Ugens Expat: »Du kan spise dig jorden rundt i San Francisco«

Lulu Eschelman byttede København ud med Californien for 14 år siden. Efter en hektisk karrierestart i Los Angeles, har hun fundet ro syd for San Francisco.

Hvordan havnede du i San Francisco?

Jeg kom til Los Angeles på en forretningsrejse for et dansk modebrand i 2004, og jeg besluttede kort efter at bytte det danske regnvejr ud med californisk solskin. Jeg blev selvstændig i LumillaMingus, hvor jeg designer bæredygtige lædertasker fremstillet i USA, og jeg har stadig mit kontor og firma i L.A. I mellemtiden blev jeg gift med en amerikansk mand, og efter det tredje barn for seks år siden besluttede vi at flytte væk fra den hektiske storby, så vi dels er nærmere hans familie, og jeg dels er tæt på et sted, der minder mig om København og Danmark. Vi bor 30 km syd for San Francisco, men jeg regner stadig S.F. alligevel for »min«, og jeg bruger byen flittigt, når jeg ikke arbejder.

Lulu Eschelman. Foto: Karen Poole. Fold sammen
Læs mere

Kendte du byen godt i forvejen?

Faktisk ikke, jeg kender L.A. meget bedre, men det har været spændende at opdage den og finde sine egne favoritter. Jeg holder af byens mange små mini-verdener, fra Chinatown til Mission District, som hver har sin identitet og charme med restauranter, museer, caféer, gallerier og butikker. Og ikke mindst den gamle arkitektur, der minder mere om Europa end det moderne USA.

Ferry Building var bandegård og havneterminal i gamle dage. Fold sammen
Læs mere

Hvad viser du altid dine gæster?

Jeg elsker den historie, San Francisco har som guldgraverby og port til både Stillehavet og det store bagland. Derfor viser jeg altid mine gæster Ferry Building fra 1898, der fungerede som havneterminal og banegård i gamle dage. Nu er den lavet om til det ypperste madmarked, hvor man både kan spise på stedet og købe friske varer med hjem. Selv om det er en af de mest oplagte og benyttede aktiviteter, tager jeg dem også gerne på en sporvognstur, fordi man kan komme vidt omkring på de tre ruter, der er, og fordi det er med til at fortælle historien om S.F. som en fremsynet by, da de første begyndte at køre allerede  i 1870erne.

Sporvognene har kørt siden 1870erne. Fold sammen
Læs mere

Jeg elsker selv at tage til The Marina for at se på bådene, og ikke langt derfra ligger Palace of Fine Arts Theatre fra 1915, som både er et fremragende museum og arkitektonisk perle. Vi skal også forbi byens hjerte, Union Square, der har fungeret som offentlig park siden 1850. Det er kendt som teater- og shopping-distriktet, og jeg ved ikke noget bedre end at spise frokost i The Rotunda på toppen af stormagasinet Neiman Marcus.

Baker Beach. Fold sammen
Læs mere

Hvad er dit hemmelige tip?

Byen har sine små lommer af hygge. Den lille Baker Beach på kun 800 m, hvor man kan slappe af og gå en tur med udsigt til Golden Gate Bridge, inden man kører over broen til den idylliske by Sausalito, som blev grundlagt efter guldgravertiden, men aldrig er vokset sig stor. Her kan man se pelikaner og sæler i vandet og nyde den afslappede stemning blandt husbåde og charmerende huse. På den anden side af San Francisco ligger byen Oakland, som har et kæmpe loppemarked ved Alameda Point med 800 stande den første søndag i hver måned.

Baker Beach. Fold sammen
Læs mere

Ferry Building var bandegård og havneterminal i gamle dage. Fold sammen
Læs mere

Hvor spiser man godt?

Byen har i årtier været på forkant med jord-til-bord trenden, og jeg elsker den måde, de lokale sætter pris på kvalitet og godt madhåndværk. Dét kan Tartine på Alabama Street, hvor de også bager deres eget brød. Derudover kan man spise sig jorden rundt: Piccinos på Minnesota Street i Dogpatch-kvarterer laver moderne italiensk, Tacolicious på Valencia Street i Mission fornyr det mexikanske køkken, og Bellota på Brannan Street i SoMa-distriktet har de lækerste steaks og tapas til en date-aften. San Francisco er også et godt sted at spise ude med børn, f.eks. vietnamesisk med et twist på Slanted Door i Ferry-bygningen, hvor jeg også får min yndlingskaffe hos Blue Bottle.

Restaurant Tartine. Fold sammen
Læs mere

Restaurant Tartine. Fold sammen
Læs mere

Er det en god shoppingby?

Alt ligger indenfor rækkevidde omkring Union Square, men jeg elsker også de mere individuelle butikker på Sacramento Street og i Hayes Valley, bl.a. konceptbutikken Rand & Statler, og jeg køber alle mine modeblade i Heath Ceramics på 18th Street.

Union Square. Fold sammen
Læs mere

Hvad finder man i San Francisco, som gør den til noget særligt?

Naboskabet til Silicon Valley og hele dot.com bølgen føles meget nærværende, når vi oplever den teknologi, som hele tiden forbedrer vores hverdag, men det er stadig det historiske og hyggelige San Francisco, som jeg er betaget af. Ikke mindst kunstmuseerne i og omkring Golden Gate Park, San Francisco Museum of Modern Art på 3rd Street og det børnevenlige California Academy of Sciences på Music Concourse Drive.

Hvad gør amerikanerne gode som medborgere?

De er fantastisk gode til at rose og hjælpe andre. Her er ingen jantelov, tværtimod er de gode til at engagere sig i andre mennesker, de går langt for at hjælpe venner og bekendte, men også folk, de ikke kender – endnu. De er gode til at lytte og glæde sig på andres vegne. Det kan danskerne godt lære lidt af.