Ugens expat: »Man kan aldrig se forkert ud i Berlin«

Mezzosopranen Hetna Regitze Bruun skiftede for syv år siden de danske koncertscener ud til fordel for opera i Europas dagligstuer med base i Berlin. Hun er faldet for den internationale stemning med kunst og kultur samt den sociale diversitet, som gør, at man aldrig føler sig anderledes.

Hetna Regitze Bruun Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hetna Regitze Bruun Fold sammen
Læs mere

Hvordan havnede du i Berlin?

Jeg flyttede til Berlin i 2011 med min datter og startede mit operakompagni Home Opera året efter. Jeg havde besøgt byen første gang med min skoleklasse allerede i 1988 og blev meget betaget af dens historie samt den helt specielle atmosfære. Det var jo året før muren faldt, så det føles særligt at have fået lov til at opleve den side af Berlin, som stadig er en stor del af dens identitet.

Fernsehturm på Alexanderplatz. Foto: VisitBerlin. Fold sammen
Læs mere

Hvad holder du særligt af ved byen?

Den internationale stemning og den cool attitude. Byen indeholder en åbenhed og tolerance, som er tiltrækkende. Dog kan berlinerne også være direkte og temmelig barske i deres kommunikation, men man vænner sig til det. Der er højt til loftet og plads til det skæve, anderledes og smalle. På den måde er byen meget anti-mainstream.

Mitte. Foto: Elsebeth Mouritzen. Fold sammen
Læs mere

Berlin byder altid på oplevelser og menneskeskæbner af særlig støbning. Jeg oplever, at det er byen for de urolige sjæle, og mange flytter hertil for at nulstarte sig selv. På mit badmintonhold er vi ti nationaliteter ud af 15 spillere, og i det kunstnerkor, som jeg dirigerer, er der ligeledes folk fra hele verdenen, så jeg oplever den etniske og sociale diversitet, som gør byen så dynamisk.

Mitte, som tidligere lå i DDR, er nu Berlins naturlige, hippe midtpunkt. Foto: VisitBerlin Fold sammen
Læs mere

Hvad gør den ellers til noget særligt?

Dens kulturudbud er enestående. Der spilles musik på det højeste niveau, og de største stjerner på den klassiske arena er ofte i byen. Man mærker også historiens vingesus i byen, og det ses især i de mange kontraster i byens arkitektur.

Hvilke steder vender du altid tilbage til?

Jeg har fundet et par favorit-restauranter, som aldrig skuffer mig. Kuchi Berlin på Gipsstrasse i Mitte serverer en skøn blanding af sushi og wokmad i japansk indretning, og mit yndlingssted for pizza er på Ackerstrasse i samme kvarter hos Papa Pane di Sorrenti, som bager dem i stenovn. En kold øl skyller jeg gerne ned på Hackbarth's i Auguststrasse, som er en af de ældste af de nyere ølbarer fra 90erne, men den føles meget autentisk berlinsk. Lidt længere nede ad gaden ligger det ikoniske Clärchens Ballhaus, som er en historisk restaurant med dansegulv.

Clärchens Ballhaus. Foto: Bernd Schönberger. Fold sammen
Læs mere

Meget af interiøret fra mellemkrigstiden er bevaret, og det store trækplaster er den guldlametta-beklædte balsal, hvor der hver aften spilles op til dans til forskellig slags musik. Man kan tage danselektioner på stedet, det har jeg faktisk gjort med min ven, kgl. operasanger Simon Duus, en gang om ugen en hel sæson, og det var en fantastisk oplevelse!

Clärchens Ballhaus. Foto: Bernd Schönberger. Fold sammen
Læs mere

Hvad viser du dine gæster fra Danmark?

Jeg er blevet så lokal, at jeg prøver at undgå alle turisterne og »dansker-tsunamien« i (den danske) efterårs- og vinterferie ved at tage mine besøgende rundt i mit »kiez« (kvarter, red.), som er Mitte. Vi drikker kaffe på min lokale café Distrikt i Bergstrasse og Oslo Café ved Nordbahnhof. Jeg benytter lejligheden til at tage dem med til seværdigheder i Berlin, som jeg aldrig selv har fået set, men jeg har f.eks. stadig til gode at komme op i Reinchtagskuppel og Fernsehnturm på Alexanderplatz, hvorfra der er udsigt over hele Berlin.

Fernsehturm på Alexanderplatz. Foto: VisitBerlin. Fold sammen
Læs mere

Derudover tager jeg gerne musikinteresserede gæster med til koncert i Philharmonien eller i ét af Berlins tre operahuse, hvoraf den rosafarvede Staatsoper på Unter den Linden netop er genåbnet som en lydmæssigt topmoderne bygning, mens DDR-indretningen med »socialist-rokoko« er bevaret.

- som dit hemmelige sted?

Der er ikke mange hemmelige steder tilbage, desværre, men jeg jeg elsker stadig Café Barcomi's med eget kafferisteri, selv om både den oprindelige i Kreuzbergs Bergmannstrasse eller den i Sophie-Gips-Höfen i Mitte med deli nu er kendt af de fleste.

Arkonaplatz loppemarked. Foto: VisitBerlin. Fold sammen
Læs mere

Hvad kan du ikke undvære ved byen?

Den gode plads med brede gader og grønne områder. Min datter og jeg elsker at gå tur i Tiergarten og se årstidernes skiften. Jeg kan lide være en del af det lokale liv, og det oplever jeg blandt andet på søndagens loppemarked på Arkonaplatz, eller når jeg går eller løber en tur i Park am Nordbahnhof. Det eneste, jeg savner, er havet, især om sommeren, hvor Berlin kan være meget varm og trykkende, men så tager vi gerne ud til en sø, f.eks. Liepnitzsee eller Wannsee, eller tager op i gammelt DDR-land for at tage på kanotur med min tyske nabo og hendes venneflok.

Arkonaplatz loppemarked. Foto: VisitBerlin. Fold sammen
Læs mere

Hvad kan vi lære af tyskerne?

De giver plads til, at man kan være sig selv. Man kan aldrig se forkert ud eller være forkert i Berlin.

Clärchens Ballhaus. Foto: Bernd Schönberger. Fold sammen
Læs mere

Clärchens Ballhaus. Foto: Bernd Schönberger. Fold sammen
Læs mere