Uddannet abe slår sin ejer ihjel med en kokosnød

En abe uddannet fra en abeskole på Koh Samui har tilsyneladende dræbt sin ejer i raseri.

En macaque-abe som denne foranledigede, at sin ejer fik en kokosnød i hovedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kokosnød-samler i landsbyen Krung Ching i Thailands sydlige Nop Phitam-distrikt er omkommet som følge af, at hans abe foranledigede, at han fik en kokosnød i hovedet, anfører Phuket Gazette.

Se også: Vil lade turister jagte krokodiller

Den 48-årige hr. Leurit, var blevet engageret af en nabo til at indsamle kokosnødder. Indsamlingen foregik ved at hr. Leurits trænede macaque-abe, Nong Khwan, klatrede op i kokospalmerne, plukkede kokosnødderne og kastede dem ned til hr. Leurits.

Det var hr. Leurits yngre bror, der i sin tid havde købt Nong Khwan på Koh Samui for 6.500 baht (små 1.000 kr.), og den ansås for klog og særdeles velegnet til at indsamle kokosnødder og frugt. På Koh Samui var Nong Khwan uddannet på en den ellers berømte abe-skole, Withayalai Ling, i Surat Thani, der også besøges af mange turister, og han tillod kun, at hr. Leurit og hans yngre bror kom tæt på.

Plukke op til 300 på en dag
Hver dag tog hr. Leurit sin abe med ud for at plukke kokosnødder og den kunne plukke op til 300 på en dag, hvilket indbragte hr. Leurit to baht for hver nød. Den fatale dag var Nong Khwan begyndt i fin stil, men efter pligtskyldigst at have plukket nødderne i det første træ, nægtede den pure at klatre op og fortsætte sin gerning i det næste træ.

“Hr. Leurit så sig nødsaget til at prygle primaten, før den ville klatre op i næste træ," beklagede hr. Charoon, der var hr. Leurits svoger, overfor Phuket Gazettes udsendte. "Og da den endelig begav sig derop, var den rasende. I stedet for som normalt at vride eller bide kokosnødderne af én for én, begyndte han bare at sparke dem planløst af."

Det var en af disse, der havde ramt hr. Leurit i hovedet, mens han havde stået på jorden og råbt efter den, hvorefter han gik omkuld med et brag. Bagefter turde ingen nærme sig aben, indtil hr. Leurits bror kom for at hente den.

Aben virkede angerfuld
Andre vidner har oplyst, at aben virkede angerfuld og at den afviste at forlade sin ejers side, indtil denne blev hentet og kørt bort. Hr. Charoon fortæller, at familien på trods af ulykken agter at beholde Nong Kwan.

En lokal abe-ekspert udtaler til Phuket Gazette, at aber, der er udgået fra abe-skolen på Koh Samui, er meget kloge og med fine tillærte færdigheder - herunder evnen til at forstå menneskesprog - også synes at være yderst følsomme. Følgelig bliver de også hurtigere meget mere vrede, hvis de tiltales i en grov tone eller ved anvendelse af hårde ord.

Det oplyses ydermere, at aben ikke vil blive forsøgt straffet.