Træningsferie med en turbo-triatlet

Bliv klædt på som ironman af verdensstjernen Rasmus Henning – rejs på triatlon-uge på Playitas.

Foto: Mads Korsager Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en af verdens bedste triatleter, der står foran mig og briefer om svømningen i den olympiske pool.

Læs også: Ferie i løbesko – og bikini

En sindrig omgang af forskellige stilarter og hårdhed. »Det giver i alt 2.800 meter,« siger Rasmus Henning, der selv hopper i og træner med.

Rasmus Henning er Danmarks mest vindende triatlet, det solbrændte kæmpesmil var i otte år en stormagt på den olympiske distance. For nylig skiftede han til sportens sejtrækker-disciplin, ironman, og kørte sidste sommer verdens femtehurtigste tid nogensinde på distancen.

Han bor med familien på sportsferiecentret Playitas, Fuerteventura, hvor han træner benhårdt for at blive verdensmester og vinde løbet, der giver legendestatus: Hawaii ironman.

Træningsregimet levner heldigvis tid til at møde en broget flok af sportens græsrødder. Det er ikke usædvanligt, at sportens fyrtårne øser ud af råd og erfaringer på træningslejre for menigmand, og hvis man holder øje med udbuddet, er der rig mulighed for at lære af de bedste.

Holdets øvrige deltagere består af to briter, en flok hollændere og endnu en dansker. Syv i alt, så undervisningen er intensiv. At lade en nybegynder som mig få undervisning af ham, svarer til at give Michael Laudrup trænertjansen for serie 4 i Lemvig. Men triatlon-sporten er endnu ikke større, end at man kan betale sig fra en uge i selskab med de bedste af de bedste. Og det kan anbefales.

En tysk instruktør videofilmer den første dag svømmestilen fra fire forskellige vinkler. Senere bliver det hele analyseret med vanlig grundighed og præcision. I slowmotion. Sjældent har jeg set flere ligheder mellem mig selv og en flydende vaskemaskine. Men effekten er ubetalelig. Stort set alle mine bevægelser under overfladen hæmmer fremdriften, så der er lidt at arbejde med. Og næste svømmetræning består af øvelser, der er skræddersyet til at strømline svømmestilen.

En stilart Rasmus Henning selv demonstrerer i bassinet. Hvis man da når at se ham som andet end en solbrændt skygge med lyseblå badehat, der suser forbi. Alene det at træne på samme bane som en af Danmarks ypperste atleter, er ydmygelsen værd.
Og den intensive træning betaler sig. Sidst på ugen kan jeg spore markante forbedringer på svømningen, og jeg æder ubesværet den ene bane efter den anden under det olympiske bassins åbne himmel.

Dagene slutter i restauranten, hvor badegæster, motionister og myndeslanke triatleter plukker fra den store buffet. Der er andre kulinariske muligheder - både på ressortet og i byen på den anden side af pynten. Men halvpensionen er genial for dem, der har brug for at sætte sig til truget morgen og aften og fylde depoterne.
De skal nok blive tømt igen.

Træningen byder også på timelange cykelture rundt på lavaøens landeveje. Der er de flade ture. Og så er der bjergetaperne, hvor man klatrer op i selskab med tv-minder om Tour de France og Jørgen Leths nasale stemme, mens sveden springer.

For en cykel-dansker er der tre ting, der træder frem. Det lækre klima, hvor solen og en lun vind kærtegner ens arme. De udfordrende stigninger i et western-landskab. Samt de utroligt hensynsfulde bilister. De passer på cykelturisterne, for det er deres levebrød. Samtidig betyder klimaet, at kroppen nærmest restituerer i turbo-fart mellem de to-tre daglige seancer.

Om aftenen motionerer hjernemusklerne, når Rasmus Henning fortæller om motivation, og om hvordan man forvandler modvind og anden modgang til sin bedste træningskammerat.

Efter foredrag og dessert hopper man direkte under dynen, hvor kroppen genoplader sig selv til endnu en dag med op til seks timers udfordrende træning, inspiration og guldkorn fra triatleten.

Triatlon-ugerne på Playitas, hvor enten Rasmus Henning eller en anden kapacitet instruerer, er ikke for natteravne. De egner sig bedst til folk, der har en vis erfaring med sporten. Træner man til Challenge Copenhagen, Challenge Aarhus eller et af de mange andre løb i den danske triatlon-kalender, er turen til gengæld den perfekte opladning.

Man lander hjemme med bagagen fuld af motivation, begejstring og masser af praktiske råd på verdensklasse-niveau. Og en træningsdagbog, der vækker opsigt. 225 kilometers kuperet cykling, 14 kilometer svømning, 24 kilometer løb og tre omgange styrketræning a la Rasmus Henning. Godt og vel 27 træningstimer skyllet ned med 50 liter vand og energidrik.

Tre råd til begyndere

Rasmus Hennings tre råd til ironman-begyndere:

  • Gør dig klart, hvorfor du gør det. Hvad er målet, og hvorfor er det vigtigt? Styrk så betydningen af det mål, og brug det som motivation og det daglige drev.
  • Afklar med familie, arbejdsplads, venner og bekendte hvad du gør og hvor meget tid det kræver. Bevidstgør dem om, hvor vigtigt det er for dig, og skab på den måde opbakning. Man skal undgå, at man konstant går og undskylder sit fravær, og føler, at man lever på bagkant.
  • Struktur på træningen. Fra klub, træningsmiljø eller en træner. Så man ikke spilder tiden på ting, der ikke giver udbytte. Balance af træning og hvile er afgørende. For mange bliver det for meget, og så giver en ekstra times træning ikke noget i forhold til en times strategisk restitution.

Læs også: De 4 bedste strande på Kanarieøerne