Verden går i sort - i en time

Mere end 2.000 byer forventes at deltage i det verdensomspændende klima-event, hvor lyses slukkes for at sætte fokus på klimaproblemerne.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Over 2.000 byer forventes i dag at være med til at give Jorden en time i den verdens-omspændende "Earth Hour".

Se også: Ti ting, du skal se før de forsvinder

Set fra rummet vil et sort bælte bevæge sig kloden rundt i takt med at lysene slukkes i en time mellem kl. 20.30 go 21.30 i alverdens byer. Et sort sørgebind, som skal gøre opmærksom på klimaforandringer og den globale opvarmning.

Det er i hvert fald tanken bag eventen. Om det bliver lige så spektakulært i virkeligheden, er ikke sikkert. Men "Earth Hour" startede i formiddag, hvor det var aften på Fiji, for bevægede sig derefter videre til Australien og Sydney, hvor ideen til "Earth Hour" oprindelig opstod.

For to år siden slukkede 2,2 millioner mennesker lyset i omkring 400 byer.
Men i denne nye "Earth Hour" er listen med deltagende byer, seværdigheder og virksomheder femdoblet.

Pyramierne slukkes
Pyramiderne i Egypten vil kun være oplyst af månen, og projektørerne på Akropolis i Athen slukkes. Eifeltårnet og Notre Dame går i sort. I London slukkes bl.a. det store London Eye pariserhjul sammen med byens rådhus, City Hall.

 I den danske hovedstad klikkes gadebelysningen ud på Rådhuspladsen og Vesterbrogade, mens Havfruen, inden hun rejser til Kina, dog bader sig i lys under "Earth Hour".

Når eventen når New York dæmpes lysene på Broadways teatre, og slukkes i skyskraberne Rockefeller, Chrysler, Empire State og FN-bygningen. Og længere mod nord vil Niagara Falls buldre i mørke.

The Strip i sort
I Las Vegas slukker man lysene på "The Strip". Man har planlagt at dele selvlysende halskæder ud til turisterne, og der vil selvfølgelig være show: et laser-video show om "Earth Hour" projeketet.

"Vi har tidligere haft dæmpet lyset på Las Vegas Strip i et minut eller så, da Sammy Davis Jr. og Frank Sinatra og andre af Rat Pack berømthederne døde," fortæller Jacqueline Peterson til MSNBC.com. Hun er talsmand for Harrah's Entertainment, som driver otte casinoer i byen.

"Lyset har imidlertid aldrig været slukket i en hel time, men skal man sætte fokus på miljøet, er der da ikke noget bedre sted at gøre det, end i Las Vegas," mener hun.
Inden "Earth Hours" forlader USA er det med en hilsen fra et sort Capitol Records Tower i Los Angeles og en mørklagt Golden Gate Bridge i San Francisco.