Tre retter for en hund

Hvor spiser man billigst i Paris? Få svaret her.

»Værsgo’ at komme indenfor«. Prisskiltet lokker med en menu til 68 kr., og man kan vælge frit mellem otte forretter, 11 hovedretter og seks desserter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Lind.

Østers, gåseleverpostej og champagne i stride strømme – i Paris spiser man altid godt. Men det er så frygtelig dyrt, hører man nogen klage efter en skøn parisertur.

Læs også: Rejs foråret i møde i Frankrig

Og det er da sandt, at du kan komme af med rigtig, rigtig mange penge, hvis du absolut vil det. Hvis du vælger de fineste retter, slotsaftapninger og årgangscognac. Hvis du udsøger dig de mest udsøgte madtempler. Den slags koster kassen alle steder i verden.

Men netop i Paris har turister mulighed for også at spise og drikke til utrolig små penge – hvis de ved, hvor de skal gå hen.

Dér, hvor de skal gå hen, er den klat af Latinerkvarteret, som ligger nærmest Seinen. Mere præcist: Halvdelen af det område, som afgrænses af Boulevard Saint-Michel, Rue Saint-Jacques og Boulevard Saint-Germain. Lad os for en nemheds skyld kalde det Huchette-kvarteret, et område, som siden 1800-tallet har tiltrukket tilrejsende.

Selv om visse distrikter (i første række Marais-kvarteret på Højre Bred) er blevet voldsomt in den seneste halve snes år, svigter turisterne ikke Latinerkvarteret. Hverken dets små hoteller eller mange spisesteder. Her er en vrimmel af mennesker fra om formiddagen til sidst på aftenen.

Flere turister end franskmænd
Indrømmet – her er langt imellem typiske parisere med et flûte under armen, en Gauloise i flaben og en alpehue på toppen, faktisk er det ikke til at træde for turister, men det rokker altså ikke ved det faktum, at den nævnte firkant er stedet, hvis man vil spise almindelig, acceptabel mad til latterligt lave prise.
De gader, det primært drejer sig om, hedder Rue de la Huchette, Rue de la Harpe og Rue Xavier Privas.

Dør om dør
Spisestederne ligger dør om dør. Du kan vælge mellem det franske, græske, italienske, japanske, indiske, mexicanske, nordafrikanske, kinesiske og vietnamesiske køkken. Ind imellem er der kaffebarer, pubber og shawarmaer. Samt tre hoteller og en håndfuld souvenir- og tøjbutikker.

Alle restauranter har menukortet uden for døren. Med tydelig skiltning af priserne. Samtlige tilbyder også en fast menu (på oftest tre retter) til en rabatteret pris i forhold til, hvad retterne koster hver for sig.

Gå rundt og sammenlign – snup måske et glas ind imellem – det er en del af charmen ved at spise i Paris.
Konkurrencen er stor, og hurra for den. Stort set overalt i kvarteret tilbyder man tre retter for under en hundredekroneseddel. Adskillige steder kan du oven i købet få både et glas hvidvin og rødvin med i købet, hvis du lader en hel hund springe!

Som regel kan man, foruden at spise a la carte, vælge mellem flere forskellige, faste menuer. De billigste menuer koster 9-12 euro (68-90 kr.) og de dyreste 18-24 euro (135-180 kr.).

Løgsuppe og peberbøf
En typisk menu af de billigste kan se sådan ud: Fransk løgsuppe, peberbøf og camembert. Eller: Paté de Campagne (grov landpostej), svinekotelet og chokoladedessert. Eller: Vinbjergsnegle, stegt kylling og en portion is.

Det skal indrømmes: Kødet er ikke det mest velhængte i verden, men så vælg retter, der stort set ikke kan mislykkes, f.eks. grillet laks, spaghetti bolognese, boeuf bourguignon, omelet med champignons eller moussaka.

I Paris spiser de fleste frokost på restauranterne mellem 13 og 14, og det går tjept! Aftensmad indtager man aldrig før kl. 20, og det er normalt at mødes til middagen kl. 21 eller 22. Mest almindeligt for franskmænd er at mødes til middag ca. kl. 21.

De færreste restauranter serverer aftensmad før kl. 19. Bortset fra i Huchette-kvarteret. Her er stort set alle restauranter i gang hele tiden. Det er f.eks. en fordel, hvis du skal flyve hjem til Danmark om aftenen og lige vil nå at få dit sidste parisermåltid sidst på eftermiddagen.

Tog til lufthavnen
Der er yderligere den fordel ved Huchette-kvarteret, at du kan indlede din tur til lufthavnen to minutter efter, at du har drukket din sidste slurk vin: Lige på den anden side af gaden, når du forlader kvarteret, ligger nedgangen til RER-stationen (station Saint Michel), hvorfra der er højst tre kvarters kørsel til Charles de Gaulle lufthavnen.