Ugens expat: »Visse steder i Shanghai er som at gå gennem Narnias garderobedør til et helt andet Kina«

Magnus Jorem faldt for Shanghai på en studietur i 2005 og arbejder nu med at fremme samarbejdet mellem Norden og Kina. Fremtidstro, ambitioner og et godt køkken er nogle af de ting, der har fået ham til at slå sig ned i byen.

bmweb
Shanghais tidligere franske kvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eva Baré

Magnus Jorem faldt for byen på en studietur, da han studerede statskundskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eva Baré.

Hvordan havnede du i Shanghai?

»Første gang, jeg besøgte Shanghai, var i 2005 på en studietur med Institut for Statskundskab. Jeg vidste med det samme, at jeg gerne ville bo her. Senere samme år flyttede jeg til Yantai, en mindre kystby mellem Shanghai og Beijing, for at tage et sabbatår fra studierne. Lige siden har jeg beskæftiget mig med Kina og især dansk-kinesiske relationer, senest som koordinator for Københavns Universitets Kina-tænketank, Think China. Derfor var jeg slet ikke i tvivl om at flytte hertil, da jeg blev tilbudt min nuværende stilling i 2015 som kontorchef i Nordic Centre, hvor mit team faciliterer samarbejde mellem Kina og Norden inden for forskning og uddannelse.«

Hvad holder du særligt af ved byen?

»Generelt kendetegnes Shanghai af en ekstrem optimisme og en fuldstændig omfavnelse af forandring. Man kigger fremad, aldrig bagud. Og så er infrastrukturen verdens bedste. Jeg kender ingen anden by med et mere effektivt transportsystem, hvilket ikke siger så lidt, når man er 25 millioner mennesker i transit.«

Shanghai kigger aldrig tilbage – kun fremad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.

Hvad viser du dine besøgende?

»Jeg kan godt lide at give skandinaviske gæster et lille kulturchok. Hvor Shanghai for det meste er en ekstremt moderne by, findes der også nogle historiske perler, hvor man lægger storbyen bag sig og træder ind i et helt andet Kina, nærmest som om man åbner garderobedøren til Narnia. Det findes især i det kvarter, jeg selv bor i, det tidligere franske kvarter, der strækker sig otte kilometer vest for den kendte promenade The Bund. Arkitekturen er unik, en blanding af det gamle Kina og Europa, fortid og fremtid, med meget gåvenlige gader. Et af mine yndlingssteder er markedet for fugle, blomster, fisk og insekter på South Xizang Road tæt på Folkets Plads, hvor ældre mænd konkurrerer om, hvem der har den stærkeste fårekylling.«

Foto: Eva Baré.

Har du et hemmeligt sted?

»Fuxing-parken er en fransk-kinesisk have midt i det tidligere franske kvarter. Her finder man statuer af Marx og Engels, ældre herrer, der øver sig på saxofon, og børn, der leger med drager. Parken er ikke hemmelig som sådan, men meget lokal, og det er samlingssted, især for kinesiske pensionister. Danske besøgende forbavses nogle gange over, at man har et hjørne af parken, hvor politiske diskussioner foregår helt åbent som et slags kinesisk Speaker's Corner.«

Shanghais tidligere franske kvarter har en unik arkitektur og atmosfære. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eva Baré.

Hvor holder du af at spise?

»Yuxin Chuancai er en gigantisk restaurant på Jiujiang Lu, en gade i hjertet af Shanghai med meget billige priser og stærk kost. Her på fjerde sal kan man virkelig opleve den krydrede smagskombination, som kendetegner Kinas berømte Sichuan-køkken. Jeg anbefaler de kolde nudler og enhver ret med aubergine, som kinesiske kokke langt overgår de franske i at tilberede.«

Har du en lokal livret?

»Shanghais mest kendte specialitet er xiaolongbao. Det er en slags dumpling med fyld af forskellige slags kød, ofte svin, og/eller krabbe – og suppe. Det er den bedste streetfood og skal spises på billige gadekøkkener, som man kan finde mange steder i byen.«

Man skal spise sin suppe-dumpling på et af Shanghais mange gadekøkkener. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eva Baré.

Hvor går du ud om aftenen?

»Natklubben ALL på første sal i Xiangyang Bei Lu ved Changle Lu har ingen fancy cocktails, men repræsenterer et undergrundsmiljø med eksperimentel elektronisk musik, som de fleste nok ikke ville kunne forestille sig i en kommunistisk stat. Bar No. 3 på Xingguo Lu ved Tai'an Lu er ikke den mest billige – den er altid overfyldt, og man får ikke sin drink med det samme, men når den kommer, er man ligeglad med ventetiden og regningen på grund af stemningen. Hav tålmodighed, og bestil en Coalminer's Daughter.«

Shanghais skyline symboliserer byens fremtidsrettede ambitioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eva Baré.

Hvad gør Shanghai til noget særligt?

»Den har verdens største Starbucks, verdens største metronetværk, verdens hurtigste tog, men må nøjes med verdens næsthøjeste skyskraber. Men det, der i virkeligheden gør byen til noget særligt, er den lokale befolknings kompromisløse pragmatisme og tro på fremtiden. Man kan næppe finde noget mere fremtidsrettet eller ambitiøst sted på kloden.«

Hvad kan vi lære af kineserne?

»Man kan ikke være tryghedsnarkoman og bo i Shanghai, og her mener jeg ikke i forhold til kriminaliteten, som er ekstremt lav. Der er en diskurs i Danmark om, at konkurrence, karakter- og karrierepres er samfundsmæssige sygdomme. Vi skal hele tiden have det behageligt og hyggeligt og helst ikke udfordres for meget. Shanghai er helt modsat konkurrencepræget, ambitiøst og transaktionelt. Selv tror jeg på en gylden middelvej.«

Foto: Eva Baré.