Turismen vandt på Ayers Rock

De australske regering har afvist forslaget om at forbyde turisterne at bestige Ayers Rock.

Foto: Torsten Blackwood
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er hele Australiens turistsymbol - den store røde sten, der rejser sig som et bjerg midt i den øde australske outback og ligefrem indbyder til, at man bestiger det.

Læs også: Bavian-bøller på spil

Men Ayers Rock er også et meget helligt sted for aboriginals, den oprindelige befolkning. Og rigtig mange af dem, bryder sig bestemt ikke om, at turisterne tramper rundt på Uluru, som de kalder stedet.

"De slider det ned. De sviner, og de bruger det som toilet," protesterer de.

Området er en fredet og på World Heritage listen. Og Uluru-Kata Tjita National Parks ledelse foreslog for noget tid siden selv, at man lukkede for "turist-klatringen" med slutningen af denne sæson.

Turismen i fare
Forslaget vakte vild protest fra områdets turisterhverv, der stort set er eneste arbejdsmulighed i området. Man frygtede, at turisterne så ville miste interessen for "den røde sten".

Protesten blev hørt, og forbundsregeringen har nu besluttet, at det fortsat skal være tilladt at klatre op på klippen - indtil turisternes interesse forsvinder, eller indtil der er udviklet nye turist-aktiviteter på stedet.

Omkring 100.000 klatrer årligt op på klippen, og det er omkring 38 pct. at alle besøgende i parken. Når tallet når under 20 pct. er det relevant at lukke for klatringen, mener regeringen.

Ikke kun klatre
Samtidig har regeringen besluttet, at det ikke længere må være tilladt at besøge området med det ene formål at klatre op på klippen. En beslutning, der er målrettet de mange backpacker bureauer, der "bare transporterer de unge ud til klippen", og derefter overlader dem til sig selv og ruten op på klippen.

"Målet er at sikre, at de besøgende får en bred forståelse for og oplevelse af Uluru. Det er et internationalt ikon, og her skal den oprindelige kultur, miljøet og ørkenlandskabet gå hånd i hånd," siger miljøminister Peter Garrett.

Han har i øvrig i sin tidligere karriere, da han for en snes år siden var forsanger i rockbandet "Midnight Oil", sunget om Aboriginal Land og deres rettigheder ved Uluru.
Selv har han aldrig klatret op på den røde sten, og han har heller ingen intentioner om det, siger han.