Top 5 over farer på drukferien

En forsker fra Århus Universitet har undersøgt, hvilke farer der lurer, når unge tager på drukferie i Sunny Beach. Læs hans top 5 over, hvad der går galt.

Unge er vilde med sommerfesterne i Sunny Beach, men de er ikke ufarlige, har en forsker konkluderet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

År efter år vælter unge danskere ud af flyet i Sunny Beach for at drikke og danse under Bulgariens sol.

Se også: Unge lokkes ulovligt med druk og fest

At det ikke er helt ufarligt, er nu videnskabeligt bevist af ph.d-studerende fra Center for Rusmiddelforskning ved Århus Universitet, Sébastien Tutenges, som i to somre har observeret og interviewet de festende mennesker. De etnografiske studier er blevet til en undersøgelse, hvis resultatet kan læses i International Journey of Drug Policy.

- De unge er utroligt glade for de her ferier. Men under mit ophold så jeg, hvordan de snakkede om voldelige udsmidere, og om at de var kommet til skade. Så jeg besluttede at lave en evaluering af farerne på udskænkningsstederne,« siger Sébastien Tutenges til videnskab.dk.

Læs hvilke fem farer, der lurer mellem diskorytmer og paraplydrinks i Sunny Beach.

Voldelige dørmænd
Lidt for opstemte unge er ikke udsmidernes livret. På flere diskoteker sidder næverne ligeså løst som tålmodigheden med de unge gæster er lille, og konflikter bliver ind imellem ordnet på den fysiske facon.

Overfyldte diskoteker
Et diskotek proppet til randen med dansende unge betyder, at personalet har svært ved at stoppe løjerne, hvis en eller flere unge bliver lidt for frisk i sin opførsel.

Glasskår gulvet
Når temperaturen konstant ligger på 30+, har man som regel ikke ret meget mere end små sandaler på. Det gør det let at træde i glasskår, og mange unge har måttet en tur forbi lægen på den konto. Samtidig kan personalet - fordi så mange unge vælter rundt mellem hinanden - ikke nå at fjerne glasskårene, inden nogen stamper i dem.

Dans på bordene
På danske diskoteker sker det ikke ret tit, at svedende dansende unge rykker rytmerne op på borde og bardiske. Det er imidlertid helt normalt i Sunny Beach - med deraf følgende styrt ned fra borde og bardiske, med det resultat, at både de, der falder, og de, der bliver ramt, ind imellem slår sig alvorligt.

Alkohol i enorme mængder
Om man er ædru, fuld, voldsomt fuld eller fyldt 18 år, har ingen betydning i Sunny Beach. Der bliver skænket til alt og alle og i mængder, som ikke er ret sundt. Desuden fungerer alkohol i blodet som brændstof for de fire øvrige farer.