USA overvejer europæisk elektronikforbud i håndbagagen: Det betyder det for dig

Snart kan du måske ikke bruge din computer på flyrejsen. Det kan blive tilfældet, hvis Europa bliver ramt af de samme stramninger, som en række mellemøstlige flyselskaber i marts blev ramt af på deres direkte flyvninger til USA og Storbritannien.

I marts måned indførte USA det såkaldte laptopforbud mod en række mellemøstlige flyselskaber. Nu overvejer de at gøre det samme i EU. Foto: Norwegian
Læs mere
Fold sammen

I sidste uge skrev CNN, at det er sandsynligt, at forbuddet vil blive udvidet til flyvninger fra hele Europa til USA – noget, der kommer til at påvirke de 350 daglige flyvninger, der i gennemsnit afgår fra Europa til USA.

De nye stramninger vil betyde, at al elektronik, der overstiger målene 16x9,3x1,5 cm, skal tjekkes ind i bagagen, så det ligger i lastrummet. Det er derfor slut med at arbejde på den bærbare eller se en film på iPad’en, hvis man rejser direkte til USA.

Dækker din forsikring?

Bliver samme forbud indført i Europa, vil det få store konsekvenser, ikke kun for flyselskaberne, men ikke mindst også for de rejsende, mener Ole Kirchert Christensen, der er redaktør på rejsesitet check-in.dk. For udover besværet og ærgrelsen over ikke at måtte medtage sin computer, kan det betyde, at deres forsikringsselskab måske ikke dækker de skader, en indtjekning kan påføre ens elektroniske udstyr:

»En af udfordringerne ved det her er forsikringen af ens rejsegods. Hvis du indtjekker din computer eller dit kamera og de bliver beskadiget – eller stjålet – så dækker forsikringen ikke nødvendigvis,« fortæller Ole Kirchert Christensen.

Og det er allerede nu et reelt problem for flere danskere, fordi mange ruter fra Mellemøsten til Danmark går over London – hvor forbuddet trådte i kraft i marts måned.

Nye forsikringsbetingelser

Ifølge Ole Kirchert Christensen arbejder flere rejseforsikringsselskaber allerede nu på at ændre forsikringsbetingelserne for de nye sikkerhedskrav, så man som rejsende ikke kommer i klemme. Noget, man allerede har taget højde for hos selskabet safeAway i marts måned, da forbuddet trådte i kraft for de mellemøstlige flyvninger:

»Vi ved godt, at de nye regler i øjeblikket primært rammer fly fra bestemte lande i Mellemøsten og ind til USA og England, men på disse fly kan der jo også sidde passagerer med vores forsikring. Derudover kunne man vel også godt forestille sig, at disse krav hurtigt spredes til flere ruter og flere lande,« udtaler adm. direktør fra safeAway Ole Ærthøj.

Hvorvidt USA fremstiller samme krav til EU om et forbud mod elektronisk udstyr i kabinen, er uvist – indtil videre er der indkaldt til et møde mellem USA og EU.