Veninde-weekend på Bornholm

BTs modeskribent lagde det hippe storbyliv bag sig og tog på en smuttur til klippeøen for at få lidt ro i sjælen og slippe smagsløgene løs.

Ildsjælen Michael Rønnebæk-Rørth driver Restaurant Koefoed i København og på Bornholm sammen med fruen Marie. Her er han og køkkenholdet på vej ud for at finde lækkerier til aftenens menu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katja Maria Salomonsen og Karina Von d’ Ahé
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Bornholm er det nye Skagen! Nordens Toscana", havde en snas af min veninde Karinas sprudlende salgsjargon lydt, da destinationen for årets veninde-weekend skulle føjes til almanakken.

Læs også: 5 x gourmet på bornholmsk

Og vores værelse med udsigt på funkis-perlen Melsted Badehotel bekræfter til fulde tesen om Bornholms fortræffeligheder.

Himmel møder hav i badehotellets baghave, hvor Østersøens stille skvulp har skyllet stress ud af anspændte gæster siden 1932. 

Udsigten til en hel weekend, hvor vi helliger os det, vi gør bedst – at slippe smagsløgene løs – må være garanti for, at vi kommer (læs: ruller) hjem med større harmoni i sjælen.

Kulinariske entreprenører

BornholmBornholmBornholm! Du, min dejlige ferieø, lyder »Far til fire«-flosklen om solskinskøen. 

Men mødet med Jonas Bohn, der ejer den lille vingummifabrik Mermaid Universe i Postgade i Svaneke, efterlader et ganske andet indtryk. I vingummifabrikkens trange køkken, hvor Bohn fremtryller vingummi med tang og havtorn, er Bornholm de kulinariske entreprenørers legeplads og »big business« in spe. 

Solskinsøen rammer nemlig den herskende zeitgeist på (peber)kornet: Drømmen om det rolige, bæredygtige og »hjemmebagte« liv, hvor vi er på fornavn med julegrisen og kan følge madens rejse fra jord til bord.

En tidsånd, som ikke mindst bysbarnet – »lakridskongen« – Johan Bülow, hvis gourmet-lakridser får englene til at synge (og vores dankort til at gløde) på Glastorvet i Svaneke, har formået at kapitalisere på. 

Efter skuffelsen over at opdage, at Svanekes hovedstrøg ikke byder på de store shopping-oplevelser, medmindre man er til formningslærer-mode kreeret af kogt uld, indtager vi Bülows stringente lakrids-boutique.

Her betaler vi glædeligt 70 kr. for den gode historie, som plastikbøtten med de chokoladeovertrukket gourmetlakridser rummer. Den om, hvordan en entreprenant 23-årig knejt tilbage i 2007 satte sig for at fremtrylle den ypperste, økologiske lakrids i et hjørne i sin moders køkken, og til at han blot fire år senere – i 2011 –  kunne præstere en omsætning på 36 mio. kr.

Sublime råvarer

-Bornholm har noget helt unikt, som man ikke finder andre steder i Danmark. Her har vi alle de ypperste råvarer lige ved hånden. Alt fra lam til skovgrise, frisklavet pasta, friskfanget fisk, øl, vin, rapsolie og lakrids produceres på Bornholm, lyder det begejstret fra restauratør Michael Rønnebæk-Rørth.

Han ejer den Michelin-anbefalede Restaurant Koefoed i det indre København og har i år udvidet mad-imperiet med Restaurant Koefoed på Melsted Badehotel.

Michael Rønnebæk-Rørth, der sammen med fruen Marie i 2006 åbnede den »bornholmske ambassade« i København, som Koefoeds restaurant kærligt omtales af de lokale, har for alvor sat den lille klippeøs mange og særegne smagsoplevelser på landkortet.

Restaurantens bornholmerhane er fra Hasle, melet er fra Valsemøllen i Aakirkeby og rapsolien er fra Lehnsgaard. Og de friske krydderurter, som tilløbet til vores fem-retters »Smagsmenu« er garneret med, ja, dem stod vi såmænd med røven i vejret og plukkede bag badehotellet tidligere på dagen. 


Læs også: Her er verdens mærkeligste mad

Bornholms heldigste svin 

  - Jeg så en udsendelse i fjernsynet om medicinforbruget i de danske svinestalde, og der blev jeg virkelig opmærksom på, hvor dårligt vi behandler dyrene, siger Thomas Kaas Pedersen, der driver gården Vasagaard på Bornholm, som blandt andet leverer skovgrise til Restaurant Koefoed.

Dyrenes vilkår, sammenholdt med drømmen om bæredygtig produktion og et forædlet slutprodukt, fik i 2010 Thomas Kaas Pedersen til at omlægge gårdens konventionelle og store slagtesvinsproduktion på 16.000 svin til en svinebestand på 400 frilandsgrise af gammel, dansk, sortbroget landrace.

- Jeg kan godt lide, at folk kan følge hele processen, siger Kaas Pedersen, der på sigt både vil opdrætte, slagte og sælge svinene direkte til forbrugeren, blandt andet via gårdens nye netbutik. 

Vasagaard byder gerne turister på vandretur blandt gårdens glade grise, hvis kost bl.a tilpasses efter kundernes specifikke ønsker. Sidste jul havde en kunde bestilt julegrise til sin restaurant, og de ’heldige’ svin blev bl.a fodret med æbler og melasse.

Læs mere her: vasagaard.dk