USA's vildeste vandretur

Half Dome i Californiens Yosemite National Park er en af USA’s mest berømte og berygtede vandreruter. 23 kilometer mod toppen, stiller krav til bentøjet og ikke mindst, at man ser bort fra højdeskrækken for en stund.

Half Dome i Yosemite National Park er en lidt anderledes vandretur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hardy Wilson

»Holy shit!« Vores blikke er rettet mod den enorme granitkolos, der for første gang på turen åbenbarer sig for os. Op ad den kravler noget, der ligner små myrer, men er mennesker, der herfra ser uendeligt skrøbelige ud mod den næsten lodrette klippevæg.

Vi siger ikke noget til hinanden, men vores knæ bliver med ét lidt blødere. Er det vanvittigt at forsøge at trodse tyngdekraften for at bestige en klippe? Muligvis.

Få amerikanske vandreture er lige så legendariske som den til toppen af Half Dome i Yosemite National Park. Turen er langt fra ufarlig og det siges med en god portion galgenhumor, at Half Dome er en af de vandreture, man ikke kan dø uden at have oplevet, men hvor der er stor risiko for at dø, mens man gør forsøget. Adskillige vandrere er gennem årene drattet til deres endeligt fra den glatte granit.

Blandt andet af den årsag har nationalparken begrænset antallet af daglige vandrere til 350.

Vi er fem gutter, der har været så heldige at vinde det, der bogstaveligt talt er en lodtrækning om en af de eftertragtede tilladelser foran hundredvis af andre eventyrlystne, og står nu her, i Yosemite Valley kl. 6.23, og ser solens første stråler snige sig op over den i alt 2.600 meter høje Half Dome, vi senere skal op ad.

Mist Trail

Opstigningen mod Half Dome er en oplevelse i sig selv. Fra dalen passerer vi først Vernal Falls, hvor vandet vælter ud over klippesiden, inden det plasker mod bunden små 97 meter længere nede, og derfor er vi indhyllet i en konstant dis af små vanddråber (deraf navnet på vandreruten – Mist Trail), der danner en dobbelt regnbue foran vandfaldet.

Som solen fortsætter sin færd over himlen fortsætter vi opad og opad, af og til over trin hugget ind i klipperne, der får pulsen til at dunke i halsen, krydser en træbro over Merced-flodens brusende vand, og under de tårnhøje fyrre- og redwoodtræers kroner.

Snart står vi ved toppen af Nevada Falls og stirrer hypnotiseret på de endeløse mængder af vand, der buldrer ud over klippekanten ned mod floden 181 meter under os. Som timerne går, passerer vi trægrænsen og sætter støvlerne på et højdedrag af solid granit.

Vi har hørt, at ruten ofte er fuldstændig overrendt her i foråret, men vi ser stort set ingen andre mennesker, formentlig på grund af vores tidlige start. Og så er det, at den hellige gral dukker op foran os, Half Dome i hele sin mægtighed.

I 1865 blev Half Dome med sin lodrette front beskrevet som »ubestigelig, og som »et af de mest prominente punkter i Yosemite, der aldrig er, og formentlig aldrig vil blive, betrådt af mennesker«.

Allerede ti år senere nåede den skotske bjergbestiger George Anderson imidlertid toppen.

Det gjorde han ved at bore jernbolte ind i klippesiden, og dermed lagde han fundamentet for de metalpæle, der senere blev banket ind i granitten og forbundet med metalkabler, der danner en »sti« midt på Half Domes nakke, og gør det muligt for selv turister med ølvom og sokker i sandalerne at nå den tidligere så ubestigelige top.

Mod toppen

For foden af klippen ligger der en farverig bunke af handsker, som andre vandrere har efterladt til de knapt så velforberedte. De er til at beskytte hænderne mod brandsår på det glatte stål, så vi snupper et par og tager det første greb om kablerne.

Et skridt opad. Endnu et. Og så et til.

Stigningen er så brat, at en lige så stor del af arbejdet ligger i armene som i benene, men inden vi ved af det, er vi halvvejs oppe. Da kablerne er den eneste vej op og ned ad Half Dome opstår der kø i ny og næ. Det er for så vidt okay, for det giver mulighed for at vende sig rundt fortære den helt afsindigt smukke udsigt over Yosemites sneklædte tinder klædt i grønne tæpper af skov med en perfekt blå himmel og vatskyer som tapet.

Og så når vi den. Toppen. Vi klasker high fives til højre og venstre og udstøder et udmattet og hult jubelbrøl, inden vi smider os ned og kæmper for at få pusten igen.

Half Domes flade isse viser sig at være overraskende stor, så vi bevæger os hen mod den nordlige kant, hvor et klippestykke med det passende tilnavn »The Diving Board« rager ud og giver de modige en fabelagtig udsigt helt ned til bunden af dalen 1.444 meters lodret klippevæg længere nede.

I det øjeblik, i naturens vold, omringet af stilhed kun afbrudt af brisens hvisken, føles det, som om vi befinder os på toppen af selve planeten. Og det bedste er, at vi har gjort os fortjent til udsigten, optjent gennem fem timers slid i vandrestøvlerne.

Så afbryder et skrål stilheden. Bedømt på lyden alene kan man kun tro, at skrigets ejermand er faldet med et åbent benbrud eller det, der er værre. I stedet finder vi en mand, der ligger på ryggen med benet i vejret og en krampende lægmuskel – og to teenagesønner, der tydeligvis pinligt berørte over deres fars lave smertetærskel begraver blikket i granitten.

Ikke desto mindre er det en påmindelse om, at turen kun er halvt overstået. Foran os venter stadig en halv dags vandring, først med hænderne knugende om kablerne, dernæst langs flodens grønlige og afkølende vand, under trækronernes skygge og forbi de utrættelige vandfalds hvide væg.

Det er alt sammen okay, for lige nu er vi på toppen.

5 andre oplevelser i Yosemite National Park


1. Mariposa Grove

Her finder man en lund med kæmpe sequoiatræer, der er op til 2.700 år gamle og brede nok til, at en hel familie kan gå gennem stammen på California Tunnel Tree.

2. Glacier Point

Kør op til dette berømte udkigspunkt med uovertruffen udsigt over hele Yosemite Valley.

3. El Capitan

Parkér i vejkanten og find kikkerten eller falkeblikket frem – langs den lodrette kant kan man se vovede klatrere, der forsøger at nå toppen.

4. Tuolumne Meadows

Dette højtliggende område får langt færre besøgende end dalen, men det gør ikke naturen nær denne store, blomsterklædte eng omkranset af søer og bjerge mindre spektakulær.

5. Yosemite Falls

Se, om du kan skimte toppen af Nordamerikas højeste vandfald 739 meter over dig.