USAs ukendte vinområde

Sonoma Valley er en afstikker værd, hvis du er i San Francisco-området. Her bliver du nærmest overvældet af den amerikanske vinkultur.

Sonoma Valleys natur er meget forskelligartet, men er domineret af vinranker, der tilhører de 900 vinbønder. Fold sammen
Læs mere

Sandsynligheden for, at du som dansker har hørt om Sonoma County, er nok ikke ret stor. Hvis du kender lidt til vin, bliver oddsene noget bedre, for vin er den primære grund til at besøge området, som ligger godt en times kørsel nord for San Francisco og breder sig over cirka 4.500 kvadratkilometer (Fyn er til sammenligning 3100 kvadratkilometer). Det er et ganske oplagt sted at bruge et par dage, hvis du trænger til luftforandring fra San Franciscos ellers dragende storbystemning.

Med sin ejendommelige geografi er Sonoma ekstremt forskelligartet. Ud over cirka 80 km kystlinje op ad Stillehavet er der masser af trædækkede bakketoppe, solfyldte dale og et væld af undergrundstyper, som gør området til et af de mest alsidige vinområder i verden. Det hele krydres af mikroklimaer, som skifter fra den ene bakketop til den næste. Det giver mulighed for at dyrke blandt andet Chardonnay, Pinot Noir og Cabernet Sauvignon, der er de tre mest dyrkede druesorter i Sonoma Valley. Hele området har et væld af oplevelser fra smuk natur i redwood-skove med de kæmpemæssige træer, som får gamle egetræer til at ligne nyplantede æbletræer, til luksushoteller med termiske bade, mad i særklasse og naturligvis – store mængder af vin fra utallige vinbønder.

Speciel vinoplevelse

Hovedbyen i Sonoma County er Petaluma, som ligner noget, der er taget direkte ud af en amerikansk indiefilm om livet uden for storbyerne. Det er der en grund til. Dele af byen var nemlig central i roadmovien American Graffiti (‘Sidste nat med kliken’ på dansk) af George Lucas fra 1973. To parallelle hovedgader udgør et hyggeligt centrum for byen, og med mange caféer, butikker med nips og nogle gode frokoststeder er det er et godt første stop, inden man drager ud på landet. Her venter en verden af vinmagere blot på at byde indenfor, så man kan smage på sagerne og få et indblik i at dyrke vine, som amerikanerne gør det.

Hovedbyen I Sonoma County hedder Petaluma, som er her på billedet. Det er dog den lille by Sonoma, der er et langt besøg værd. Fold sammen
Læs mere

Vores vej kom forbi Buena Vista, som ligger cirka 25 minutters kørsel fra Petaluma. Det er kendt som det første ’seriøse’ vinmageri i USA og har siden 1850erne lavet vine i topklasse. Som det er flere steder, skal besøget være en oplevelse, man tager med hjem, og her var en vinskole en del af besøget. Men her er det ikke noget med at få leveret tre glas, hvorefter man gurgler og spytter om kap, mens man forsøger at få det til at lyde og se elegant ud. Nej, her leger vi os frem. Underviseren, Jim, en munter mand i 50erne, leverer sine tydeligvis indøvede jokes med en ægte iver, så entusiasmen smitter, og sammen med de våde varer, der bliver serveret under besøget, gør han eftermiddagen til en uforglemmelig oplevelse.

Første del af seancen har dog intet med vin at gøre. Med forskellige tøringredienser, f.eks. garvesyre i pulverform, som serveres på en lille træske, åbenbares de samme fornemmelser, man får af henholdsvis frugtige, tørre, kraftige osv. vine. Ganske snedigt. Med den erfaring bliver det lettere at identificere og rubricere vinindtrykkene. Som bonus er sidste del af legen, at man skal blande sin egen perfekte vin ud fra et miks af fire forskellige druer, der er dyrket lokalt. Det er en sjov udfordring, og ud over vinene, som giver behageligt røde kinder og ganske godt humør i lokalet, er det med rank ryg, at man kan forlade Buena Vista med en flaske af sin helt egen miksede vin, som man endda selv har givet prop og valgt en mærkat til nogle timer efter ankomsten.

Somona by er mustsee

En rundtur i Sonoma Valley ville ikke være komplet uden en tur til Sonoma City. Der er en helt særlig stemning over byen, som i 25 dage i 1846 levede en kort tilværelse som hovedstad i den uafhængige republik Californien.

