Velhaverne flygter fra Dubai

Sommerens store satsning for at få flere velhavende turister til Dubai er løbet ud i sandet.

Palm Jumeirah er et af de mest berømte og luksuriøse prestigeprojekter i Dubai. Nu tynges projektet af en milliardgæld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jumanah El-Heloueh / Reuters

Luksusprojekter som den meget omtalte og opreklamerede Palm Jumeirah - den kunstige palme, der er anlagt ud i havet ved Dubai med luksushoteller og -lejligheder - tynges, ifølge New York Times, af en gældsbyrde på ikke mindre end 60 milliarder dollar (ca. 330 milliarder kr.).

Blandt hotellerne på Palme-øen er Trump International Hotel&Tower og vand-eventyrverdenen Atlantis.
 

Se hvor du kan sove billigt pga. finanskrisen: 17 procent billigere at sove.
 

Emiratet Dubai har været tumleplads for de meget velbeslåede, og har de seneste år vakt opmærksomhed gennem en række spektakulære byggeprojekter som verdens højeste bygning, verdens mest luksuriøse hotel, kunstige øer og indendørs alpine anlæg.

For nylig åbnede også Dubais nye undergrundsbane - verdens længste førerløse metro.

Nu er det hele ramt af den globale finanskrise, og flere kæmpeprojekter har udviklet sig til de rene lånemareridt. Låntagning på hundreder af milliarder kroner og deraf følgende forpligtelser har givet anledning til nervøsitet blandt investorer og entreprenører i Dubai.

En eksplosiv cocktail
Investeringsselskabet Istithmar, som ejes af Dubai World, har angiveligt en gæld i omegnen af 40 milliarder kroner. Værdien af investeringerne ligger langt under gælden, og selskabet har indført investeringsstop og 20 procent af de ansatte er blevet fyret. Mange af de allerede dårligt betalte arbejdere fra tredjeverdens-lande har ikke fået løn i de seneste måneder.

"Selskaberne investerede meget, da værdierne lå højt, og de accepterede kortsigtede gældsforpligtelser for at finansiere dem. Nu befinder de sig i en situation, hvor værdierne er faldet og hvor de er nødt til at refinansiere. Det er en eksplosiv cocktail," siger analytiker Philipp Lotter fra kreditvurderingsselskabet Moody's i Mellemøsten til New York Times.

Størst med det hele
De seneste måneder er investorer hastet ud af Dubai og flere tidligere topledere i selskaberne i Dubai World er blevet beskyldt for økonomisk kriminalitet.

Der er rigeligt med årsager til, at turisterhvervet i Dubai er godt træt af finanskrisen.

Denne sommer satsede turismen ellers millioner på gunstig presseomtale ved at hente ikke færre end 2.300 udvalgte journalister og rejsebranchefolk fra hele verden til ørkenstaten under mottoet "Keep discovering Dubai" - og kort tid efter opdagede avisernes businnes-sektioner over hele verden da også de alarmerende gældstal.

Om ikke andet holder Dubai stilen. Her er alt størst - ikke mindst gælden.