Tre rejsebøger for børn

Tre nye guidebøger har børn og børnefamiliier som målgruppe. Det er velkomment, men desværre slipper de ikke alle lige godt fra det.

»Ella Bellas eventyr: Berlin« Af Sara Helena Kangas Forlaget Bolden, 249 kr. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Far, hedder det så »Paris Eye«?« spurgte min yngste søn, da vi i pinsen var på miniferie i Paris og kom forbi pariserhjulet i Tuilerie-haven mellem Louvre og Concorde-pladsen.

Læs også: Sådan bliver hele familien ferieglad

Sidste år var vi i London, og dengang var et af det store hits turen op i »London Eye«, så hans spørgsmål var rimelig nok, men jeg måtte nøjes med at svare:

»Øh, jeg tror bare, at det hedder »pariserhjulet«...«

Som regel klarer jeg mig okay med den paratviden, jeg har, når jeg er på ferie med mine børn, men det hænder – som med pariserhjulet – at jeg kommer til kort. Man kan oftest finde de relevante forklaringer i de gængse rejseguidebøger, men de er sjældent udformet børnevenligt, og derfor er det glædeligt, at der nu er udkommet en række rejseguides med særligt fokus på børn og børnefamilier.

Vi ser her nærmere på tre af dem – to danske og en på engelsk.

 

 

»Ella Bellas eventyr: Berlin«

Af Sara Helena Kangas

Forlaget Bolden, 249 kr.

Ella Bella er en (fiktiv) pige på fem år, og guiden til Berlin er den første i en serie. Der er også en hjemmeside, ligesom Ella Bella er på Facebook.
Det er et ambitiøst projekt, men jeg ville ønske, at forfatteren havde brugt noget mere af sin energi på bogen. For idéen med at følge Ella Bella og hendes familie på rejsen er god, men den er ikke fulgt ordentligt til dørs.

Selve guide-delen er traditionelt opbygget med kapitler for de forskellige kvarterer og deres attraktioner, hvoraf kun få har et særligt børne-fokus.

Ella Bella besøger steder som Rigsdagen, Brandenburger Tor, Potzdamer Platz og Gedächtnisskirche. Og selv om både den zoologiske have og børnemuseet MACHmit! er med, vil de fleste børn – og især et barn på fem – nok ikke få meget ud af at besøge de fleste steder, bogen nævner. Mon ikke, at Ella Bella hellere ville have besøgt Ritter Sports store chokoladebutik frem for Check Point Charlie?

Det, der generer mig mest, er, at forfatteren mener, at det bliver en bog for børn ved at smide et par tutte-nuttede sætninger ind hist og pist a la »Det kan Ella Bella godt forstå« eller »Det synes Ella Bella lyder spændende«, samtidig med at den fem-årige pige reflekterer over ting, som hvorfor statuen på toppen af Brandenburger Tor er grøn, når nu den er af bronze, og at det er underligt med den dér indermur fra Berlinmuren i Mauerpark.

Der er ikke meget eventyr over denne guide, der helt klart er lavet ud fra en voksens perspektiv frem for et barns.

 

 

»Not-for-parents: New York City, Everything you ever wanted to know«

Af Klay Lamprell

Lonely Planet, 112 kr. på saxo.com

Selv om bogen er forbudt for voksne, sneg jeg mig alligevel til at læse den. Og hvilken fryd. I tema-opbyggede afsnit som typisk New York-mad, byens skyskrabere, dyrelivet i storbyjunglen og musikoplevelser præsenterer bogen et overflødighedshorn af nyttige og sjove informationer med supergode illustrationer til.

Sproget i de korte tekster er enkelt og humoristisk, og det lykkes flot at fortælle om såvel de mange familievenlige aktivitetstilbud, det kulturelle og etniske kludetæppe, byen er, som om kulturlivet fra MoMa til Batman-film.

Også byens lange og spændende historie væves ind i de forskellige  afsnit – lige fra de første hollandske kolonister til masseindvandingen via Ellis Island og til 9/11-angrebets betydning for byen.

Man får virkelig lyst til at gå på opdagelse i New York med denne bog i hånden, og undervejs kan man svare poderne på alt fra, hvorfor byen kaldes The Big Apple, over hvorfor taxaerne er gule, til hvordan indianerne, der var her før europæerne kom, levede.

PS. Der er også udgivet to dansk-sprogede guides i serien om henholdsvis  London og Paris. Læs mere og køb dem eventuelt på globe.dk.

 

 

»Billedatlas for børn«

Af Neil Morris

Forlaget Apostrof, 199,95 kr.

Min yngste søn elsker at kigge i atlasser og brugte ret lang tid på »Billedatlas for børn« og de mange illustrationer.
Jeg, derimod, blev temmelig mismodig, fordi denne bog, der er en oversættelse af et engelsk atlas, er som en rejse tilbage i tiden, til dengang, hvor den gammeldags »Erdkunde« var på geografi-skemaet – det vil sige golde oplysninger om hovedstæder, de længste floder og den vigtigste afgrøde.

Kort sagt en masse informationer, som ikke sætter noget i perspektiv, og som hverken er sjove, tankevækkende, inspirerende eller bare tilnærmelsesvist interessante. Desuden afspejler de en verden, der bare ikke ser sådan ud mere.

Her er eksempelvis, hvad der åbenbart er at sige om Skandinavien: »Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island udgør tilsammen Skandinavien. De enorme skove i Skandinavien leverer træ til bl.a. papir- og møbelfremstilling. De skandinaviske lande har også store fiskeriflåder.«

Sammen med de mærkværdigt gammeldags tegninger på kortene af indbyggere i folkedragter, hvede-aks, kvæg og tørvgravning (!), er det mere verden anno 1972 end 2012, der vises.

 

Læs også: Danske børn er globetrottere