Vandring på Sydafrikas bjergtoppe

Pyha. Der blev god brug for vandflasker og solcreme på en vandretur i Sydafrika, hvor vi skulle op på nogle af de højeste bjergtoppe i den sydlige del af landet.

Foto: Lars Erik Skovgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hjerte, lunger og vandrestøver sættes på hårdt arbejde allerede første dag, hvor Taffelbjerget i Cape Town skal besejres. 

Læs også: 3 kulturelle oplevelser i Sydafrika

Opstigningen til bjergets 1.068 meter top er stejl. Den stenede sti med meterhøje klippetrin virker voldsom. Især når man lige er landet fra flade Danmark, hvor selv Valby Bakke med sine 31 højdemeter kan virke hård at passere på cykel.

Nemmere bliver det ikke af, at en skarp sol steger lige ned i hovedet fra en skyfri himmel. Sveden pibler pludselig frem. Vandflasker på stribe må tømmes med stor hast.

Flere gange på vej op kredser tankerne om den afslappede badeferie ved et blåt hav og en hvid strand. Det havde måske været mere passende.

Belønningen er dog på vej. Snart nås det godt tre kilometer brede og næsten helt flade plateau på toppen. Det får bjerget til at ligne et stort spisebord på afstand, hvorfor det da også kaldes for »Table Mountain.«

Bordet dækkes tilmed med hvid dug, når skyer tidlig morgen og aften forsigtigt sænker sig over bjergets øverste del.

Næsten 1.500 forskellige plantesorter lever oppe i dette forunderlige landskab. Panoramaudsigten er i særklasse. Både Table Bay i nord, False Bay i syd og den majestætiske bjergryg Twelve Apostles ses i det fjerne. Udsigt er der også til sydende Cape Town og Robben Island, hvor Nelson Mandela sad fængslet i  mange år. 

Enkelte af de bjergtoppe, som skal bestiges de kommende dage, truer også horisonten mod den krystalklare blå himmel.

En tovbane, som er en af byens store turistattraktioner, bringer os tilbage til den hektiske puls i Cape Town, hvor tæt ved tre millioner bor. Den store kabine roterer under nedturen, så udsigten bliver optimal. Det suger i maven hos alle med respekt for store højder.

De fleste turister tager tovbanen op på bjerget for at nyde udsigten, spise en is eller indtage en bedre frokost på bjergets restaurant. Vi praler på vejen ned af at være gået mod strømmen. Vi har allerede fået lidt større  selvsikkerhed som vandreturister.
 

Næste dag overvælder Sydafrikas imponerende kyststrækning os ved Kap Det Gode Håb. Store strande, kæmpe bølger, barske klipper og vild natur præger det mest sydvestlige punkt på Afrikas spids.

Trods stedets klare attraktion møder vi overraskende få andre på vandreturen langs kysten, der fremstår øde og uberørt - nærmest som om ingen havde været der i årtier.

Definer, sæler, skildpadder, pingviner, hvaler, farlige hajer og andet imponerende dyreliv lever i det brusende hav kun få meter fra os. Men vi ser kun fugle i alle afskygninger, herunder også et par vilde strudse, som leder efter en godbid i standens opskyllede bunker af tang.

Vandet er varmt nok til badning, men kystens voldsomme klipper og enorme bølger, indbyder ikke til en svømmetur. 

Før området omkring Cape Town forlades efter et par gode dage, aflægges Stellenbosch et besøg. Det er centrum for Sydafrikas omfattende produktion af vin. Her går én dag nemt med små vandreture i de snorlige vinmarker, og besøg på flere af stedets  mange vinslotte, hvor der mod beskeden betaling kan smages på de ædle dråber. 

Mange vinfarme er bygget om til femstjernede hoteller og frister med fornemme gourmetrestauranter, store svimmingpooles og anden luksus til konferencer og bryllupper. Vi forsætter dog vores sveddryppende vandreliv – under mere beskedne forhold.

Næste stop er natur- og bjergområdet Cederberg, hvor vandring i løbet af få dage bliver ens liv, og man indstiller sig på det allerede ved morgenbordet, hvor det gælder om at fylde kroppens depoter godt og grundigt op. Men også ved hele tiden at sørge for vand, pejle vejret og pakke tursækken efter det.

