkilometer store område med  et tidligere vulkankrater, der er 25 kilometer i diameter, ligget som et uberørt øko-system omgivet af 1.500 meter høje bjergsider.
Siden da er der, blandt andet med støtte fra danske Danida, etableret både en naturbeskyttelse for området samt en turisme med trekkingture i jungle og regnskov. Der opdages hele tiden nye arter i området, men indtil nu er der registeret over 1.800 plantearter og mindst 80 arter af orkideer, hvilket er rekord for Sabah. Flest findes i skovplateauet, og flest blomstrer i april-maj.
Af større dyr har man set tegn efter næsehorn, men ingen elefanter. Der er større hjortedyr, vildsvin og masser af aber. Over 270 fuglearter er listet - bl.a. otte forskellige arter af næsehornsfugle. I Malimau findes den højeste koncentration af netop næsehornsfugle. For de magelige turister er der etablere flyforbindelse med helikopter til de landingspladser, der er etableret for evakuering i sygdoms- og nødstilfælde.

Læs også: Her er verdens syv nye naturvidundere