-
Fugu, Japan
Fugu-fisken er en dødsensfarlig, men meget populær delikatesse i Japan. Hvorvidt du overlever at spise fisken, afhænger af, hvor dygtig din kok er. Èn fisk indeholder nemlig gift nok til at slå 30 fuldvoksne mennesker ihjel, hvis ikke dens lever og forplantningsorganer er fjernet korrekt. I og med at kokkens evner er så afgørende for, om gæsten er i live efter endt måltid, tager det mellem to og tre år at få tilladelse til at tilberede fisken med det plettede ydre. På grund af den høje risiko er det forbudt at servere fugu i Europa, og kun få restauranter i USA har fisken på menukortet.
1 / 6
-
Ackee, Jamaica
Den ferskenlignende frugt, der umiddelbart ser meget tilforladelig ud, er Jamaicas nationalfrugt. Ackee er en yndet og lækker spise, hvis man holder sig én ting for øje - at frugten er moden. En umoden Ackee er nemlig giftig, og hvis den spises, vil man få, hvad de indfødte kalder, jamaicansk bræksyge, der kan føre til insulinchok og død. Frugten åbner sig selv, når dens gule frugtkød er spiseklart, men det kan knibe med befolkningens tålmodighed. Tilbage i 2011 døde 23 mennesker og 194 blev syge i løbet af kun tre måneder, fordi en lang vinter havde udskudt frugtens modning.
2 / 6
-
Sannakji, Korea
Den koreanske ret sannakji indeholder, i modsætning til galleriets andre eksempler, ikke et giftstof. Til gengæld er der en reel chance for, at du lider kvælningsdøden, før du har spist op. Sannakji er nemlig levende blæksprutte, skåret i mindre stykker, der stadig suger, griber og spræller. Fans af sannakji nyder fornemmelsen af de aktive sugekopper, der forsøger at kravle tilbage op i munden, men den del af måltidet ender med kvælning, hvis blæksprutten sætter sig på tværs og blokerer for luftvejene. Derfor anbefales det, at man tygger blæksprutten grundigt, før man sluger.
3 / 6
-
Cassava, Afrika
Rodfrugten, hvis form minder om gulerodens, og hvis kød ligner kartoflens, er primærføde i særligt Afrika. Hver dag mætter den millioner af munde verden over, og populært bliver den kaldt det fattige folks kartoffel. Cassava er nemlig hårdfør og kan vokse i mange jordtyper samt undvære vand i længere perioder. Problemet er bare, at planten har et højt indhold af cyanid, der er giftigt, hvis ikke det forarbejdes over flere dage - og det er der ikke altid tid til i lande med hungersnød. Sød cassava, der kun er halvt så giftig som den bitre, siges at kunne dræbe en ko.
4 / 6
-
Namibisk Oksefrø, Sydafrika
Oksefrøen er en sand delikatesse i Namibia, men hvorvidt du overlever retten er sæsonbestemt. Tricket, som er almindeligt kendt blandt de lokale, er først at fange og spise oksefrøen efter den tredje forårsregn. Det er nemlig frøens hud og organer, der er giftige, men regnen har eftersigende en udrensende effekt, der gør frøen giftfri og egnet til madlavning. Er din timing gal, og sætter du tænderne i frøen på det forkerte tidspunkt af året, risikerer du nyreproblemer og, hvis du er rigtig uheldig, varigt nyresvigt. I Namibia spiser man i øvrigt hele frøen og ikke kun dens lår, som i Frankrig.
5 / 6
-
Stenfisk, Koralrev
Her er tale om en fisk, der på farligheds-skalaen bliver sammenlignet med hvidhajen. Men hvor hvidhajen slår ihjel med sit bid, gør stenfisken det med sin gift. Bare et overfladisk snit fra dens pigge kan forårsage lammelse, shock og smerte i en sådan grad, at voksne mennesker er døde af det. Stenfisken går i et med sine omgivelser, så de fleste opdager den ikke, før det er for sent. Den bliver brugt rå i retten Okoze, og i madsammenhæng er den mest farlig for kokken, der skal gøre den spiseklar. En uerfaren kok vil nemlig ikke kunne fjerne dens pigge uden at stikke sig.
6 / 6