Verdens farligste strande

Antallet af angreb på mennesker steg sidste år med 25 pct. Se hvor hajerne har slået til flest gange.

Siden 1845, hvor man begyndte at registrere hajangreb mod mennesker, er knap 450 mænd og kvinder blevet dræbt af hajer. Fold sammen
Læs mere
Foto: flickr/doobybrain
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er på forsiden med det samme: Haj angriber badegæst!

Læs også: Pas på: Verdens farligste fugl er vred

- og billeder fra Jaws dukker op, selv om det er mere end 30 år siden skrækfilmen blev et verdenshit.

Set i det store perspektiv er det nu ikke mange gange, det går galt. For mennesker er langt fra hajernes foretrukne føde. Faktisk bør vi frygte hunde mere end hajer.

Over de seneste ti år er 230 mennesker døde efter hundebid i USA , mens kun otte har mistet livet efter hajangreb, skriver Travel + Lesure, som har kikket på tal i det verdensomspændende hajangreb arkiv.

Siden man begyndte at registerer hajangreb i 1845 har der været i alt 2.767 angreb mod mennesker, og ca. 16 pct. af dem har været med dødelig udgang.
Men antallet af hajangreb har været stigende. Sidste år blev registreret 79 angreb, og det 25 pct. flere end året før.

Hajer er forsigtige
"Af så store dyr er hajer imidlertid overraskende forsigtige," siger præsidenten for Shark Research Committee, Ralph S. Collier til Travel + Leasure.
Han forklarer, at hajerne bruger alle sanser for at undersøge eventuel føde. Det absolut sidste de gør, er at putte det i munden, og når de registrerer, at det er uinteressant, spytter de det straks ud.

Tyrehajer, hvide hajer og tigerhajer er de arter, der oftest har angrebet mennesker. Tyrehajen opholder sig gerne i stille brakvand og
floddeltaer, mens den hvide haj tilbringer det meste af sin tid på åbent hav. Tigerhajerne er nysgerrige. De spiser både ådsler og affald og er dermed den art, der er størst risiko for vil bide mennesker.

Er man i områder med hajer, er der et par forholdsregler, der er gode at huske:
Svøm aldrig alene og bliver du angrebet, så forsvar dig med hårde slag og forsøg at ramme - ikke næsen - men øjne og gæller.

HER ER DE 10 FARLIGSTE STRANDE:

New Smyrna Beach
,
Florida, USA
Til dato er der registreret 238 hajangreb ved denne strand, og det gør den til verdens farligste - selv om der endnu ikke har været et
dræbende angreb. Stranden er en del af Volusia County, som tegner sig for 37 pct. af alle hajangreb i Florida, og af Global Shark Attack File fremgår det, at der var 12 angreb i 2008.
Det er især unge tyrehajer, nogle ikke større end en velvoksen ørred, der er gået til angreb. Bid og sår er ikke umiddelbart farlige. Men da disse hajer også æder ådsler, kan de være inficerede, og bliver sårene ikke behandlet straks, kan det blive fatalt.

Bondi Beach

New South Wales, Australien
Kysten med strandene fra den berømte Bondi Beach til Byron Bay har rekord i angribende hvide hajer. 171 uprovokerede angreb er registeret og 55 angreb med døden til følge.
At det er så farligt netop her, skyldes formentlig de specielle kystforhold. Her er meget dybt vand tæt ved land. Det giver kysthajerne et mindre område at operere i samtidig med, at oceanhajer som de store hvide hajer kan komme helt tæt på kysten.
Mange hajer, mange badende - mange angreb.

Second Beach

Port St. Johns, Sydafrika
Dykning med hvide hajer, hvor man opholder sig godt beskyttet i et bur, tiltrækker turister lige så stærkt, som hajer tiltrækkes af blodige kadavre - hvilket lige netop er, hvad mange turoperatører benytter sig af, for at sikre, at turisterne også får hajoplevelsen.
Bagsiden af den succes er, at hajerne lærer at forbinde mennesker med mad, og det har ifølge organisationen "Surfers Against Shark Cage Diving" medført en række fatale hajangeb.
Siden 1990 har der har været 23 hajangreb på surf-strande med dødelig udgang, hvilket er mere, end der har været i hundrede år inden da.

