Verdens mest indbringende turistmagneter

Det er big business at eje en populær turistattraktion. Men hvilke er den bedste forretning - og hvad bliver de mange penge fra entréindtægterne brugt på?

Den Forbudte By i Beijing er verdens mest indbringende turistattraktion. Fold sammen
Læs mere

1. Den Forbudte By
Hvor: Beijing, Kina
Årlige entréindtægter: 606 mio. kr.
Antal besøg i 2013: 15,3 mio.

Det kan umiddelbart lyde paradoksalt, at et af verdens mest besøgte steder hedder Den Forbudte By. Det gigantiske paladsområde i den kinesiske storby har dog været åbent for offentligheden fra midten af 1920’erne, da Kinas sidste kejser Pu-Yi blev fordrevet derfra efter Xinhai-revolutionen årtiet forinden. Og siden da har stedet været ejet af den kinesiske stat, som skovler penge ind på det rekordhøje årlige antal turistbesøg.

Afhængig af sæsonen varierer prisen for adgang til Den Forbudte By mellem 40-60 yuan (ca. 40-60 kr.) – omend kinesere betaler lidt mindre – hvilket sidste år gav en solid indtjening til Kinas finansministerium, der håndterer entréindtægterne. Hvad yuan-millionerne bruges til, er imidlertid ikke offentligt tilgængeligt, men en del af dem formodes at gå til vedligeholdelse af det snart 600-årige UNESCO-område.

2. Eiffeltårnet
Hvor: Paris, Frankrig
Årlige entréindtægter: 550 mio. kr.
Antal besøg i 2013: 6,7 mio.

Europas mest besøgte monument kunne i 2014 fejre sit 125-års jubilæum med færdiggørelsen af to større renovationer på Gustave Eiffels romantiske tårn: Siden foråret har man kunnet tage op med en nybygget elevator, der efter fire års forsinkelse kostede 286 mio. kr., hvilket ifølge eksperter gør den til verdens dyreste elevator. Og i efteråret kunne de besøgende så betræde førsteetagens nye glasgulv med 57 meters direkte kig ned på menneskemyldret på jorden. Pris for renovationen: 226 mio. kr.

Tilsammen svarer de to millionbeløb til, hvad Eiffeltårnet i 2013 tjente på de besøgendes entrébilletter.Så det er en god forretning for ejerselskabet SETE, som kontrolleres af byrådet i Paris. Og ligeledes er det en god forretning for byen som helhed: Ifølge en italiensk undersøgelse er Eiffeltårnet det mest værdifulde monument i Europa (anslået værdi: 3,2 billioner kroner) målt ud fra parametre som brandværdi, økonomisk tiltrækningskraft, jobskabelse og eksportværdi.

3. Empire State Building
Hvor: New York, USA
Årlige entréindtægter: 500 mio. kr.
Antal besøg i 2013: 4 mio.

Mens Eiffeltårnet har verdens dyreste nybyggede elevator, kan Empire State Building prale af verdens dyreste elevator-tur: Op mod $50 (ca. 300 kr.) koster det at tage turen op i New Yorks ikoniske skyskraber fra 1931. Og det gør omtrent hver tiende af de turister, der besøger byen fra ind- og udland.

Det giver millioner af dollars i lommen på den kontroversielle kapitalistfamilie Malkin, som gennem generationer har ejet Art Deco-bygningen – og som har brugt en stor del af indtjeningen på opkøb af ejendomme i The Big Apple. Malkin-familien er det seneste år blevet stærkt kritiseret af en gruppe langtidsaktionærer, der føler sig snydt, fordi den efter børsnoteringen i 2013 pludselig skrinlagde planerne om et salg af Empire State Building, som det ellers var blevet meddelt. Nu kører sagen i retten.

4. Louvre
Hvor: Paris, Frankrig
Årlige entréindtægter: 432 mio. kr.
Antal besøg i 2013: 9,2 mio.

Verdens mest besøgte museum tjener kassen på kunstinteresserede turister, der kommer for at se ”Mona Lisa” og de øvrige malerier. Louvre oplevede et boom i antallet af besøgende for 10 år siden med udgivelsen af Dan Browns succesroman ”Da Vinci Mysteriet”, der i de indledende kapitler udspiller sig på museet. Og hvert år siden da har det betydet millioner af euro på bankbogen, hvoraf en stor del investeres i at hente ny kunst til den nuværende samling på godt 38.000 værker.

Officielt ejes Louvre af den franske stat, men ejerskabet tog en omstridt drejning i 2007, da De Forenede Arabiske Emirater for 3 mia. kroner købte rettighederne til at åbne et Louvre Abu Dhabi, som skal stå færdigt i 2015. Siden har over 4.700 kunstfolk i et protestbrev insisteret på, at ”museer ikke er til salg”.

5. Tower of London
Hvor: London, England
Årlige entréindtægter: 430 mio. kr.
Antal besøg i 2013: 2,9 mio.

888.246 røde valmuer formet i keramik – det var et imponerende syn at besøge Tower of London i efteråret, hvor man mindedes de faldne britiske soldater i Første Verdenskrig.

Den historiske borg ejes formelt af det britiske kongehus og forvaltes til daglig af en velgørenhedsfond. Og ifølge fondens egen årsrapport stiller man generelt skrappe krav til, at de økonomiske beholdninger holdes på et ”beskedent niveau”.

Rapporten viser desuden, at en del af entréindtægterne – en adgangsbillet koster op til £22 (ca. 130 kr.) – netop skal gå til velgørende formål som eksempelvis valmueudstillingen. Og derudover koster det noget at holde vagt om klodens mest værdifulde kronjuveler.