Verdens flotteste havnefronte

Se hvilke ti byer, der virkelig har forstået at udnytte, at de ligger i første parket til vandet - København er ikke med på listen.

Foto: Chicago, USA. Flickr.com/iamhydrogen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ganske vist troner det imponerende Guggenheim Museum på flodens bred - men det er ikke nok til at få spanske Bilbao med på listen.

Næste: Helsinki, San Sebastian, Sydney og Hamburg

Organisationen Project for Public Spaces lægger ikke fingrene imellem, når de vurderer verdens byer og deres brug af den enestående beliggenhed ved vandet.
»Tomme mure. Sterile pladser. En død zone«, var kritikken af Bilbao, som må lide den tort, at blive slået af nabobyen San Sebastian. 200 byer verden over har fået bedømt deres waterfront.

Den skal være vital for både byens beboere og turister, hvor der både er arbejdspladser og forretninger og ikke mindst skal der virkelig være noget at komme efter - f.eks. caféer, markeder, parkanlæg, legepladser, plads til underholdning, færgehavn, historiske bygninger - og det er ikke nok med bare én ting, må Bilbao sande.
Det må København også, for den danske hovedstad er ikke med blandt de ti bedste - »The power of Ten«, som Project for Public Spaces kalder de ti byer, hvis havnefronter de vil anbefale som rejsemål i sig selv.

Chicago, USA
Derfor: På en typisk sommerdag kan man se masser af mennesker svømme, vandre, cykle, spille skak ved skakbræt-bordene, købe mad og drikke fra sælgerne eller slappe af under parasoller i solstole.
Desuden: Millennium Park er nok byens nye mødested. Men når man vandrer gennem dette nye inddæmmede parkområde opdager man at waterfront er mere. Der er op mod 20 km stier og parkanlæg langs Lake Michigan. Fra Navy Pier med forlystelser til North Avenue Beach eller Jackson Park Beach.
www.choosechicago.com

Venedig, Italien
Derfor: I de fleste byer er transportvejene noget af det mest problematiske i forhold i byplanlægningen. I Venedig er transportvejene noget af det smukkeste.
Desuden: Man kan let fare vild, når man vandrer over broer og gennem smalle gader på de 188 små øer, der danner byen. Men man føler byens rytme og charme, og snart åbner gaden sig i en solbeskinnet piazza fyldt med cafégæster og turister på shopping. I et hjørne spiller drengene fodbold, og bølgerne efter vaporetto’en slår op mod kajkanten.
www.turismovenezia.it

Næste: Helsinki, San Sebastian, Sydney og Hamburg