Tyskland er mere end bare Autobahn

Kør-selv-ferien går tit gennem Tyskland, men ikke til Tyskland, og det er en skam, for vores store nabo mod syd har masser af ferie­muligheder. Vi har fundet tre tyske destinationer, til enten et forlænget stop eller en alternativ destination for bilferien sydpå.

Dresden er hovedstaden i den tyske delstat Saxen, og var hjemsted for de saksiske fyrster og konger, der regerede Saxen helt op til slutningen af Første Verdenskrig – som en del af det Tyske Kejserrige. Fold sammen
Læs mere

Den årlige bilferie sydpå er ofte højdepunktet på familiens årsrejsekalender. Men det er sjældent, at det er selve bilturen, der trækker.

De fleste destinationer ligger 15-25 timers bilkørsel fra carporten – med de tyske autobahns som den store og trættende mellemregning.

Men i stedet for bare at bide tænderne sammen og pløje gennem Tyskland giver det god mening at overveje at gøre Tyskland til årets feriedestination.

Det ligger tættere på Danmark end de fleste andre ferielande, er billigere end både Frankrig og Italien, og sommervejret er også både bedre og varmere end i Danmark, hvis man ulejliger sig nogle hundrede kilometer ned i Tyskland.

Vi har besøgt tre tyske sommerferiedestinationer, der enten kan bruges til et par dages pusterum på en lang biltur eller som slutdestination for årets bilferie.

Dresden

Du har besluttet dig. Årets familieferie skal gå til Prag. Den tjekkiske hovedstad er billig at bo i, fyldt med historie og byder på god øl og mad. En smuk og charmerende storby, der er til at komme omkring i – også med familien.

Men hvis du alligevel kører derned, så stop i Dresden. Den byder på mange af de samme kvaliteter – bare tre timer og små 200 km tættere på Danmark.

Dresden er hovedstaden i den tyske delstat Saxen, og var hjemsted for de saksiske fyrster og konger, der regerede Saxen helt op til slutningen af Første Verdenskrig – som en del af det Tyske Kejserrige.

I barokken var Dresden et europæisk magtcentrum for kunst og kultur, og byens mange smukke bygninger – særligt det historiske centrum vidner i den grad om storhedstiden.

Læs også: Find balancen med yoga på Kreta

At bygningerne står der den dag i dag er at betragte som et mindre mirakel. For i slutningen af Anden Verdenskrig bombede det britiske og amerikanske luftvåben byen ved Elben ned i hoftehøjde. I bogstaveligste forstand. Over 100.000 mennesker døde i det døgnlange bombeangreb, og hele byens historiske centrum lignede mere en grusgrav end en af Centraleuropas smukkeste byer.

Men efter krigen begyndte tyskerne så småt at genopbygge Dresden, og efter Murens Fald i 1989 tog genopførelsen af Dresdens centrum fart. I dag er alle paladserne, operahuset og domkirken genopført, og byen står som den gjorde for 200 år siden.

Med Frauenkirchen, der blev færdiggjort i 2005, som den altoverskyggende bygning på byens skyline, og med Fürstenzug – der er et langt udendørs vægmaleri fra 1870erne med alle Saxens betydeligste fyrster, Semperoperaen og kongeslottet som en fryd for det historieinteresseret øje.

Er man historisk uinteresseret, har byens historiske centrum en charme, der gør titlen som »Elbens Perle« til en lige så retvisende beskrivelse, som den er en tyk kliche.

Gastronomisk er Dresden en mellemting mellem Berlin og Prag. Den har den tyske madkultur – men uden Berlins mange alternativer, og så dyrker Dresden den tyske og centraleuropæiske øl-kultur, hvilket gør et bryggeribesøg i Dresden til en lige så stor oplevelse som et ditto i Prag.

Härzen

Indrømmet. Härzen har lidt samme ry som el-scootere og bingo i den lokale håndboldhal. Det lugter af blåt hår og 65-rejser. Det er det ikke noget i vejen med, men det virker måske ikke voldsomt attraktivt for børnefamilier eller det unge par på kærligheds-kør-selv-ferie.

Härzen har imidlertid mange af de samme charmerende kvaliteter som Alperne i Østrig, og særligt for friluftsfolket med hang til vandreture, mountainbiking og smuk natur er Härzen et mindre skattekammer.

Bjergene er ikke som Alperne, men Bloksbjerg (Brocken) er en af Nordeuropas højeste toppe, og i sig selv et besøg værd.

Der kører et veterantog til toppen, men vil man selv bevæge sig derop, er der både vandrestier og mountainbikespor hele vejen op til de 1.141 højdemeter, Bloksbjergs top ligger over havets overflade.

Härzen var i gamle dage et populært kurområde, og det bedre tyske borgeskab valfartede til områdets varme kilder og friske bjergluft for at restituere og socialisere på samme måde som danskerne benyttede badehotellerne.

Læs også: Her er 10 ferier, der kan give dig sved på panden

Mange af de gamle kurhoteller findes endnu, og med priser fra under 100 euro for et værelse til fire, kan de fleste være med.

Byer som Bad Harzburg, Goslar, Bad Lauterberg eller den lille hekse- og troldefyldte Schierke neden for Bloksbjerg har alle nok at byde på til en halv- og heldagsudflugt.

Så er der sat 14 dage af til ferien, og man vandrer nogle af dagene, kan man sagtens bruge en hel sommerferie i Härzen.

Vælger man blot at stoppe et par dage i Härzen på vej videre sydpå, er der ikke mere end seks timers kørsel videre til Kufstein i Østrig og de høje bjerge i Alperne.

Bodensee

Den store sydtyske sø i grænselandet mellem Schweiz, Østrig og Tyskland, bliver alt for ofte overskygget af sine rivaler syd for Alperne.

Men selv om der er længere mellem pizza­ovnene og espressotjenerne med tilbagestrøget hår ved Bodensee end ved italienske Gardasøen og Comosøen, byder Bodensee på både strande, vandaktiviteter, storslået natur, masser af gamle borge og hyggelige landsbyer – akkurat som de to søer i Norditalien. Den ligger bare tættere på Danmark, og både hoteller og mad er billigere end i Norditalien.

Søen er på størrelse med Bornholm og der er noget at opleve hele vejen rundt om den. Samtidig er både Friderickshafen, Konstanz og Bregenz gamle smukke byer, og vil man mere end bare at se på en sø, ligger både Lichtenstein og schweiziske St. Gallen i en-dags-udflugt afstand fra Bodensee.