Turister strømmer til spansk smølfeby

Andalusiske bjergbyer er per definition hvide. Bortset fra Júzcar, som skiftede farve for at blive filmkulisse til filmen Smølferne 3D og nu ikke vil være hvid igen.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for alvor gået smølf i Júzcar, den lille spanske bjergby i Andalusien.

Se også: Velkommen til Batman Airport

Byen, der ligger en snes kilometer fra Ronda og lidt over 100 kilometer fra provinshovedstaden Malaga, sagde for et års tid siden ja til at blive malet blå - og nu vil man ikke af med den iøjnefaldende farve. Der er nemlig penge i den!

Det var filmselskabet Sony Pictures der, med borgmesterens og beboernes samtykke og de andalusiske myndigheders og biskoppens tilladelse, fik malet alle byens 175 bygninger - fra kirke inklusiv gravstene til huse, stalde og småskure - i den helt specielle lysende smølfeblå farve, for at filmselskabet kunne optage i byen og bruge den til PR i forbindelse med lanceringen af den nyeste smølfe-film.

4.200 liter maling gik der til for at forvandle den hvide by, og 12 arbejdsløse lokale beboere fik job i den forbindelse og udsigt til mere arbejde, for filmselskabet havde lovet at male byen hvid igen bagefter.

Men det bliver ikke lige foreløbig. Byen vil nemlig blive ved med at være blå. 

Læs også: Velkommen til Hogwarts

Turisterne strømmede til
Til alles overraskelse har farven vist sig at være en rigtig turistmagnet. Ganske vist bakkede byen selv i den aftale halvårsperiode op med forskellige arrangementer som smølfeløb i måneskin, smølfe-malekonkurrence - ja endda bryllupper med smølfetema. Og man reklamerede med det hele på byens hjemmeside
Men at det kunne tiltrække så mange besøgende, kom bag på alle. 

Hvor der normalt kommer omkring 300 turister til byen, var der i de seks måneder mindst 80.000, som selv ville opleve den andalusiske by, der ikke ligner de øvrige 1.500 spanske bjergbyer. Og da intet tydede på, at interessen var faldende, besluttede byen at stemme om fremtiden: Hvid eller blå?

Før jul blev afstemningen blandt de 221 indbyggere gennemført, og resultatet var et overvældende flertal: 141 stemmer mod 33 - for at Júzcar fortsat skulle være smølfeblå.

Papa Pitufos i front
Júzcars borgmester, Davis Fernandez eller Papa Pitufos (far smølf på spansk), som han var kommet til at hedde efter sit smølfe-engagement, var tilfreds.

Han havde forud for valget skrevet på byens hjemmeside: "Vores blå venner er både for økologi og er entusiastiske svampejægere, ganske lige som os" - og det var ikke opfundet til lejligheden, for i efteråret var det faktisk femte gang, at byen afviklede den årlige svampekongres.

Men støttet af ligesindede, mange klædt i blåt og med smølfehatte, blev afstemningen en fest. Og festen er fortsat. Selv i de kolde vintermåneder kom der turister forbi. Så nu efter første år som blå andalusisk bjergby har man rundet de 125.000 turister - mere end 400 gange flere end før Júzcar blev smølfeby.

Se også: 10 skønne museer du ikke har hørt om