Tyskland går asparges

I godt to måneder kan du køre rundt i nordtyskland og lære om, se på og spise dig mæt i de tynde, hvide grøntsager.

Frem til 24. juni fejres asparges-sæsonen overalt i det nordlige Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kører du en tur gennem det nordlige Tyskland inden for det kommende par måneder, undgår du det ikke.
Der er asparges mig her og asparges mig dér. For når tyskerne går asparges, så mener de det for alvor. I mange områder taler man om og spiser man kun asparges i ugevis.

Læs også: Øl, fodbold og hornmusik

Her fra midten af april til 24. juni er det aspargessæson i Tyskland. Vores sydlige naboer dyrker fortrinsvis den hvide asparges, og overalt – fra landevejskro til gourmetrestaurant – tilbydes aspargesretter med forskelligt tilbehør.

Hylderne i supermarkederne bugner også af asparges. Og overalt ved markerne skyder der salgsboder op, hvor man kan købe den eftertragtede grøntsag. For trods globalisering og moderne køleteknik skal asparges nydes, mens den er frisk, og de mest friske asparges får man direkte fra bonden.

Asparges er ikke kun en attraktion rent kulinarisk. Tysklands kendteste aspargesområder kan også opleves ad forskellige aspargesruter. Langs de tre »aspargesveje« i nord-, vest- og sydtyskland er der store aspargesmarker og – i sæsonen – utallige muligheder for at købe asparges eller deltage i en af de lokale aspargesfester.

Ud over asparges byder ruterne også på idylliske landskaber og byer.
Badische Spargelstrasse går for eksempel fra aspargesbyen Schwetzingen med et smukt barokslot gennem vidtstrakte landbrugsområder til residensbyen Karlsruhe. Herfra fører vejen videre til Scherzheim, der også er kendt for et hofteater, som har til huse i et gammelt bondehus.

Den 750 km lange Niedersächsische Spargelstrasse forbinder turistområderne Lüneburger Heide, omegnen rundt om Hannover og Braunschweig, Weserfloden og Münster-regionen. Ruten fører blandt andet til Aspargesmuseet i Nienburg. Der er også gode cykelstier langs ruten.

Også i Nordrhein-Westfalen dyrkes der asparges: 163 virksomheder mellem Aachen og Porta Westfalica har sluttet sig sammen i Spargel-strasse-NRW og laver information og aktiviteter med asparges som tema. Beelitz er aspargeshøjborgen i Brandenburg. På aspargesmuseet i byen får man et godt indblik i dyrkningen før og nu.

Men 24. juni er festen forbi. Ifølge traditionen slutter aspargessæsonen i Tyskland med Sankt Hans. »Kirschen rot – Spargel tot« lyder en gammel bonderegel. Når kirsebærrene (og mange andre skønne frugter) er modne, er det slut med asparges.