En lille, hyggelig bymidte byder velkommen med masser af caféer, en fantastisk ostebutik, et gadekøkken med mexicansk mad – som de lokale taxichauffører siger er i verdensklasse – og vinerier, som synes at ligge på hvert gadehjørne. I bymidten ligger blandt andet også restauranten ’The Girl and the Fig’, der ville være hele rejsen værd i sig selv. Her er signaturretten smørstegt skrubbe, men også stedets kylling er fantastisk. Det hele til priser mellem 15 og 30 dollars for en hovedret. Der er en grund til, at Michelin-folket har været forbi. Ikke med stjerner, men dog med uforbeholden ros.

The Fairmonts fontæner og talrige swimmingpools kan virke kitsch set med danske øjne, men hotellet har meget at byde på. Fold sammen
Læs mere

Michelin-stjerne findes der til gengæld på byens suverænt største hotel – The Fairmont Mission Inn. På the Fairmont, der er en lille by i byen med små fontæner og detaljer, som nok kunne anses for at være lidt kitsch med danske øjne, er der et væld af oplevelser, der gør opholdet til mere end blot et sted, man sover. Med hele fem swimmingpools i forskellige størrelser og temperaturer, et stort spa-område med termiske bade og Michelin-restauranten Santé er det let af få en hel dag til at gå her uden overhovedet at komme uden for hotellet. Det trækker også, at der hver dag året rundt er vinsmagning fra en af de lokale vingårde mellem klokken 16.30 og 17. Hver dag nye vine – naturligvis gratis.

Mere til ganen

I ly af den mere og mere populære vinindustri i området er flere andre lignende industrier begyndt at følge trop. Stadigt flere mikrobryggerier, små destillerier, der laver alt fra brandy til likører og cider, bliver mere og mere synlige. I stedet for at ligge spredt ud over store afstande, som ikke harmonerer med alkoholindtag, samles de i små markedsenklaver, hvor man skal anstrenge sig for at komme derfra uden køb af diverse kulinariske og alkoholiske lækkerier. Et af stederne er Cornerstone Sonoma, hvor der er samlet flere vinerier, tasting rooms og caféer.

De mange vinbønder opbevarer i nogle tilfælde deres oplagrede vine under jorden. Fold sammen
Læs mere

Et af de små tasting rooms er ‘Prohibition Spirits Distillery Experience’, hvor fruen i huset – Becky Devaughn, der er en ægte american Housewife først i 40erne – egentlig bare startede med at levere deres egne alkoholiske blandinger til venner og naboerne på vejen. Det greb om sig, og mens den entusiastiske kvinde (som med 90 pct. sikkerhed må have været cheerleader med den energi, hun lægger for dagen) fortæller om og byder på diverse smagsprøver, drages man ind i fortællingerne om den ene og anden brandy, citronlikør, og diverse romtyper, som de sælger i butikken med større og større succes. Sådan er det alle steder i Cornerstone. De kan bare noget, de amerikanere.

Husk en chauffør

San Francisco er i sig selv en fantastisk by at rejse til. Men det er det minimale besvær værd at tage en afstikker til Sonoma i nogle dage. Egentligt er Sonoma både en by, en region og et område, men det er langtfra lige så kendt som den region, det ligger som nabo til. For naboen, Napa Valley, som ligger stik øst for Sonoma, har gennem mange år været kendt for sine eksklusive vine og mange vinmarker. Men at Sonoma faktisk leverer vine, der er fuldt på højde med kollegaerne i Napas niveauer, er ukendt for mange. Det er næsten synd. Området er både langt større og har langt flere vinproducenter. Det er de helt klar over på egnen, og i typisk amerikansk stil elsker de lokale da også at tale om, at der er alt mellem 750 og 900 ‘wine makers’ i Sonoma Valley – afhængig af hvem man spørger. Det officielle tal er 425, som man kan besøge, mens de øvrige er småbønder og lignende.

I det hele taget viser det sig, at der er mange oplevelser i Sonoma Valley – selv hvis man skræller vinen fra. Men det er en del af områdets sjæl, og derfor har mange af de dedikerede vinbønderne da også åbent hus, hvor det også er muligt at få en unik oplevelse med i købet. Bare husk at tage kontanter med til en taxa, eller sørg for at have en chauffør med på turen.