Trope-ferie – men hvilken ø?

Maldiverne, Seychellerne og Mauritius. Tre steder, de fleste forbinder med hvide strande og evig sol. Men de tre ø-stater i det Indiske Ocean er langt fra ens, hverken på pris, vejr eller indhold. Få overblikket her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MAURITIUS 

2.040 kvadratkilometer. 1,5 mio. indbyggere. Republikken Mauritius med øerne Rodrigues, Agaleda og St. Bandoner og hovedstaden Port Louis på Mauritius. Den sydligst beliggende af de tre ø-stater, ligger 900 km. øst for Madagascars kyst.   

Hvad: Mauritius er stedet at rejse til, hvis man går op i gastronomi, øen er spækket med restauranter og resorts med kreolsk og fransk gourmetmad.

Det er også her, man skal tage til, hvis man gerne vil bruge sin ferie på andet og mere end at ligge på stranden, Mauritius er rig på både kultur og natur.

Er man til kultur, kan man i Port Louis med sine godt 150.000 indbyggere se historiske bygninger, museer og den andenældste hestevæddeløbsbane på den sydlige halvkugle. Uden for Port Louis finder man bl.a. et restaureret Martello tårn samt ruiner fra den første beboelse på øen tilbage i 1500-tallet.

Vil man spille golf, er der på øen flere gode golfbaner, og vil man ride, klatre, hoppe i faldskærm, køre mountainbike eller trekke, kan man også det, sidstnævnte bl.a. i  Black River Gorges National Park midt på øen. Mulighederne for vandsport  er endnu større – fra dykning og vandski til havkajak og en tur i ubåd.

Endelig er øen så stor, at mange lejer en bil (eller arrangerer en tur med chauffør) rundt til fiskerlandsbyer, udsigtspunkter, naturområder, og markeder (dem er der flere af).

Bedste rejsetidspunkt: I princippet hele året, men den varmeste periode er fra november til april med temperaturer over 30 grader. Mellem december og marts kan der falde en del regn, og der er risiko for cykloner. Fra maj til oktober er der mindre regn, men også lidt køligere med temperaturer mellem 20-25 grader. Det er generelt varmest på nord- og vestsiden af øen.

Prisniveau: Man kan mere eller mindre selv bestemme sine udgifter på en rejse til Mauritius, der findes både hele billige hostels og meget luksuriøse hoteller. Restaurantbesøg kan være en kostbar affære, men man kan også sagtens spise billigt, hvis man bevæger sig væk fra de dyre hoteller og ud til lokalbefolkningen. 

Fordele: Der er masser at lave, både til de kulturinteresserede og dem, der er til natur og vandsport, hvis man bliver træt af sand og vand. 

Ulemper: Af de tre øgrupper ligger Mauritius længst væk fra Danmark – regn med en transporttid på mindst 17 timer hver vej. 

Info: mauritius.net

SEYCHELLERNE

454 kvadratkilometer. 89.000 indbyggere. Republikken Seychellerne (Repiblik Sesel på kreolsk) 115 øer med hovedstaden Victoria på den største ø Mahé. Den næststørste ø, Praslin, har også omfattende turisme. Er den mellemste i samlet areal, men den mindste målt nord-syd samt i antal indbyggere, af de tre ø-riger. Ligger 1.800 km øst for Tanzania og Zanzibar.

Hvad: Strande og natur. Seychellerne lever til fulde op til drømmen om et badeparadis med kridhvide strande med vajende palmer og tindrende turkisblåt vand. På top 20-lister over verdens bedste strande er mindst to-tre af Seychellernes med, og Anse Lazio på Praslin er ofte valgt som verdens flotteste.

Men Seychellerne kan mere end klasse bade- og strandliv. Der er også natur. Tag på vandretur i Morne Seychellois, den højt beliggende nationalpark på Mahé, øen hvor 90 pct. af landets indbyggere bor. På Praslin er Coco de Mer kokospalmerne et must. Det er det eneste sted i verden, de specielle han- og hunpalmer gror. 

