Verdens ærligste hovedstæder

"Tabte" 30 mobiltelefoner i 30 hovedstæder - se hvem der leverede flest tilbage.

Magasinet Reader`s Digest lod 30 mobiltelefoner ligge på offentlige steder i 30 storbyer for at afsløre, hvor mange der blev afleveret tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke verdens mest videnskabelige undersøgelse, som Reader`s Digest har foretaget, men alligevel giver det et fingerpeg om hvor ærlige folk er i de 32 byer, hvor magasinet udkommer. Danmark er ikke med, så vi kan læne os tilbage.

Undersøgerne gjorde simpelthen det, at de lod en mobiltelefon falde til jorden på stærkt befærdede, offentlige steder. Derefter stillede de sig et sted, hvor de kunne se telefonen - og ringede til den.

Opgaven var så at afsløre hvor mange der stak telefonen i lommen eller afleverede den.

Klart ærligst var den mindste af hovedstæderne, slovenske Ljubljana. Her blev 29 af de tabte mobiltelefoner leveret tilbage. Men Norden kunne også være med på ærligheden. I Stockholm blev 26 returneret og i finske Helsingfors 24 - det samme i øvrigt som New York.

Værst så det ud i Hong Kong og i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. I begge disse byer blev kun 13 telefoner leveret tilbage.
Gennemsnitligt blev 68 procent af telefonerne returneret - det svarer sådan cirka til, at to trediedele af dem der samlede en telefon op ønskede at hjælpe. Alder og indkomst havde ingen indflydelse på ærligheden, og fordelt på køn leverede lidt flere kvinder end mænd telefonerne tilbage.

Det værste tilfælde af uærlighed oplevede undersøgeren i Hong Kong: En sikkerhedsvagt ved byens Causeway Bay samlede en ringende telefon op og spurgte en gruppe rygende mennesker om det var deres.

Det var det ikke, og vagten pakkede telefonen ind i et stykke papir. Journalisten dukkede op og spurgte om vagten havde set telefonen. Han svarede: »Hvilken telefon? Jeg har ikke set nogen telefon. Hvis De har tabt noget, så anmeld det i tabte sager.« Telefonen var delvis synlig i hans hånd.