Fletcher Cove, Solana Beach

Californien, USA
Med 142 uprovokerede angreb siden 1900 er Californien det næstfarligste hajområde i USA. Den lange kystlinje og et perfekt vejr spiller naturligvis ind her.
Forholdene i Sydcalifornien er det ideelle sted for den hvide haj at yngle. Mellem Point of Conception og Baja Californien findes mængder af fiskeyngel, som er perfekt føde for babyhajer.
I 2008 mistede Dr. David Martin livet i Fletcher Cove. Han svømmede midt i en gruppe, som trænede triathlon, da en hvid haj angreb og dræbte ham. "De hvide hajer tiltrækkes af plasken, som de opfatter som et dyr i problemer og et let bytte," forklarer Ralph S. Collier.

Makena
Maui, Hawaii
Den næststørste ø i Hawaii, Maui, ligger højt på "farlighedslisten" selv om øen i sammenligning har forholdsvis få angreb, nemlig 37 og tre dødsfald.
Det er de zoologiske forhold, der kan blive farlige. Omkring Hawaii er det tigerhajerne, der er de farlige. De foretrækker at jage skildpadder, som svømmer nær havoverfladen - ganske som mennesker.
Shark Research Institute kan underbygge farligheden med en indberetning fra Dan Lankheit, som roede kajan ud for Makeena Beach. Her blev han angrebet af en fem meter lang haj, som i et kvarter blev ved med at bumpe ind i hans kajak, inden den gav op.

Boca de Suape
Pernambuco, Brasilien
Efter 18 dødelige hajangreb siden 1992 ud for kysten i delstaten Pernambuci i det nordøstlige Brasilien har myndighederne besluttet at forbyde surfing langs næsten 30 km strand.
De pludselig mange angreb falder sammen med byggeriet af en stor havn nær Boca de Suape og med overfiskning i kystområdet, som har minimeret de naturlige ressourcer for hajerne. Det seneste dødelige angreb skete i 2006 kort tid efter forbudet mod surfing.

Sharm El Sheik

Egypten
I november 2010 blev feriedestinationen på Sinais sydspids hærget af hajangreb. På bare seks dage blev fem snorkere angrebet, det sidste angreb med dødelig udgang.
Ralph S. Collier fra Shark Research Committee fløj til Egypten for at efterforske sagen. Han opdagede, at hajerne havde bidt efter snorklernes hænder og bagdele, meget usædvanlige steder for et hajangreb. Senere fandt han forklaringen, da han så en videooptagelse af en dykkerinstruktør, som håndfodrede hajer fra en bæltetaske.
"Uforvarende har dykkeren lært hajerne at forbinde mennesker med mad og at fiskestykkerne er i en pose på deres bagdel," fortæller Collier.

Surf Beach, Vandenberg
Californien, USA
Når de nyfødte hvide hajer langs kysten i det sydlige Californien bliver større - omkring tre meter lange - svømmer de mod Santa Barbara og videre nordpå. De er nu klar til at udvide deres menu med havpattedyr, og her findes søløver i hundrede tusindvis.
Alle strande, som er kendt for søløver, har med garanti også en stor bestand af hajer.
"Søløverne kommer for fiskene, som holder til ved flodernes udmunding, hvor de venter på, at det bliver tid til at søge op ad strømmen for gyde. Og hajerne kommer for søløverne," sige Ralph S. Collier.

Garden Island
Perth, Australien
Hele det vestlige Australien er med 41 hajangreb, hvor ti har været dødelige, det tredje farligste hajområde i lande. Men i farvandet omkring Garden Island og Cowaramup Bay, som ligger et par timers kørsel syd for Perth, er der en usædvanlig koncentration af angreb.
Cowaramup kom i søgelyset i 2008, da en svømmer blev dræbt af en haj i 2008 mindre end en kilometer fra det sted, hvor en anden svømmer var blevet dræbt et par år før. Sidste år blev lederen af en "swimming with dolphins" udflugt angrebet i samme område og bidt af en haj, hvilket skyder en hvid pil gennem myten: Hvor der er delfiner er der ingen hajer.

Ponce de Leon Inlet

Florida, USA
59 pct. af alle hajangreb i USA sker i Florida. Ud over New Smyrna Beach er Ponce de Leon  lagunen, hvor floderne Halifax og Indian løber ud, plaget af hajangreb.
Ved flodudløbet venter surferne på gode bølger og spinner hajer (hjulet haj) på egnet føde. I 2008 var der 23 hajangreb, og dermed blev den hidtidige årlige rekord på 21 slået. Indtil nu har ingen af hajangrebene været dødelige.