Turisterne bruger helligdom som toilet

Diskussionen om turisternes "brug" af Australiens førende turistsymbol og aboriginals helligdom, Uluru, raser fortsat.

Foto: Torsten Blackwood

For et par måneder siden kom Park Australias direktør, Peter Cochrane, frem med et direkte forslag om at forbyde turister adgang til et af det naturfænomen, der præger forsiden af de fleste australske turistbrochurer: Ayers Rock.

Læs også: Slut med at bestige Ayers Rock

Uluru, som den markante røde megasten i den australske outback kaldes af den lokale befolkning, er et helligt for aboriginals, og turisterne vanhelliger det ved at trampe rundt på det.

"Lad et forbud træde i kraft fra 1. oktober 2010 - før næste års varme sæson. Det vil give turistindustrien tid til at indrette sig," foreslog Peter Cochrane.

Men endnu er der ikke truffet politisk beslutning i den retning. Den australske premiereminister Kevin Rudd har udtalt, at han synes forbudet er rimeligt. Men spørgsmålet hører under miljøministeriet, og her har ministeren Peter Garrett, nedsat et udvalg, der skal se på sagen.

Den manglende accept har fået Andrew Simpson, direktør for det lokale aboriginal-ejede udflugtsbureau, Anangu Waai, til at kommepå banen med endnu skarpere kritik af turisternes opførsel på Ayers Rock.

Afføring trængt ned i hellig sø
"De bruger stenen som toilet. Mange har toiletruller med sig, når de klatrer til toppen, og når de kommer derop er der ingen toiletfaciliteter. Der er ingen, der vender om halvvejs, hvis "de skal". Så finder de et sted. Og sådan har det været i årevis," siger han til Northern Territory News.

Ayers Rock eller Uluru blev givet tilbage til Anangu stammen i 1985, og herfra klager man over, at der nu er trængt både skrald og "menneske affald" fra stenens top ned i en hellig sø.

Den nye kritik har ikke fået miljøminiser Peter Garrett på banen. Han meddelser fortsat, at han vil tage stilling, når han ser, hvad udvalget kommer frem til. Og det bliver næppe i år.