Ugens Expat: »Der er en charme ved, at skønheden får lov til at forfalde i Rom«

Sofie Wochner blev forelsket i en italiener – og i at lave mad i Rom. Efter fire år med pop-up-restaurant i lejligheden har de sammen åbnet restaurant og mikrobageri i det up-and-coming kvarter Ostiense. Få hendes tips til Rom her.

expat9
Rom er fuld af historiske monumenter som her på Piazza Navona. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen.

Sofie Wochner, restauratør og bager. Fold sammen
Læs mere
Foto: marigoldroma.com.

Hvordan havnede du i Rom?

Jeg arbejdede i filmbranchen i København, men følte mig helt udbrændt allerede som 30-årig, så jeg tog til Ballymaloe Cookery School, en farm-to-table-kogeskole i Irland. Jeg havde en idé om at åbne en restaurant og tænkte, at jeg hellere måtte dygtiggøre mig. Jeg fik praktikophold på det amerikanske akademi i Rom, hvor de har det anerkendte Rome Sustainable Food Programme startet af Alice Waters. Her mødte jeg Domenico og forelskede mig i ham og det italienske køkken. Jeg flyttede til Paris i tre år for at arbejde på Rose Bakery, et bageri og frokostrestaurant. Da jeg kom tilbage til Rom, vidste jeg med mig selv, at jeg ikke havde lyst til at arbejde for andre, så vi startede en pop-up-restaurant i vores lejlighed i Monteverde-kvarteret. Efter fire år besluttede vi os for at åbne en rigtig restaurant i et af Roms up-and-coming kvarterer, Ostiense. Det er blevet til Marigold på Via Giovanni da Empoli, hvor jeg bager brød og kager, og Domenico laver maden til morgen og frokost samt middag i weekenden.

Mange romere elsker deres lokale kvarter, der næsten minder om en landsby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen.

Hvad gør Rom til noget særligt?

For mig personligt er det alsidigheden. Jeg er optaget af de gamle romerske kvarterer, og at folk stadig lever det stille langsomme liv, der kendertegner Rom.

Mange steder har Rom den forfaldne skønhed, som byen er så kendt for. Fold sammen
Læs mere

Hvad kan man ellers finde i Rom, som ikke ses andre steder?

Man kan opleve en autenticitet. Mange steder er her som at komme 50 år tilbage i tiden. Og så er det i virkeligheden ikke en rigtig storby, men en kæmpestor landsby. Folk kommer hinanden ved, og man er der for hinanden i det område, man bor og er opvokset i. Derfor er disse minisamfund noget unikt for Rom, fordi den ikke er blevet offer for den ensretning, som man kender fra andre storbyer.

Det er som at komme 50 år tilbage i tiden i gamle kvarterer som Ostiense og Trastevere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen..

Hvad foreslår du dine gæster fra Danmark at se?

Mange rejsende kender Borghese-parken, men personligt holder jeg meget af at gå en tur i Villa Doria Pamphili. Det er en smuk park, faktisk Roms største anlagte have, med en flot 1600-talsvilla. Ikke så langt derfra er Janiculum-højen, ti minutters gang fra Trastevere, hvor du finder den mest fantastiske udsigt over Rom, når du står ved Acqua Paola-fontænen, der er kendt fra åbningsscenen i filmen »La Grande Bellezza« af Paolo Sorrentino. Også til Trastevere, det uhyre populære kvarter for mange rejsende, som har meget af den forfaldne skønhed, som jeg også godt kan lide ved Rom, men som desværre er tragisk, fordi byen ikke bliver holdt ved lige fra kommunens side. I den helt modsatte retning, både kulturelt og geografisk, ligger MAXXI i Flaminio-området, et museum for samtidskunst, hvor arkitekturen af Zaha Hadid er en oplevelse i sig selv.

Foto: Elsebeth Mouritzen.

Har du nogle hemmelige steder?

Ikke hemmeligt, men anbefalelsesværdigt for foodies er det treetagers madtempel Eataly, verdens andenstørste, som ligger tæt på vores restaurant ved Ostiense-stationen. Er man til det historiske, kan jeg anbefale en tur ad den smukke Via Appia Antica, der er som at gå i et romersk landskab for 2.000 år siden.

Hvad kan du ikke undvære i Rom?

Madmarkederne! Jeg holder meget af de lokale markeder rundt omkring i byen. Hvert et lille område har sit eget grøntsagsmarked. Jeg kommer selv på vores lokale marked i Monteverde, Mercato Niccolini, eller farmers market ved Circo Massimo, Mercato Campagna Amica.

Romerne har ikke så travlt med at lave om på deres by. Meget er som i gamle dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen.

Hvor spiser du selv?

Jeg kan varmt anbefale Santo Palato i San Giovanni, hvor kokken Sarah er meget ambitiøs med sin mad, som er romersk nose-to-tail. På da Cesare ved Casaletto får man det mere traditionelle romerske trattoria-køkken, hvor man kan spise sig mæt i alle deres klassiske antipasti. På Roscioli ved Campo dei Fiori laver de god mad af råvarer i høj kvalitet og har et godt vinkort. Jeg er vild med, at deres indretning ikke er klassisk italiensk. Det er også et godt sted at komme for en aperitivo i den lille bar.

Maden på Marigold Roma er det italienske køkken med et twist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen..

Hvor drikker du din kaffe?

Tram Depot er indrettet i en af de gamle sporvogne, som blev taget ud af drift for 50 år siden og har stået på hjørnet af Via Marmorata i Testaccio siden som kaffe- og vinbar. Det er et af de få steder, hvor de laver såkaldt »third wave coffee«, kaffe af høj kvalitet baseret på smag og terroir.

Madmarkederne rundt om i byen bugner med råvarer fra oplandet i Lazio. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen.

Kan vi lære noget af romerne?

At man ikke skal tro, at alt det nye er den evige sandhed. De har ikke brug for den store omskiftelighed, de laver ikke planer og finder ro i at tage og leve en dag ad gangen. Det er svært at tro, før end man har oplevet det, men nu kan jeg ikke forestille mig nogen anden måde at leve på.