Top10: Verdens bedste heliskiing

Flyveturen mod de uberørte tinderer er fabelagtig, og turen ned på ski fås i alle niveauer. Men hvor skal man tage hen? Rejseliv guider til verdens ti bedste heliski-steder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 1. Kamchatka, Rusland

Kamchatka i det østligste Rusland er ikke for sarte sjæle. Halvøen ligger på samme breddegrad som Danmark og indeholder små 200 vulkaner, hvoraf 29 stadig er aktive.

Området er på størrelse med Tyskland, og den højeste vulkan, Klyuchevskaya Sopka, som sidst var i udbrud i 2005, rager 4.750 meter op i luften. 

Halvøens hovedby hedder Petropavlovsk, og herfra er der adgang til flere gode vulkaner, hvoraf Koryaksky med sine 3.456 meter er den højeste i nærområdet.

Kamchatkahar har ingen skisportssteder eller skianlæg, men det er muligt at blive hevet op med snescooter og derefter køre nogle unikke ture ned ad vulkanerne. Eller man kan leje en helikopter, hvis man tør sætte sig ind i en russisk maskine. To modeller er i brug: MI8, der har 12 personer med, og MI2 med plads til fem personer. De kan lejes for henholdsvis omkring 10.000 og 5.000 kroner for en flyvetime. 

Det er ekstremt billigt i forhold til Europa, ligesom leveomkostningerne i øvrigt er lave i det østrussiske.

eaheliskiing.com/heliskiing/russia/kamchatka-peninsula

2. Valdez, Alaska

Forestil dig, at du står på toppen af Alaska med udsigt til uendelige bjergsider klædt i metertyk nysne. Landskabet er uberørt og fredfyldt. Bjergene næsten lodrette, og lavinefaren lav. Lyder det som en drøm? Eller et mareridt? 

Sådan er forholdene omkring Valdez, der ligger i en fjord, omringet af stejle bjergsider og med Stillehavet i baggrunden. Hvis man vil på udflugt, skal man passe på bjørne og ulve, der lever frit i det tyndt befolkede land, hvor et specielt vejrfænomen gør de stejle bjergsider ideelle til ekstremt skiløb.

Når sneen er faldet, daler temperaturen typisk, og det betyder, at den friske sne binder sig solidt til bjergsiden. Risikoen for, at det hele skrider under skiløberen, er dermed minimeret.

Helikopterskiløb er af samme grund legendarisk i Alaska, der tilbyder en sand legeplads for dygtige skiløbere med en velspækket tegnebog. Regn med mindst 20.000 kroner.

valdezheliskiguides.com

3. Nepal, Himalaya

Det ældgamle kongedømme Nepal ligger midt i verdens største bjergkæde. Her har en lille gruppe erfarne heliski-guider etableret et firma, der siden 2001 har fløjet eventyrere på ski i Himalaya.

Udsigten fra helikopteren er unik, og man har bjergene næsten for sig selv. 

Hvis man vil på heliski i Nepal bestiller man en uge, og hver dag byder på fire-seks løb ned ad bjergsider, hvor meget få mennesker har været før. Man har tilmed chancen for »first descents« – at være den første, der sætter spor – på flere af bjergene. Hvert løb er på 1.500-2.000 højdemeter, inden helikopteren samler skiløberne op i dalen og flyver mod nye Himalaya-toppe. Priser fra omkring 20.000 kroner for en uge.

heliskinepal.com/heliskitrip

4. Mount Cook, New Zealand

Det er ikke tilfældigt, at Ringenes Herre blev filmet i New Zealands storstilede natur. Her kan man for eksempel opleve gletschere glide ned i junglelignende skove. 

Skiområderne er til gengæld små, da klientellet i det tyndt befolkede land ikke er nær så stort som i Europa og Nordamerika. Landet er til gengæld berømt for heliskiing.

Bjergene bliver kaldt for de nordlige og sydlige alper, og de ligger på henholdsvis nord- og sydøen. Sidstnævnte er den mest velegnede, og her rager Mount Cook 3.754 meter i vejret som New Zealands højeste punkt.

De bedste muligheder for heliskiing er på sydøen, og Lake Wanaka er et godt udgangspunkt. Priser fra ca. 3.000 kroner pr. person for dagture.

skilakewanaka.com og nzadventure.co

5. Monte Rosa, Italien

Europas bedste helikopter-skiløb får man på Alpernes næsthøjeste bjerg. Italienske Monte Rosa er med sine 4.633 meter blot 175 meter lavere end Mont Blanc, og heliskiing er tilladt her i modsætning til i de franske alper. Bjergbyerne Gressoney og Alagna ligger på den italienske side, mens man fra den schweiziske side af bjerget kan flyve fra det mondæne Zermatt og op på de nærliggende tinder, hvoraf mange er over 4.000 meter. Helikopteren lander i henholdsvis 3.900, 4.100 og 4.300 meters højde.

