Ugens expat: »Få ting overgås af en velskænket guinness i Dublin, hvor pubben har ild i pejsen«

Niels Gramkow sprang direkte fra studiet i Aalborg til et job i Dublin. Han er begejstret for blandingen af jovial landsbykultur og progressivt internationalt arbejdsmiljø, der tiltrækker unge fra hele verden.

4
The Long Hall pub. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Ireland.

Niels Gramkow. Fold sammen
Læs mere

Hvordan havnede du i Dublin?

Jeg faldt for byen på en studietur med handelsskolen. Jeg syntes, Dublin var fantastisk, og jeg meddelte mine rejsekammerater, at en dag ville jeg gerne bo her.

Chancen kom i 2012, da jeg så et opslag på LinkedIn om jobmulighed hos Google i Dublin. Jeg fik jobbet og kunne flytte herover i sensommeren samme år efter endt uddannelse på AAU. Nu arbejder jeg for online reklameplatformen AdRoll, som er et af mange ad tech-firmaer, som sammen med finans- og medicinalindustrien har skabt et dynamisk miljø i byen.

Den historiske campus ved Trinity College. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Ireland..

Er det en god by at være ung i?

Jeg har været her halvdelen af mine 20'ere, og jeg kan klart anbefale byen til yngre mennesker. Der er mange karrieremuligheder, hvor man hurtigt får succes - også sammenlignet med Danmark. Den eneste negative bivirkning på en boom’ende økonomi er stigende omkostninger til bolig samt boligmangel, og der er Dublin ramt på lige fod med mange andre europæiske hovedstæder.

St. Stephen’s Green parken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Ireland..

Hvad viser du altid gæster fra Danmark?

Jeg synes ikke, man kan komme udenom et besøg på Guinness-bryggeriet, den historiske campus omkring Trinity College og en gåtur i den skønne park St. Stephen’s Green lige midt i byen. De kulturelle og historie-interesserede gæster foreslår jeg det nyrenoverede nationale galleri, Chester Beatty Library, med deres udstillinger af kunst og religiøse genstande, eller et besøg på Kilmainham Gaol, hvor de politiske fanger sad under frihedskampen mod briterne, lige fra 1798 til uafhængigheden i 1920erne.

St. Stephen’s Green parken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Ireland..

Har du et hemmeligt sted?

Jeg er selv glad for god mad og drikke, så min personlige anbefaling er altid Celtic Whiskey Shop i Dawson Street, hvor du kan finde spændende vin og spiritus, og det tre-etager madimperium Fallon & Byrne i Exchequer Street med restaurant, café, vinbar og madmarked. Begge steder er i historiske gamle bygninger, og kendt for at have ansatte, som er specialister indenfor deres felt.

Guiness-bryggeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Ireland.

Hvad er den lokale specialitet?

Guinness! Jeg kender mange udlændinge, som ikke kunne fordrage Guinness, inden de kom til Dublin, men efter den første slurk måtte de overgive sig til den cremede, sorte væske. For mit eget vedkommende er få ting overgået af velskænket Guinness på min lokale pub The Schoolhouse  på Northumberland Road en vinteraften, hvor de har sat godt gang i pejsen.

Guiness. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Ireland.

Hvor møder man ellers det ægte Dublin?

Den sande pub-oplevelse får man hos O’Donoghue's i Merrion Row, hvor The Dubliners fik deres start og lokale musikere stadig kommer og spiller samt The Long Hall i South Great George’s Street. Mere unikke er The Bar With No Name i et gammelt byhus i Fade Street og The Church Bar i Jervis Street i en stor gammel kirke. The Blind Pig Speakeasy  i Suffolk Street laver lækre cocktails, mens der spilles live blues og jazz. På de sene timer vil jeg foreslå The Black Door  i Harcourt Street eller det nyrenoverede Café en Seine i Dawson Street.

Hvor kan du anbefale at spise?

De bedste bøffer i byen får du på The Chophouse på Shelbourne Road, som specialiserer sig i de bedste irske råvarer, og som i flere år har været nævnt i Michelin-guiden. Tasting-menuen hos Bang Restaurant i Merrion Row er et godt bud på finere madlavning. Fisk og skaldyr fås sjældent bedre end hos Matt The Thresher i Pembroke Street Lower, ikke mindst deres østers. Der er mange koreanere i Dublin og flere af dem er restauratører. Personligt kan jeg godt lide den afslappede stemning og gode mad til lave priser på Kimchi Hophouse i Parnell Street.

Hvad gør irerne godt?

Byen er som en ung mand med en gammel sjæl. Dublin er et dynamisk sted, der har formået at omstille sig og håndtere en stor tilflytning af udlændinge med relativt få problemer. Brancher som finans, medicin og tech, som jeg selv arbejder i, er dér, hvor væksten ligger for Dublin i dag, og det er alle brancher som kræver, at man kan tiltrække talent udefra. Samtidig er der kommet en mere liberal holdning til bl.a. religion og seksualitet, som har betydet indførelsen af fri abort og legalisering af homo-ægteskaber. Det er også grunde til, at mange af de unge irere, som forlod landet for 10 år siden under krisen, er vendt tilbage.

Østers på menuen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Ireland.

Kan vi lære noget af dem?

Irerne har et mere let syn på livet end danskere. Som de siger: »It’s all about the craic!«. Det handler om at have det sjovt, og få en god historie ud af det.