Kroppen er pludselig på hårdt arbejde – det er helt anderledes end at sidde hjemme ved skrivebord, tastatur og skræm – og man begynder at føle sig særligt levende, når sveden springer fra panden, pulsen er høj og åndedrættet kraftigt. Musklerne er hårde, og føles snart stærkere end på turens første dage. 

Det er pludselig overraskende nemt, at gå opad, nærmest tillokkende; noget man har lyst til for at få systemet op i fulde omdrejninger og prøve kræfter med sig selv.

Frokosten, der ofte bare består af et par stykker hvidt brød med pølse eller skinke, smager bedre end nogensinde, og én hel liter vand skylles let ned i ét eneste drag med største velbehag efter få times arbejde i bjergene.

Den ene flotte udsigt afløser den anden, og selv om vi vandrer i timevis, møder vi ikke andre. Ofte holdes der hvil for at nyde de imponerende kulisser, fotografere eller puste ud. Så er det af med vandrestøverne for at få luftet og tørret sokkerne, mens maven proppes med nødder, kiks og frugt. 

Små bække risler ned gennem bjergets sider, og her fyldes vandflaskerne op med »verdens mest rene og sunde kildevand,« som de lokale guider gerne kalder det.

Om aften tænder vi bål foran vores hytter og drikker kølig rosévin fra de vingårde, vi besøgte i Stellenbosch. 

Vandring giver styrke, appetit på livet, glæde, og  livet føles bedre end nogensinde før. Men dyner og puder frister stærkt, mens tankerne kredser om næste dags udfordrende strabadser, som skal begynde klokken seks, før solen bliver for kraftig. De ømme benmuskler trænger til lidt ro.

På den videre tur
ned langs den sydafrikanske kyststrækning, der er kendt som Garden Route, besøger vi de oldgamle klipperhuler i Cango Caves, en strudsefarm og store kolonier af afrikanske pingviner ved Boulders Beach. 

Der er kun godt og vel ti pct. af den oprindelige bestand på 1,5 mio pingviner tilbage i dag, efter at en uhæmmet rovdrift på pingvinernes æg og skind drev dem til randen af udslettelse. 

Men nu lever de forunderlige fugle side om side med mennesker i den lille by midt mellem Simons Town og Cape Point, hvor pingvinerne gemmer sig under bilerne og vandrer rundt på gader og stræder som tamme kæledyr, ingen tør krænke.

Vi stopper et tilfældigt sted ved kysten senere på dagen for at spise frokost, men pludselig lyder der højlydte råd fra alle sider – »HVALER!«

De store pattedyr afsløres sig selv med majestætiske vandstråler, som udspyes gennem deres åndehul med jævne mellemrum med stor styrke, mens bølgerne fra det Indiske Ocean nådesløst og bestandigt banker ind mod den rå klippekyst.

De mest almindelige hvaler i området er den enorme sydlige rethval. Men andre arter er også hyppige gæster ved kysten på bestemte årstider. De er fredede og fanges end ikke til videnskabelige formål, efter hvad vi får oplyst. 

Den sydlige del af Sydafrika er i dag hovedsagelig opdyrket landbrugsjord, så det er småt med vilde rovdyr ud over de få leoparder, der lever i bjergene. Men strudse, hjorte og også zebraer ses hyppigt langs landevejen. 

Bavianer i store flotte dukker også op i ny og næ, men ellers skal særlige parker og indhegnede naturområder besøges, hvis man skal på safari og opleve »the big five.«

Vi tager til Kariega vildtreservat, der er på størrelse med Ærø eller Samsø, og som fremstår som et stykke uberørt afrikansk vildmark, som det må have set ud engang.

Det ligger mellem de to smukke floder Kariega og Bushman, og her får vi med hjælp fra en åben jeep og ihærdig chauffør snart øje på både giraffer, antiloper, gnuer, elefanter, løver, næsehorn og flodheste.

Dyrene lader sig ikke skræmme af den velkendte motorlyd, så jeep med turister og glødende fotoudstyr kommer overraskende tæt på de imponerende skabninger.

Alt for hurtigt er vi igen seatet i flyveren – godt læsset med indtryk fra kontrasternes land. Sydafrika er stedet med gigantisk afstand mellem rig og fattig.

Naturens variationer, overflod og vildskab er også større, end nok noget andet sted på kloden. Forude venter jævne Danmark, hvor både puls, vandrestøvler og åndedræt igen falder til ro.

Læs også: På toppen af Afrika