Toiletter, der er værd at rejse efter

I dag er det World Toilet Day med fokus på vigtigheden af ordentlige sanitære forhold rundt om i verden - men turister kan møde toiletter på mange måder under rejsen.

Europas højeste Toilet, Mont Blanc. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com/Kristofer Hallgren

Modern Toilet Restaurant, Taiwan
I en af »Modern Toilet" kædens 12 restauranter i Taiwan indtager man sit måltid siddende på toiletkummer, dog med brættet slået ned.
Maden serveres i toiletformede skåle og der er mulighed for at få en særlig isdessert formet som – ja gæt selv. Restauranten er ikke for sarte sjæle, men ikke desto mindre er den populær både hos lokale og turister. Der er 100 toilet-stole i den tre-etagers restaurant i Taipei, som er den største af restauranterne.

Læs også: Klamme ting, folk gør i fly

Urilift,
London og Køln
I bycentre rundt omkring i Europa stiger der efter mørkets frembrud slanke, futuristiske toiletter op fra undergrunden. Disse pop-up pissoirer, som er designet til at begrænse problemer med hensynsløse vandladninger, indsamler flydende efterladenskaber fra trængende natten igennem, indtil de ved solopgang atter opsluges i underverdenen.

De findes f.eks i London og i Køln. I Køln var man trætte af mænd, der i ly af mørket tissede ved kvinde-huset, så her kommer et oplyst toilet glidende op af jorden sidst på dagen.

Toilettet på Mont Blanc
Det franske firma Ecosphere Technologies har udviklet dette toilet specielt til de kolde og tørre betingelser i bjergene. Det er et af verdens mest afsides beliggende toiletter, beliggende 4630 meter over havets overflade. Der er tale om et kompost-toilet, som dog skal tømmes en gang imellem. Det sker med helikopter. Prisen for det nye toilet, der bruges af bjergbestigere, var godt en million kroner.

Museum of Toilets, New Delhi
En slaraffenland for alle toiletentusiaster. Dette museum er dedikeret til porcelænstroner fra alle tider. Og du kan finde toilet design fra alle egne af verden. F.eks kan du finde en kopi af den franske kong Louis XIII toilet-trone. Kongen var kendt for at spise alene, men når han var på toilettet, gav han gerne audiens. Museets fulde navn er The Sultabh International Museum of Toilets.

Det dyreste toilet, Hong Kong
55 millioner kroner er Hang Fung toilettet i Hong Kong vurderet til. Toilettet er installeret i byens Global Expo Center. Og når det er vurderet til 55 millioner skyldes det, at toilettet er lavet af det pureste guld. Det samme er toiletpapir-holderen, håndvasken og aircondition-enheden.

Fire gode toiletråd til rejsen
Ud over at restauranter ofte har toiletter, og at det derfor kan være en god ide at finde sådan en, er her fire gode råd til toiletbesøg på rejsen:

  • Lær den lokale betegnelse for toilet - og lær at udtale det korrekt, så de lokale sender dig den rigtige vej.
  • Rejser du "off the beaten track", kan fraværet af papir på toilettet ofte glimte. Derfor kan det være en god ide at medbringe det selv.
  • Rent vand til at vaske hænderne kan også være en mangelvare. Medbring en tube desinficerende håndsprit hjemmefra, så du ikke tager bakterierne med dig.
  • Den gps-baserede iPhone-applikation "Sit or squat" kan vise vej til det nærmeste toilet. Og den kan oplyse, om der findes handicaptoilet og pusleplads, om det er offentligt eller findes i en restaurant, butik, m.v.

Læs også: Verdens mest ulækre turistattraktioner