Verdens mest besynderlige arkitektur

Synes du kunstmuseet Arken ser besynderlig ud? Der findes mere outrerede bygninger rundt om i verden. Her er 11 af dem.

Elbe Philharmonie i Hamburg, Selfridges Department Store i Birmingham og Ontario College of Art and Design, Toronto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Herzog & de Meuron, david bank/Flickr.com & portfolium/Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1) Ontario College of Art and Design, Toronto, Canada
Den flisebelagte kasse, hvor der tilsyneladende er gået kludder i skakternene, hænger over husene i et kvarter, hvor arkitekturen ellers ser ud som man turde forvente i et en af Torontos kvarterer. Og det ser mere og mere besynderligt ud jo tættere, man kommer på. Det er den britiske arkitekt Will Alsop, der på denne måde anbragte en række gallerier og atelier på farverige støttepiller højt over byen.

Læs også: Fremtidens vildeste bygninger

2) Stregkode-bygningen, Sankt Petersborg, Rusland
Ikke langt fra Neva-flodens bred har har Vitruvius & Sons opført et indkøbscenter med en facade, der er udført om en stor stregkode. Om ikke andet fortæller centret med dette enkle symbol, hvad det drejer sig om: at købe ind, at sælge, at høre kassen registrere prisen, og lade kunden betale.. (I øvrigt er der også en stregkode-bygning af det hollandske arkitekstfirma MVRDV uden for München.)

3) Bioscleave House, East Hampton, New York
, USA
Ægteparret Arakawa og Madeline Gins designede dette urovækkende hus i 2008. Her er gulvet nupret og toppet - næsten bakket - og de elektiske kontakter og stik er anbragt i så skæve vinkler, det angiveligt skulle medvirke til at styrke immunsystemet ved ikke at være anbragt hverken praktisk eller komfortabelt. Denne konsekvente udfordring er, mener kunstnerne, nøglen til udødelighed. (Huset er i øvrigt til salg hos Sotheby’s Realty for 4 millioner dollars - ca. 22 millioner kroner.)

4) Selfridges Department Store, Birmingham, England
Varehuset Selfridges bygning i Birmingham ligner en kolossal kage i ringbrynje. Den organisk formede konstruktion er beklædt med 15.000 skinnende aluminumplader. Den er tegnet af firmaet Future Systems, hvis navn siger en del om, hvordan firmaet har tænkt sig at skabe liv i en ellers døende bymidte. "En by-klippe, en gigantisk søanemone, et venligsindet besøg fra rummet, alle magiske svampes moder," skrev dagbladet Guardians arkitekturkritiker Jonathan Glancey henført. "Dette er et stormagasinet som rendyrket arkitektonisk underholdning." Indvendig er der hvide, rulletrapper på kryds og tværs, der leder leder tanken hen på Fritz Langs "Metropolis".

5) Ramot Polin Apartments, Jerusalem, Israel
Den polskfødte arkitekt Zvi Heckers forsøg på en boligkonstruktion af 720 sammensatte enheder, ligner ved første øjekast et vældigt kubistisk maleri. Ramot Polin Apartments var en øvelse i at anvende præfabrikerede enheder og med sine mange pentagoner - femkanter - i humørfyldt sammenhæng minder resultatet måske allermest om et stade for honningbier. Det højst uortodokse boligbyggeri var ironisk bestilt af det israelske boligministerium med henblik på at huse ortodokse, jødiske familier.

Læs om flere besynderlige konstruktioner på næste side