Turister strømmer til islandsk vulkan

Da jorden åbnede sig 21. marts på islandske Eyjafjallajokull og sendte sin glødende lava ud, var det startskuddet til en ny form for turisme: Lava-turisme

Foto: Halldor Kolbeins
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vulkanudbruddet på islandske Eyjafjallajokull er hurtigt blevet et tilløbsstykke for både islændinge og turister, for lavaen fortsætter med at strømme formentlig i nogen tid.

Se billeder af turisterne ved Eyjafjallajokull i galleriet ovenfor

Og det har det økonomisk trængte land i sinde at udnytte. De islandske flyselskaber var hurtigt fremme med billige flyrejser, og islandske rejsearrangører er på banen med udflugter til vulkanen, både i busser og med helikopter.

Læs også: vulkaner i Atlanten

Til nyhedsbureauet AFP siger direktøren for det islandske Hotel Ranga, der ligger tæt på Eyjafjallajokull-gletsjeren: "Jeg håber udbruddet fortsætter, for det er rigtig godt for forretningen.

Vi har udbruddet lige ved siden af os og hvilken anden restaurant kan tilbyde middag med udsigt til et vulkanudbrud," siger han. Og tilføjer, at hotellet er begyndt at arrangere helikopterture over vulkanen.

Siden udbruddet 125 kilometer øst for hovedstaden Reykjavik er turisterne begyndt at strømme til stedet.

Det lokale politi siger til bureauet, at der er en sand turiststrøm ved vulkanen, men at folk er forsigtige og ikke går for tæt på. Der går også en populær hiking-rute tæt forbi vulkanen,

Reykjavik Excursions kører nu hver dag busture til vulkanen. Turene gennemføres sidst på dagen, så udbruddet kan ses i tusmørke. Udbruddet er det første i Island siden 2004 og det første i Eyjafjallajoekull siden 1823.

Senere på året, i starten af september, arrangerer den danske vulkanekspert Henning Andersen i samarbejde med North Travel en vulkan- og varme kilderrejse til Island med afsæt i det aktuelle udbrud. www.northtravel.dk