Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hver lørdag guider AOK læserne til et spændende rejsemål, der egner sig til en (forlænget) weekend eller fridagsferie. Vi kommer med fem forrygende anbefalinger til noget af det særligt interessante, netop denne destination har at byde på. I denne uge gælder det Manchester, der er gået fra industriby til gastronomisk hovedstad.
Arkaden, der overlevede blitzen
Store dele af Manchesters bykerne blev bombet i smadder under tyskernes blitzen i de første år af Anden Verdenskrig. Det gik bl.a. ud over byens domkirke, men det lykkedes ikke at få ram på alle arkitektoniske perler.
Den elegante, overdækkede arkade Barton Arcade fra 1871 overlevede Hitlers intense luftangreb, og den står i dag som et af symbolerne på den rigdom og prunk, der gennemvædede Manchester i 1800-tallet. Det flotte glaspalads med mosaikgulve, støbejernsgelændre og butikker i flere etager rummer bl.a. den catalanske tapasbar og delikatessebutik Lunya, hvor tænderne lynhurtigt begynder at løbe i vand.
Lunya er blevet en institution i Manchester, og det er muligt at smage på de delikate spanske tapas både i baren i stueetagen og i restauranten ovenpå. Sæt god tid af, og gå på opdagelse i alt fra gambas pil pil til patatas bravas, tomatbrød og diverse oste, skinker og pølser – og husk at nyde Barton Arcades raffinerede arkitektur efterfølgende.
Italienske fristelser på Exchange Square
Den italienske familie Salvi stammer fra Napoli-egnen og er et af de driftige navne på Manchesters sprudlende madscene. De driver flere spisesteder og delikatessebutikker rundt om i byen, og deres kombinerede restaurant og butik Salvi’s Deli på det pulserende Exchange Square er et godt sted at nyde en frokost.
Biler, fodgængere og sporvogne myldrer forbi her, hvor Manchester har en snert af New York over sig. Der er mange lækre italienske specialiteter i køledisken – men én råvare overskygger dem alle: Den berømte italienske mozzarella, der efter traditionen blev lavet på bøffelmælk i landskabet Campania rundt om Napoli. Hos Salvi’s får man hurtigt stillet den lille sult med små italienske hapsere, foccacia og andet godt, og skinner solen, er det en nydelse at sidde ved bordene udenfor.
Et stenkast herfra ligger i øvrigt nogle af Manchesters bedste shopping-muligheder med varehusene Harvey Nichols og Selfridges samt en række flagship-stores, hvor indkøbsposerne hurtigt kan blive fyldt.
I den victorianske madhal
I midten af 1800-tallet blev der bygget hundredvis af overdækkede markeder i europæiske byer for at højne sanitet og undgå spredning af farlige bakterier, herunder ikke mindst den frygtede kolera, som skabte epidemier overalt.
Også Manchester fik en torvehal: Altrincham Market, der blev opført i 1858, hvor der blev solgt slagtervarer, fisk og andre råvarer til byens stærkt voksende befolkning. Den smukke bygning med støbejernssøjler og glastag er i dag forvandlet til et indbydende street food-marked med mad fra hele verdenskøkkenet og lækre kaffe- og ølbarer.
Som traditionen foreskriver på street food-markeder verden rundt, spiser man ved lange fællesborde i hallens midte, og når man er færdig med at nyde den gode mad her, kan man passende fortsætte videre ud i det pulserende Northern Quarter, Manchesters mest hippe bydel fuld af uafhængige designershops, gallerier og smarte barer. Læg evt. vejen forbi den underspillede ølbar Port Street Beer House med lokal mikrobryg i haner og på flasker.
Deleretter på belle époque-hotellet
Det er ikke svært at føle sig hensat til Victoriatiden på Manchesters berømte og luksuriøse hotel The Principal, der slog dørene op i 1895 under navnet Palace Hotel. Suset fra den dekadente belle époque-periode rammer én allerede i det øjeblik, man træder ind i den store lobby, og helt forførende bliver det i den enorme bar og restaurant Refuge by Volta, der kan huse flere hundrede gæster.
Her bør man begynde med en cocktail i baren, eksempelvis en gin fiz, der blev opfundet i netop den æra, hvor hotellet var nyt. Herfra fortsætter man ind i den forgyldte spisesal, der både, hvad angår interiør og menukort, er fulgt med tiden. På Refuge by Volta venter en enestående madoplevelse med voltini – små retter – som det bærende element. Typisk bestiller man 5-6 retter, og det er muligt at dele. Menukortet, der er delvist sæsonbestemt, sværmer om Middelhavsregionen, men der er også retter fra andre hjørner af verdenskøkkenet og dermed noget for enhver smag. En del af retterne er, som madmoden foreskriver, hhv. vegetariske og veganske.
3 cocktails i den urbane taghave
Det understreges gang på gang nede på gadeplan, at Manchester er en metropol med mange ansigter. Men også oppe i højderne kan man få urbane oplevelser, der sender tankerne mod London og New York.
Det gælder ikke mindst i den store, elegante skybar 20 Stories, der befinder sig på 19. etage i højhuset på adressen No. 1 Spinningfields. Her er både en restaurant med en uforglemmelig udsigt og en meget populær og smart cocktailbar, der har udendørs terrasse – eller snarere have, for omgivelserne har et organisk udtryk med træer og planter – og sågar et bålsted, hvor man kan lune sig eller blot nyde de knitrende flammer.
Den store taghave er delvis overdækket af et glaskuppeltag og opvarmet. Den kan derfor også besøges på mindre lune aftener. Bartenderne på 20 Stories kan deres kram, og der shakes fantastiske cocktails, som man bør nyde til den storslåede panorama over Manchester og omegn – det helt rigtige og romantiske sted at afslutte et ophold i gastronomiens tegn.