En populær og relativt flad rute går ned til Zermatt, hvorfra man kan komme tilbage til Italien via Europas højeste lift, der når op i 3.980 meters højde. Herfra kan man nå tilbage til Gressonney uden brug af helikopter. Dagsture fra ca. 2.500 kroner pr. mand.

alagna.it, gressoneyonline.it og guidemonterosa.com

6. Whistler, Canada

I British Colombia i det sydvestlige Canada ligger et legendarisk skisportssted. Her byder de to bjerge Blackcomb og Whistler på noget af det bedste skiløb i Nordamerika. Bjergene er lidt lavere end Alperne, men der falder mange meter sne hvert år.

Området rummer flere heliski-operatører, der holder priserne nede ved at lade samme helikopter servicere flere grupper ad gangen. Det kan dog gøre turen en anelse stresset, fordi guiden skal nå ned til opsamlingsstedet i en fart, så alt klapper. Til gengæld kan man komme af sted for ca. 2.000 kroner pr. mand. Canadierne er tilmed professionelle og tjekkede – og sikkerheden er i top.

whistlerblackcomb.com og whistlerheliskiing.com

7. Verbier, Schweiz

»De fire dale« er med sine 400 piste-kilometer det største skiområde i Schweiz. Verbier er hovedby og giver adgang til en række bjergtoppe over 3.000 meter, der bare ligger og venter på helikopteren. Hvert år i slutningen af marts lægger terrænet desuden sne til verdens største offpiste-begivenhed – Verbier Xtreme.

Her kan man fra en modstående bjergside opleve en inviteret flok af verdens bedste free-ride skiløbere og snowboardere, der prøver kræfter med det legendariske bjerg Bec de Rosse med en frygtindgydende hældningsgrad på 56 procent. Konkurrencen er et tilløbsstykke for kendere, der vil se verdenseliten i aktion.

Tager man sin egen helikopter, har man muligheder i alle sværhedsgrader. Priser fra ca. 5.000 kroner pr. mand for en dagtur.

xtremeverbier.com, verbier.ch og heliverbier.com

8. Mount Elbrus, Rusland

Europas højeste bjerg ligger i det sydlige Rusland. Mount Elbrus troner 5.642 meter over havet i Kaukasus-regionen, der også rummer en række andre vilde toppe. Men hvorfor ikke gå efter den højeste? 

Helikopteren flyver dog ikke helt op, men lander på en række af bjergmassivets mindre toppe, for eksempel Pastuhkov-klipperne i 4.800 meters højde, hvorfra man har fantastiske 2.500 højdemeter ned mod dalen på en tur over 15 kilometer.

Flyveturen udfolder sig i en gammel russisk MI8 helikopter med plads til 12 mennesker. Så find tegnebogens sidste rubler frem, tag en dyb indånding, og nyd fabelagtig heliskiing. Det er ikke engang dyrt. Ture kan købes fra ca. 2.000 kroner pr. dag.

russianadventures.ru/elbrus/tour_heliskiing

9. Portillo, Chile

På grænsen mellem Argentina og Chile ligger et pas i 3.300 meters højde. Midt i Andesbjergene. Stå af bussen her og besøg Portillo. Det er et lille skisportssted omgivet af gigantiske bjerge.  

Fra Portillo kan man blive fløjet op på en lang række uberørte tinder. Ikke langt derfra ligger Valle Nevado og La Parva – to andre skisportssteder, der udbyder heliskiing. Priser fra ca. 5.000 kroner for en dag.

andesskitours.com

10. Las Leñas, Argentina

Landsbyen Las Leñas ligger i en dal dybt inde i Andesbjergene i 2.300 meters højde, mens toppen Marte knejser 3.500 meter over Stillehavet. Det lille sted tiltrækker en række entusiastiske freeridere. Det er dog bedst at have sin egen helikopter. I sæsonen 2006 åbnede en progressiv østriger – Hannes Webhofer – en lille heliski-forretning i bjergbyen med de gamle lifter.

»Jeg kan godt lide at komme nye steder og gøre ting, som ingen har gjort før. Senere, når alle de andre kommer, er jeg væk,« sagde han dengang.

I dag er han væk, og andre operatører har overtaget i Las Leñas. De udbyder heliskiing fra ca. 3.000 kroner for en dag.

laslenas.com og laslenasski.com

Her er det forbudt

Nogle europæiske lande har forbud mod heliskiing for at beskytte naturen. Det gælder bl.a. Frankrig, Tyskland, Østrig og Norge. 

Heliskiing og sikkerhed

De fleste firmaer tilbyder lavineudstyr som en del af pakken. Der findes imidlertid meget grej på markedet. Udstyr, der er din livsforsikring, selv om ingen garantier kan udstedes, når bjerget slår igen.