USA får syv nye nationalparker

Historie, atombomben, fossiler og et vulkankrater er nogle af de temaer, man kan møde i de nye parker. Med dem er antallet af nationalparker i USA oppe på over 400.

Ung coyote - peærieulv - i den nye nationalpark, Valles Caldera. Fold sammen
Læs mere
Foto: Larry Lamsa/Flickr

En af de foretrukne rejseformer på en rejse i USA er kør-selv ferie. Og blandt de foretrukne rejseoplevelser på bilturen er de amerikanske nationalparker.
Dem er der masser af, og nu kommer der syv nye.

Læs også: Ti af USAs smukkeste ruter

Med de syv nye parker har man sikret, at over 10.000 kvadratkilometer vild natur forbliver vild. Men samtidig vil udnævnelsen tiltrække flere besøgende og kræve udbyggelse af veje, faciliteter og anden infrastruktur.

Ikke udelukkende af det gode, mener modstanderne, som ifølge outsideonline.com hævder, at nationalpark-titlen vil gøre det dyrere at komme ind i områderne samtidig med, at der kommer restriktioner for, hvor man eksempelvis må campere, jage og klatre.

Tilhængerne ser derimod frem til flere arbejdspladser, som kan forbedre den lokale økonomi.

Læs også: USA og Spanien er danskernes bedste rejselande

Flere af de vedtagne nye nationalparker ser dog næppe dagens lys lige med det samme.

»Harriet Tubman Underground Railroad State Park« i Maryland forventes at åbne i løbet af i år. Parken støder op til Blackwater National Wildlife Refuge i Dorchester, og der skal bygges besøgscenter med udstillinger, programmer og guidede ture i nærheden af Blackwater National Wildlife Refuge besøgscenter.

Længere tidshorisont er der for »World War I Memorial« in Pershing Park i Washington D.C., hvor der endnu ikke er vedtaget nogen planer, og til »Coltsville National Historical Park« i Hartford, Connecticut, er større arealer endnu ikke opkøbt.

Længst ude i fremtiden synes imidlertid »Manhattan Project National Park«, hvor der skal erhverves jord i tre forskellige stater. Parken skal drives af Energiministeriet og etableres i New Mexico, Tennessee og Washington - de steder, hvor atombomben blev udviklet.

Tre af de nye parker er klar til besøg:

Valles Caldera National Preserve. Foto: Larry Lamsa/Flickr. Fold sammen
Læs mere

Valles Caldera National Preserve, New Mexico
Området er skabt for over en million år siden ved en gigantisk vulkan-eksplosion - 2.000 gange større end Mount St. Helens udbrud i 1980. Valles Cadera betyder kedel-dalen, men om vinteren er det nu kulden og sneen og fantastiske forhold for langrend, der tiltrækker besøgende. Om sommeren overtager mountain-bikere og vandrere ruterne.
vallecaldera.gov

Blackstone River. Foto: Joe Forjette/Flickr. Fold sammen
Læs mere

Blackstone River Valley National Park, Massachusetts og Rhode Island
Det er stedet for den amerikanske industrielle revolution. Ved Blackstone floden, som har mere fald og strøm end Colorado floden, blev det første effektive vandkraftdrevne bomuldsspinderi bygget i 1790. I dag er det turister på white river rafting, i kano eller kajak, som tiltrækkes af floden. I 2017 vil en knap 80 kilometer lang cykelrute fra Worchester i Massachusetts til Providence på Rhode Island være anlagt. Omkring 30 kilometer er klar.
npa.gov/blac/

Tule Springs Fossil Beds. Foto: NPCA Photis/Flickr. Fold sammen
Læs mere

Tule Springs Fossil Beds National Monument, Nevada
Her nogle få kilometer nord for Las Vegas i den tørre, hede ørken var landskabet engang helt anderledes. Her levede i fortiden dyr som kameler og kæmpe dovendyr, det har forskeres udgravede fossiler bevist. Der er endnu ikke besøgsfaciliteter i området, og der er heller ikke adgang for biler. Men man kan vandre her og se på, men ikke indsamle, fossiler.
tulespringslv.com