USA a la 'Borte med blæsten'

Sydstaternes historie er fascinerende og konstant nærværende. En rejse i sporet fra »Borte med Blæsten« er en tur tilbage til prægtige plantager, en ødelæggende borgerkrig og iste på en varm dag.

En rejse til Sydstaterne kan være som en rejse ind i Borte med Blæsten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto fra Warner Brothers-filmen 'Borte med blæsten'
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krinolinekjolerne er skiftet ud med jeans og lårkorte kjoler, og hestevogne med kusk er erstattet af store biler. Men de gamle huse i USAs sydstater står der endnu. Det betyder også, at man stadig kan opleve et sus af »Borte med Blæsten«, når man rejser i de sydøstlige stater South Carolina og Georgia, hvor den 71 år gamle film skal forestille at foregå.

Læs også: Sydstatscharme i Atlanta

Leder man efter Scarlett O’Haras smukke barndomshjem, bomuldsplantagen Tara, skal man dog lede længe – huset var nemlig blot en Hollywood-kulisse. Men godt ti kilometer uden for Charleston, som i filmen er Rhett Butlers hjemby, ligger Boone Hall Plantation. Her er det eneste sted, man stadig kan se et glimt af filmen.

Den godt en kilometer lange egeallé, som leder op til plantagens hovedhus, er nemlig ved hjælp af fototeknik brugt som kulisse i filmen, når familien O’Hara tager til barbecue på den lige så fiktive naboplantage, Twelve Oaks. 

Egene, som står i to rækker à 50 træer, er overgroet med spansk mos, hvilket giver dem et eventyrligt skær, og turen slutter ved hovedhuset, som er åbent for omvisninger flere gange dagligt.

Boone Hall Plantation er også kendt for at have ti originale slavehytter stående fra før borgerkrigen. De er bygget af mursten, som blev fremstillet manuelt på plantagen, og slavernes finderafrtyk kan endnu ses på enkelte af murstenene. Hytterne er i dag indrettet som lærerige museer om slavelivet i midten af 1800-tallet.

Men også i resten af Charleston finder man sydstaterne, som de så ud under borgerkrigen fra 1861 til 1865. De gamle huse er nemlig blevet bevaret og restaureret af Historic Charleston Foundation.

Heriblandt Aiken-Rhett house, som ikke blot er et borgerligt hjem fra midten af 1800-tallet. Det indeholder også de oprindelige slavehuse, hønsehuse, kostalde og hestevogne, som hørte til ejendommen.

Selve hovedhuset giver et indblik i den kolossale rigdom, som plantageejerne samlede i deres by-huse, men som for en stor dels vedkommende gik tabt, da borgerkrigen fejede gennem de oprørske sydstater.

Blot et par timers køretur fra Charleston ligge søsterbyen Savannah, som kun nævnes i »Borte med Blæsten« som den by, Scarlett ikke vil besøge efter at hun første gang er blevet enke. 

Savannah, som ligger i South Carolina på grænsen til Georgia, var Scarlett O’Haras mors fødeby og en af de eneste byer i Sydstaterne, som ikke blev ødelagt af General Sherman under den amerikanske borgerkrig. Dermed er byen stadig fyldt med villaer fra før borgerkrigen.

Husene er bygget i træ og med vældige terrasser, hvor man nyder sød, sød iste på de dampende hede eftermiddage i ly af egetræerne, som også her findes i tusindtal. Bevæger man sig ud på gaden, er der ikke langt til næste skygge. Byen er nemlig planlagt i sin tid ud fra godt 20  små parker, som overdækket af gamle egetræers kroner giver besøgende mulighed for at hvile på en bænk og se flokke af jordegern løbe om kap i de gamle træer.

Et ophold i Savannah kan let gå hen og blive en fest, for hvor man i Charleston spørger: »Which church do you belong to?« vil Savannahs indbyggere typisk spørge: »What would you like to drink?«

Vil man opleve, hvordan det er at bo i et ægte sydstatshus, kan man køre til nabobyen Beaufort, hvor Rhetts Inn er en af byens elegante bed & breakfasts. Stedet er dog ikke opkaldt efter Rhett Butler, idet både Rhett og Butler er ganske almindelige efternavne i sydstaterne.
Værelserne er store, luftige og indrettet på gammeldags sydstatsmanér med høje himmelsenge, tunge gardiner, servanter med vand, isterninger og vaskefad.

Om eftermiddagen serveres champagne i den statelige dagligstue, og klokken 18 er det tid til ost og kiks.

Næste: Ægte sydstatstemning i Macon