Vær tålmodig med en inder

Britisk turistorganisation har udgivet en vejledning i, hvordan udenlandske turister skal opfattes og behandles frem til og under OL i 2012.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Storbritannien skal de ikke blive fornærmede, hvis australske eller newzealandske turister tiltaler dem som "poms", forsikrer ledende skikkelser i den britiske turistorganisation VisitBritain. "Det er kun kærligt ment," siger de.

Se også: Vær ikke en uforskammet turist

Betegnelsen "pom" blev i 2006 erklæret for ikke længere "nedværdigende" fra officiel australsk side og her i 2010 også i New Zealand. Ingen ved længere præcist, hvorfra navnet stammer. Den ærværdige Oxford English Dictionary (OED) støtter teorien om, at ordet er en forkortelse af ordet "pomegranate", der betyder granatæble. Ordbogen forklarer videre, at "pomegranate" var i dag en ikke længere anvendt slagbetegnelse for immigranter. Blege immigranter, der uvant med den skarpe australske sol, hurtigt fik samme farve i hovedet som et granatæble.

Tippet om ikke at opfatte "pom" fornærmende er, ifølge Daily Telegraph, et af en række "takt og tone"-råd, som allerede nu skal forberede englænderne på den forventede tilstrømning af folk fra resten af verden op til De Olympiske Lege i London i 2012.

Den smilende japaner

Den officielle takt og tone-anvisning påpeger også, at canadiere ikke bryder sig om, at blive betegnet som amerikanere og at det opleves som krænkende for japanere, hvis man stirrer på dem, nyser i deres nærhed eller hvis man viser dem sine skosåler. Og så minder den om, at en japaner der smiler ikke nødvendigvis behøver at være en glad japaner.

Og undlad for himlens skyld at nævne krigen - over for mexicanere. Det gælder især krigen mellem USA og Mexico fra 1846 til 1848.

Man må heller ikke blinke til besøgende fra Hong Kong og bør være tolerant og tålmodige, når indiske turister fremstår som uhøflige, støjende eller utålmodige. En adfærd der tillægges, at de kommer fra et stærkt overbefolket og kaotisk samfund.

Folk fra De forenede arabiske Emirater føler sig let krænkede og finder sig ikke i, at andre fortæller dem, hvad de ikke kan gøre, hedder det videre.

Lad argentinerne selv skænke

Argentinere udpeges som en gruppe som tjenere skal være særligt opmærksomme på, når det gælder at skænke vin. Opskænkning af vin er omfattet af mange ritualer og kulturelt betingede tabuer i Argentina. Normalt råder man besøgende i Argentina til helt at undgå at skænke vin. Og kom helst ikke ind på følsomme emner som Falklandsøerne. Tyskere derimod skal man ikke give håndtegnet for OK endsige fornærme yderligere ved at pege mod sit eget hovede med pegefingeren.

VisitBritains takt og tone-råd er udformet med henblik på at ansatte på hoteller og i restauranter og taxichauffører skal få en idé om, hvordan de kommer udenlandske kunder i møde, så de besøgende føler sig velkomne og Storbritannien får mere ud af turismen.

"At vore udenlandske besøgende skal føle sig velkomne og venligt behandlede er helt afgørende for vore muligheder for at tjene penge på turisme," siger Sandie Dawe, administrerende direktør i VisitBritain.

30 millioner turister hvert år

"Der er hundredetusind mennesker, der overvejer at besøge Storbritannien op til De Olympiske Lege og De Paraolympiske Lege i 2012, og disse råd er bare én måde, hvorpå turistindustrien får hjælp til at tage vare på deres kunder - uanset hvor i verden de kommer fra."

Takt og tone-anvisninger minder også om, at Storbritannien ikke alle vegne betragtes med lige stor beundring, men mere som et land, hvor alt er afsindigt dyrt, vejret er elendigt og befolkningen er reserverede.

Storbritannien har hvert år besøg af cirka 30 millioner turister, der forbruger for, hvad der svarer til små 150 milliarder kroner.

Læs også: Takt og tone når du fotograferer