Væggelus udvikler sig til monster-skadedyr

Forskere mener at have fundet forklaring på at væggelus breder sig på især store amerikanske hoteller, men også i for eksempel Paris

I de sidste ti år har væggelusene bredt sig især i Nordamerika, Europa, Australien og det østlige Asien - og man taler om mellem 100-500 procent flere væggelus hvert år globalt set. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan

De sidste par år har hotelgæster især i New York været plaget af blodsugende væggelus i sengetøjet, og de små skadedyr har været svære at slippe af med. Og amerikanske turister har bragt bæsterne med til hoteller i Paris.

Læs også: Væggelus invaderer Paris

Nu mener et forsker-team fra Ohio at have fundet en del af forklaringen på, at væggelusene er svære at udrydde. Ifølge forskernes rapport, offentliggjort i Public Library of Science, er blodsugerne blevet 1.000 gange mere resistente over for de udryddelsesmidler, man normalt bruger mod væggelus.

Kan leve uden at suge blod i et år
Og det menes at være årsagen til, at væggelusene nu breder sig globalt. De er også blevet mere hårdføre over for forandringer i varme og kulde, de kan tåle at dehydrere, og de kan overleve et helt år uden at suge blod.

I de sidste ti år har væggelusene bredt sig især i Nordamerika, Europa, Australien og det østlige Asien - og man taler om mellem 100-500 procent flere væggelus hvert år globalt set.

Tjek værelset grundigt
Oftest opdager man slet ikke, at der har været uønsket besøg i sengen, med mindre man kradser sig, ser små blodspor eller opdager deres ekskrementer, der ligner peberkorn.

Turister rådes til at tjekke værelset grundigt, når man er flyttet på hotel. Brug en lygte og tjek især kanter og kroge rundt om sengen. Og brug eventuelt en varm hårtørrer i sprækker og andre steder, hvor monster-krapylet kan gemme sig.

Se også: Klamme ting, folk gør i fly