Verden synker - i Dubai

De 300 menneskeskabte øer, som sammen danner et verdenskort ud for Dubais kyst, er på vej til at synke i havet.

Beboet ø i ejendomsprojektet "The World". Fold sammen
Læs mere
Foto: Marwan Naamani

De synker, som var det Atlantis.

Læs også: 10 luksushoteller der åbner i 2011

Det er The World, de 300 menneskeskabte øer, som sammen danner et verdenskort tre kilometer ud for Dubais kyst, der er i færd med at erodere bort, skriver den britiske avis, Daily Mail.
Det er den seneste medling om det problemfyldte prestigeprojekt.

Tanken var, at verdenskortet skulle tiltrække alverdens rigmænd, som kunne købe hver deres lille ø og enten bygge deres egen lille private verden, eller investere i ferieresorts på de større af øerne.
Men den plan har finanskrisen sat en brat stopper for.

Ganske vist har investorerne investeret op mod 80 milliarder kroner i ø-projektet, men kun en eneste ø ud for kysten er beboet i dag. Det er "Grønland", hvor der er opført en to-etagers luksusvilla omgivet af palmer, som skulle være ejet af Dubais overhoved, sheik Mohammed bin Rashis Al Maktoum . Og nu er drømmen så tilsyneladende ved at synke i havet.

Vil gravist smuldre i havet
Det var på en bygge- og investorkonference for nylig, at advokat for Penguin Marine, Richard Wilmot-Smith, kom med oplysnignerne om, at øverne "gradvist ville smuldre i havet på grund af erosion og svækkede grundforhold."

Arbejdet med at bygge øerne i The World har taget otte år, og 34 tons stenmasser er hældt i havet, hvorefter tonsvis af sand fra havbunden er pumpet over.

For to år siden hævede selskabet bag projektet, Nakheel, at 70 pct. af øerne var solgt. Men faktum er, at der - bortset fra villaen på Grønland - ikke er bygget noget på øerne. Og ifølge Daily Mail er det kun enkelte af køberne, der har betalt hele beløbet mens det modsat er mange købere, der end ikke har betalt indskudet. Avisen hævder, at Nakheel er tvunget til at reforhandle salgsaftaler for at forhindre øprojektet i at kollapse.

The World er ikke død
Nakheel afviser, at The World projektet er dødt, men indrømmer, at man for tiden er i en lidt "koma-aftig" tilstand.
"Projektet er langsigtet, og det vil blive fuldendt," forsikrer en talsmand, som også afviser, at øerne skulle være ved at synke.
"Vores undersøgelser viser ingen erosioner, som kan ødelægge projektet, eller som tvinger os til nye påfyldninger."

The World synes omgivet af ulykker. Køberen af "Irland" begik selvmord, efter hans forretningsimperium gik ned under finanskrisen, en britisk køber, som havde erhvervet sig en anden ø for 43 millioner pund, blev arresteret og idømt syv års fængsel.

Der gøres flere forsøg på at redde "verden". For eksempel er østrigeren Josef Kleindienst, en tidligere politibetjent, i færd med at bygge feriehuse på øen "Tyskland". Ifølge Daily Mail har han solgt 11 ud af de i alt 20 huse, og Kleindienst har sikret sig naboøen "Monte Carlo" som han til tilknytte "Tyskland" med en gangbro. Her vil han bygge hotel og caféer efter europæisk model.

På øen "Libanon" er der opført nogle fundamenter, men ellers er der ingen byggeaktiviteter i The World. Og færgeselskabet, som skal fragte folk fra fastlandet til øerne, forsøger at komme ud af kontrakten med Nakheel. Man kan slet ikke få økonomi  i selskabet.