Kultur-udbudet er hurtigt overset, og der er langt mellem seværdighederne. Men et besøg på krydderimarkedet i Victoria bør man ikke snyde sig selv for. Og se også de traditionelle huse på øen La Digue.

Bedste rejsetidspunkt: Vejret varierer ikke meget året igennem. Det er aldrig under 20 grader, og gennemsnitstemperaturen er 27 grader og luftfugtigheden omkring 80 pct. Det regner mest fra december til februar, det er varmest fra marts til maj, og det regner mindst fra maj til september, hvor det også er køligst med passat- og monsunvinde. 

Prisniveau: I den høje ende af skalaen. Priserne ligner de danske, f.eks. på vin og cola. Seychellerne er kendt for luksusferier, og flere af de dyreste hoteller i verden ligger på Seychellerne, men kan man også finde billigere hoteller og bungalows.

Fordele: Maden. Det kreolske køkken er en yderst velsmagende fusion af indiske karryretter, asiatisk wok-stegning og fransk æstetik.

Ulemper: Det er tidskrævede at rejse rundt i Seychellerne, hvis man ikke vælger den dyre løsning med små propelfly eller helikopter. Ellers må man sejle mellem de mange øer (der er færger mellem Mahé, Paslin og La Dirgue), ligesom man må sejle ud til de gode snorkle steder og de flotteste strande på de omliggende øer.

Info: seychelles.travel

MALDIVERNE

298 kvadratkilometer. Omkring 330.000 indbyggere. Republikken Maldiverne strækker sig 800 km nord-syd og består af knap 1.200 små koraløer fordelt i 26 atoller. Hovedstaden Male, hvor den internationale lufthavn ligger, har ca. 80.000 indbyggere, resten er fordelt på omkring 200 øer. Ligger nordligst af de tre ø-stater omkring 700 km sydvest for Sri Lanka.

Hvad: Maldiverne er verdens fladeste land, i gennemsnit halvanden meter over havet. Det højeste punkt er to en halv meter- Om det er det »kunstige bjerg«, som er bygget i en park i Male, melder historien ikke noget om. Men højden passer meget godt. Maldiverne er også verdens mindste muslimske land – men troen er stærk, så stærk, at det er forbudt at ankomme til landet med symboler på andre religioner.

De fleste turisthoteller og resorts ligger på egne øer, som man sejler eller flyver i vandflyver til. Her er de muslimske regler gradbøjet, og man accepterer bikinier, shorts og ikke mindst, at der nydes alkoholiske drikke. Der er hoteller fra de mere enkle i turistklasse-version til femstjernet top luksus i private bungalows ofte på pæle i havet med egne butlere, gourmetrestauranter og en udbygget service med spa og behandlinger tilsat Robinson Crusoe stemning a la ferie på min egen ø.

Maldiverne har de bedste forhold for dykning og snorkling med koralrev i store mængder, klart vand og masser af fisk at kikke på, og lagunerne omkring øerne er som skabt til vandsport i alle versioner.

Bedste rejsetidspunkt: Maldiverne har året rundt en dagtemperatur på 30-31 grader og nattemperatur på 25-26 grader. Vejret domineres af to sæsoner, den våde om sommeren marts-oktober med regnsæson juni-august og den tørre sæson om vinteren november-marts.

Prisniveu: Sammenlignet med andre asiatiske rejsemål er Maldiverne ikke billigt. Men sammenlignet med de to andre ø-stater er hotel- og restaurantpriserne generelt lavere, mens priser på både spiritus, vin og øl er væsentlig dyrere.

Fordele: Man behøver ikke have dårlig samvittighed over ikke at opsøge kultur og seværdigheder. Der er stort et ingen historiske mindesmærker, fortidige templer eller lignende.

Ulemper: Man befinder sig som turist i et parallel-samfund til det ægte Maldiverne, hvor man kun kan komme på besøg og kikke på maldiverne på deres øer eller i hovedstaden Male.

Info: visitmaldives.com