Udsigt til højere priser på flybilletter

Forbrugerne skal snart til at vænne sig til højere flypriser. Priserne er blevet for lave til, at det hænger sammen, lyder vurderingen.

Foto: Colourbox.com

Priskrigen i flybranchen lakker mod enden efter flere år. Tendensen i flybranchen er stigende priser, og samtidig viser de store lavprisselskaber tegn på, at konkurrencen fremover ikke udelukkende skal handle om laveste pris.

Se også: Så billigt kan du komme sydpå i efterårsferien

Den gamle børnesang om alt det, man kan få for en krone, har længe passet godt til flybranchen. Billige flybilletter har været hverdag igennem mange år, men alt godt har en ende, og forbrugerne skal snart vænne sig til højere priser på flybilletter. Det vurderer Kenneth Karskov fra flysøgemaskinen Viviro.com, der sammenligner flypriser på tværs af rejsebureauer og flyselskabernes hjemmesider.

"Vi kan se, at mange af de vanvittige tilbud, vi så for et års tid siden, ikke dukker op i markedet længere. Sidste år solgte Finnair flybilletter til Bangkok for 2.960,- kr. tur/retur, og den slags 'paniksalg' ser vi ikke i dag," fortæller han. "Flyselskaber har været gode til at skære ind til benet, og samtidig har de fået flere folk ind i flyene, og den kombination giver højere priser," siger Kenneth Karskov.

Priserne er for lave

Lavprissegmentet står for størstedelen af Københavns Lufthavns vækst, men flere af de store aktører på lavprismarkedet er inde på, at priserne er for lave til at det hænger sammen.

"Prisen er så langt nede, at flyselskaberne ikke frivilligt sætter den yderligere ned. Forbrugerne har nydt godt af den intense konkurrencesituation i Danmark, men det billede ser ud til at ændre sig. Lavprisselskabet Transavia forlader det danske marked, og Ryanair lukker mange af deres jyske ruter og siger nej tak til at komme til Københavns Lufthavn," fortæller han.

Thomas Haagensen, der er ansvarlig for easyJets kommercielle performance i 16 lande, fortalte på et pressemøde i København, at besparelsen på tyve kroner ved at bruge Københavns Lufthavns nye lavpristerminal "Go" ikke bliver væltet over på forbrugeren. Priserne er allerede i bund, så startprisen forbliver uændret.

Ryanair sætter prisen op

Samtidig har Ryanairs topchef Michael O'Leary i et interview med den engelske avis The Guardian udtalt, at Ryanair vil bevæge sig væk fra konstant at være den billigste i markedet, for en gennemsnitspris på en flybillet på 300 kroner er ikke en holdbar forretningsmodel. Ryanair transporterer over 70 millioner mennesker rundt på 250 fly.

"For flybranchen er det et sundhedstegn, at priserne er ved at stabilisere sig, men som forbruger kan man jo godt være egoistisk og ærgre sig over, at de helt billige knaldtilbud forsvinder. Der vil stadig være billige billetter i omløb, men det er nok slut med at få flyrejserne foræret," siger Kenneth Karskov.

Se også: Tip til efterårsferie på egen hånd