Turister sættes ind mod kryb

Den berygtede australske sukkerrørstudse skal også indfanges af turister, hvis det står til borgmesteren i Darwin.

Sukkertudsen er ikke noget kønt syn og kan veje op til 2 kg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr/Stephen Barnett
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Australiens giftige sukkerrørstudse, der er en plage for og en trussel mod både australiere og den australske natur, skal i Nothern Territory også bekæmpes af turister og rygsækrejsende. Hvis det altså står til overborgmesteren i Darwin, Graeme Sawyer.

Læs også: Guide til Europas dyreunger

Borgmester Sawyer siger, at der sikkert er mange besøgende, der gerne vil være med til at indfange den berygtede "cane toad", der er ud over at være giftig også er grim og kan veje op til et kilo.

Borgmesteren ærgrer sig over, at hidtige forslag fra turarrangører om at "toad busts" også skulle være en del af pakken, når der overnattes i det fri, hidtil er blevet afvist af områdets vildtbetjente.

Importeret i 1930erne
"Det er for fjollet... vi har haft turarrangører, som har villet medvirke til at bekæmpe tudserne, men som er blevet afvist af vildtbetjente," siger han.

Tudsernes forfædre blev importeret til Australien fra Sydamerika i 1930'erne, for at de skulle bekæmpe biller på sukkerrørsplantagerne, men i dag er tudsen selv blevet en trussel, der ødelægger det australske økosystem, fordi slanger og krokodiller, der æder tudserne, ender med selv at dø af deres gift. Og i dag bruges der masser af ressourcer på bare at holde truslen tudserne nede.

Det australske Frogwatch står bl.a. bag projektet Toad Buster, hvor tudserne jages op af vandhuller ved at blænde dem med kraftigt lys. Herefter dræbes de, fryses og gennemgår en giftnedbrydning, inden de ender som gødning.

Frogwatch anslår, at omkring 92 millioner sukkerrørstudser truer naturen i Nothern Territory, hvor de spiser de oprindelige dyrs mad og forgifter de få arter, der forsøger sig som deres naturlige fjender.

En følelse af eventyr
Mr. Sawyer mener, at Northern Territory kan lære af succes'en med "the Great Toad Muster" i området mellem West Australia og Northern Territory, der hvert år tiltrækker store skarer - også af turister - til indfangning af tudser.

"For mange er det en fascinerende oplevelse at opleve disse steder om natten, med krokodiller i vandet, og med en fornemmelse af både eventyr og at man gør en indsats for naturen," sagde han.

Graeme Sawyer sagde, at det ville være fordelagtigt, at tillade arrangerede indfangninger i områder som Kakadu og at det virkelig ville gøre en forskel på steder som Gunlom Falls:

"Efter hvad jeg har hørt, kommer der så mange tudser, at de sidder i lag på lag i vandet ved Gunlom Falls."