Turist-tiggere hærger Australien

Hver tredje tigger på gaderne i storbyen Melbourne er en udenlandsk rygsækrejsende. Især unge europæiske rejsende skaffer ekstra penge på denne måde.

Melbournes hjemløse løbes over ende af turist-tiggere. Hver tredje tigger på gaden er nu en ung udenlandsk rygsækrejsende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Iris

Backpacking beggars eller bogus beggars - fup tiggere - kaldes de.
Og nu er der blevet så mange af dem, at det er et problem i Australiens næststørste by, hvor politi, politikere og sociale hjælpeorganisationer er gået sammen for at dæmme op for bekvemmelighedstiggeriet.

Den lokale afdeling af Frelsens Hær opfordrer direkte byens borgere til at undlade at give tiggerne penge.

»Hovedparten af de udenlandske tiggere er unge mænd fra Sverige og Tyskland, som ikke ser noget problem i at tigge for at øge deres rejsebudget. Vil man hjælpe et menneske i nød, foreslår vi, at man køber dem et måltid mad,« siger Brendan Nottle, kaptajn i Frelsens Hær til Melbourneavisen Herald Sun.

Læs også: Mad og charme i gammel sporvogn i Melbourne

Avisen har tidligere afsløret parkeringspladser ved byens havn, som har udviklet sig til lejrpladser for unge rejsende, som ulovligt overnatter der for at spare penge.

Det er også ulovligt at tigge i delstaten Victoria, og det er turisterne måske ikke opmærksomme på, mener byens borgmester, Robert Doyle.

»Jeg har fået oplyst, at op mod hver tredje af tiggerne i byens gader er en udenlandsk turist. Det er vigtigt, at vi gør dem opmærksomme på, at det er ulovligt at tigge,« siger han.

Læs også: På den australske bølgetop

Byens hjemløse oplever turist-tiggerne på nærmeste hold. Stephen Russell, som har levet på gaden et halvt år, fortæller til Herald Sun, at han har set rygsækrejsende få penge af folk.

»Hvorfor er de, som har råd til både flybilletter og overnatning, her på gaden og tigge efter penge? Det er ikke fair,« siger han.

Turist-tiggerne er også begyndt at dukke op hos de velgørenhedsorganisationer, der serverer mad for hjemløse, og flere organisationer åbner nu senere for at undgå dem og sikre, at måltiderne går til dem, der virkelig har behov.

Melbournes byråd har netop givet 125.000 kroner til Frelsens Hær til etablering af en anti-tigge-kampagne. I den forbindelse vil medarbejdere køre rundt i byen og kontakte tiggere og hjemløse og tilbyde den hjælp, der er behov for.