Ugens Expat: »Kathmandu er kaos og mystisk skønhed«

Thomas Tingstrup kvittede sit job i marketingbranchen for at rejse jorden rundt med rygsæk og havnede ved et tilfælde i Nepal, hvor han gør en forskel for de lokale med sit og konens afslappede hotel.

Pashupatinath-templet i Kathmandu er hinduernes pendant til muslimernes Mekka. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Tingstrup

Hvordan havnede du I Kathmandu?

»Efter en lang karriere som ansatte i tunge poster inden for marketing, besluttede min kone Annette og jeg at rejse verden rundt med rygsæk i et år. Ved et tilfælde begyndte turen i Nepal, og selv om vi kun var i Kathmandu i tre uger, satte byens magi sig dybt i os. År senere besluttede vi os for at kombinere arbejde med et liv ude i verden, hvor vi kunne gøre en forskel. Da vi ikke havde en baggrund som læger eller ingeniører, der kan redde liv eller bygge veje, måtte vi selv skabe en måde at realisere vores drøm. Det, vi kan, er at lave koncepter, forretningsplaner, strategier og realisere dem. Og det vi vidste mest om var at bo på hoteller. Med Kathmandu i hjertet var det oplagt at starte her, så i 2009 ankom vi med to rygsække, to mobiltelefoner og fire computere. To år efter kunne vi slå døren op til lounge-hotellet Tings Kathmandu. Udover at skabe en afslappet oase for vores gæster, bruger vi stedet til at ansætte og udvikle talentfulde unge samt en masse lokale kunstnere, musikere og iværksættere. Selv om vi i 2017 åbnede et Tings Lissabon, føler vi, at det her er vores hjem.«

Thomas Tingstrup havnede på en rygsækrejse tilfældigt i Nepal, hvor han i dag driver et hotel.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat foto.

Hvad holder du særligt af ved byen?

»Byens kaos og mystiske skønhed samt alle nepaleserne, tibetanerne og sherpaerne for deres humor og nysgerrighed.«

Hvad foreslår du dine gæster at se?

»De fleste kommer til Nepal for at udleve deres Shangri-La drøm om at gå i Edmund Hilary’s fodspor til Mount Everest - eller bare komme nær. Men Kathmandu har meget i sig selv, det er et spørgsmål om at se de forskellige sites på den rigtige måde. Jeg foreslår at besøge Boudhanath, en tibetansk-buddhistiske helligdom, tidligt om morgenen, så man oplever tibetanernes lys, helst ved nymåne eller på HH Dalai Lamas fødselsdag. Herfra går man ned ad bakken til Pashupatinath-templet, hinduernes pendant til muslimernes Mekka. Den smukkeste indgang er her ad bagvejen, hvor man også kommer til de steder, hvor ligbrændingerne sker, men det er faktisk smukt. Det kan godt være, at byen er fuld af UNESCO-verdensarv, men for mig er Den Britiske Kirkegård også en skøn lille oase, der bringer tankerne tilbage til Assistens Kirkegård. Her ligger legendariske Boris Lissanevitch og hans danske hustru Inger begravet, bohemerne og eventyrerne, der åbnede Kathmandu for resten af verden i 1950erne med deres Royal Hotel. Abetemplet Swayambunath er bedst om lørdagen eller på en lokal helligdag, hvor nepaleserne har fri og bruger stedet til picnic. Gå ind fra ringvej-siden sammen med de lokale, og husk at gå med uret rundt.

Kathmandu har udviklet sig til et farverigt kaos i nogle bydele, blandt andet turistgaden Thamel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Tingstrup.

Har du et hemmeligt sted?

Mindre end fem minutters gang fra den kommercielle bydel Thamels turisthelvede, Kathmandus svar på Khao San Road, ligger en lille upoleret juvel midt i dette kaos. Her kan man fra klokken syv om morgenen opleve de unge munke chante deres mantra ved Drucon Jangchu-klostret, der på mange måder er mere Tibet og buddhisme end Boudhanath.

Har du et godt tip til et kort trek?

Tag op til Budanilkantha, fortsæt til Shivapuri Nagarjun National Park og gå op til Nagi Ghompa-klostret på toppen. Det er et perfekt trek, hvis man ikke har mulighed for at tage til bjergene.

Den britiske kirkegård med gravstedet for turist-pionererne Boris og Inger Lissanevitch minder om Assistens Kirkegård i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Tingstrup.

Hvor kan du lide at spise?

Mit generelle råd er: spis lokalt, du er i Nepal - så glem internationale menuer. Bhumi Restaurant er godt kørende på ottende år og holder kvalitetsniveauet med en lang række gode nepalesiske og newari-specialiteter og naturligvis dal bath og alle arter af momos.

Har du en favorit bar?

Jazz Upstairs er en legendarisk klub, hvor man får en kold øl på tagterrassen inden solnedgangen, som heroppe er helt grotesk flot, fordi forureningen farver solens stråler. Onsdag er der live jazz med en herlig lokal crowd.

En tur hos den lokale barber giver hurtigt indblik i den lokale kultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Tingstrup.

Hvad kan du ikke undvære i hverdagen?

En tur hos min lokale barber, det er efter min mening et must for alle mandlige rejsende. Det er den ultimative nydelse og en hurtig måde at få indblik i den sjældne kultur.

Hvilke følelser giver det dig at bo her?

Momenter af uendelig skønhed midt i et ubegribeligt kaos af lyde, dufte og farver. Håbløshed, fordi byen bliver flået fra hinanden af dårligt management, og det internationale samfund, som strør om sig med penge.

Hvad kan vi lære af nepaleserne?

De har en tolerance, man ikke finder andre steder. Hvor finder man eksempelvis kristne, hinduer, muslimer og ateister holde picnic sammen uden at skele til deres respektive traditioner, vaner og kulturer?

Boudhanath er en tibetansk-buddhistisk helligdom, som især er smuk at besøge ved nymåne eller til HH Dalai Lamas fødselsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Tingstrup.