Verdens hårdeste løb

Her er en håndfuld af verdens allerhårdeste løb - udfordringer, der får nytårets motions-forsæt til at ligne peanuts.

Deltagerne i "Tough Guy"skal gennem en ekstrem bane med udfordringer som f.eks. at svinge sig mellem trætoppe, mave sig gennem mudder, forcere klatrevægge hyldet i røg og svømme i isnende koldt vand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com/Lofter

Maraton på Inkastien

Der løbes maratonløb snart sagt overalt i verden; fra den afrikanske savanne til den Kinesiske Mur. Men "Inca Trail Marathon" i Perus Andesbjerge op mod Machu Picchu, den smukke inka-ruinby, hører til blandt de hårdeste.
Løberne starter i en højde af 2.500 meter over havet og bevæger sig på maraton-distancen mere end 1.500 højdemeter, og det på stien, der består af tusinder af trin - smalle, brede, skæve og med både blødt og hårdt underlag.

Højeste punkt under løbet er Warmiwañusca, den døde kvindes pas 4.215 meter over havet, som også er højeste punkt på Inkastien.
Og når lungerne er ved at sprænges, er eneste trøst at tænke, at samme rute vandrer de peruvianske bærere - men de er iført sandaler og har turisternes tunge bagage på ryggen.

Navn:
"Inca Trail Marathon"
Næste løb: 8. juni 2011 (hele arrangementet varer fra 2. til 12. juni )
Info: www.andesadventures.com

Se video fra løbet her

På erobrernes rute

Det tre dage lange cykelløb "La Ruta de Los Conquistadores" - den de spanske erobrere tog, da de kom til Costa Rica - gør Tour de France til en søndagsudflugt.
Løbet starter i tropisk varme i Jacó på Stillehavskysten og går tværs over det bjergrige land gennem jungle, floder, mudder og to vulkaner til Puerto Limon, der ligger ud til det Karibiske Hav. Deltagerne kommer gennem  flere klimazoner fra svedende, fugtig varme til isnende kold regn i højderne.

Deltagerantallet er begrænset til 400, hvor halvdelen af pladserne er reserveret cykelryttere fra Costa Rica, som skal kvalificere sig til at deltage. Resten af pladserne er til udlandske ryttere, som betaler fra ca. 4.000 kr. for at deltage i løbet, hvor man kan stille op i forskellige kategorier: Men's Open, Women's, Men's 30-39, Men's 40-49 og Mens 50+.
I dette løb er der hverken hold, "vandbærere" eller ledsagevogne, men kun en mand eller kvinde med sin cykel.

Navn:
"La Ruta de Los Conquistadores"
Næste løb: 3. til 5. november 2011
Info: www.larutadelosconquistadores.com

Se video fra løbet her

Kun for de hårde nitter

Det er verdens mest sikre, men også mest farlige udfordring i mental og fysisk smerte, frygt og udholdenhed - og det er også verdensbegivenhed af sin art, fastholder folkene bag konkurrencen, "Tough Guy".
Det er simpelthen den ultimative konkurrence for m/k'er med hår på brystet, som bagefter med rette kan kalde sig en "Tough Guy".

Begivenheden foregår i Peron nær Wolverhampton i Storbritannien. Deltagerne skal først gennemføre et orienteringsløb og derefter gennem en ekstrem bane med udfordringer som f.eks. at svinge sig mellem trætoppe, mave sig gennem mudder, forcere klatrevægge hyldet i røg og svømme i isnende koldt vand.
Sidste års vinder, Paul Jones, gennemførte konkurrencen på tiden 1 time 18 minutter og 53 sekunder.

Navn:
"Tough Guy™"
Næste løb: 30. januar 2011
Info: www.toughguy.co.uk

Se video fra løbet her

Gennem Saharas sand

Løbet, eller løbene bør man sige, er ikke alene det sværeste maraton i verden. "Le Marathon des Sables" er også det dyreste, hævdes det. 
Løbet gennemføres hvert år i det sydøstlige Marokko, hvor deltagerne i over en uge skal tilbagelægge en rute på 254 km gennem Saharas sand, bærende deres personlige bagage i en rygsæk. Vand udleveres kun ved depoterne, og undervejs overnattes i enkle telte - og alligevel er løbsafgiften over 20.000 kr.

Over 11.000 løbere har gennemført "Le Marathon des Sables" siden det første løb i 1986. To er døde under strabadserne, men 30 pct. har været med i mere end et løb. 30 pct. er franskmænd og 14 pct. af alle deltagende har været kvinder. Den yngste har været 16 år og den ældste 78 år.

Navn:
"Le Marathon des Sables".
Næste løb:  3. til 9. april 2011
Info: www.darbaroud.com

Se video fra løbet her
 

Løb under havets overflade

Det er i år 34. gang at det, arrangørerene hævder at være "verdens hårdeste løb", afvikles. Og sikkert er det da også, at ultra-maratonløbet i Death Valley i USA, som er fem gange længere end et maraton, er for de seje.

Løbet starter i Badwater Basin, der er en del af Mojaveørkenen, i 85 meter under havets overflade. Et af verdens varmeste steder, hvor temperaturen i juli runder de 50 grader, og løberne skal passe på, at skoene ikke smelter på den gloende asfalt. Ruten går opad og opad, og løbet ender på Mount Whitney i nabostaten Californien i ca. 2.500 meters højde. Sidste år startede 80 løbere og 73 gennemførte. 30-årige Zach Gingerich, som for tredje gang gennemførte løbet og blev nummer to i 2009, vandt 2010-løbet i tiden 24 timer 44 minutter og 48 sekunder.

Navn:
"Badwater Ultramarathon"
Næste løb: 11.-13. juli 2011.
Info: www.badwater.com

Se video fra løbet
 

Læs også: 5 vilde marathon verden rundt