Verdens længste passagerfly

Den nye udgave af Boeings jumbo bliver godt et par meter længere end konkurrenten Airbus' kæmpefly A380 - og bliver dermed verdens længste fly.

Foto: Boeing

Den første passagerudgave af den fjerde generations af jumojets, Boeing 747-8 Intercontinental eller bare Boeing 747-8I, er på vej på Boeing-fabrikkerne i USA, der er verdens største flyfabrik.

Læs også: Den ultimative luksus i luften

I disse dage samles hos Boeing i Everett, nord for Seattle i staten Washington, forreste halvdel af flyet - med den legendariske 1. sal - med bageste halvdel og ikke mindst vingerne. Boeing 747-8-flyene er de hidtil største jumbojets og de største passagerfly, der er bygget i USA.

Når den nye jumbo står fuldt flyvefærdig vil den være verdens længste passagerfly. Hidtil har Airbus' A340-600 med sine 75,3 meter været verdens længste passagerfly. Verdens største passagerfly, Airbus' A380, når med sine 72,75 meter ikke helt med. Der mangler tre-fire meter.

Den nye jumbo bliver 76,25 meter lang, hvilket er 5,6 meter end forgængeren 747-400.

Fragtmodellen er klar

Flyet kan have 467 passagerer fordelt på tre klasser, og det tyske luftfartselskab, Lufthansa, var de første til at afgive ordrer. Korea Air har også bestilt fem fly, men de første færdige fly går alligevel til en VIP-kunde i 2011. (Der spekuleres i, at der er tale om et mellemøstligt statsoverhovde.) Lufthansa ventes at modtage sine fly i 2012.

De første testflyvninger er planlagt til første kvartal næste år fra Moseslake, Washington, og senere i Palmdale, Californien.

Fragtmodellen af 747-8 er allerede langt henne i produktion og tests og de første fly kan tages i brug af det Luxembourg-baserede selskab Cargolux næste sommer.

Læs også: Gennemsigtige fly med total udsigt