Tjeklisten: Det skal du huske, når du tager på krydstogt

Vi har samlet en række gode råd til den urutinerede krydstogtrejsende.

Når du er kommet i land i dockingbyerne, kan det sagtens betale sig at undersøge, om man kan gå ind til byen, eller om det er nødvendigt med en taxa. Foto: Vincent Byakika Fold sammen
Læs mere

1. Find de gode tilbud

Der er et væld af gode rejser, destinationer og udbydere, som man kan undersøge, inden man skal på tur. Vær opmærksom på, hvad der er hovedsproget på turen. På et italiensk krydstogt med et italiensk rederi vil 90 pct. af al information og meget af underholdningen være på italiensk. Uanset hvad man vælger, så går rederierne altid efter at få udsolgt, og derfor kan der være gode tilbud at finde, hvis man har is i maven. Det kan dog også betyde, at man går glip af drømmerejsen og må lade sig nøje med, hvad der er af restpladser. På steder som mycruise.dk er der ofte gode tilbud og et væld af destinationer. Hvis du er i tvivl om selve rederiet eller ruten, så giver www.cruisecritic.com et godt overblik.

2. Vælg med omtanke

Det er let at lade sig friste af de gode tilbud, men de kan også blive så gode, at du i virkeligheden får stirret dig blind på destinationen og ikke har opdaget, at du måske kommer til at bo i en kahyt uden vinduer. Når man er på krydstogt, er det med at få så meget med i din pakke som muligt. Sørg for, at du har en drikkepakke, for selv om maden er inkluderet, så er drikkevarer det ikke altid, og det kan blive en dyr fornøjelse. Der er oftest flere muligheder at vælge imellem, og de består som regel af henholdsvis drikkevarer til måltiderne, sodavand og lignende på alle tider af døgnet eller den ‘fulde’ pakke, hvor der er adgang til alle drikkevarer døgnet rundt, inklusive cocktails og andre drikkevarer med alkohol.

Det er ofte muligt selv at vælge sin spise- og drikkepakke, når man er på krydstogt. Især kan det være vigtigt at vælge den rette drikkepakke. Som regel spiser man glimrende på skibene. Foto: Vincent Byakika Fold sammen
Læs mere

Også maden kommer i flere pakker, og selv om udvalget i standardpakken som regel er fint, så vil der være nogle, som foretrækker at spise med hvid dug og personlig tjener til alle måltider. Det kan som regel lade sig gøre via en opgradering.

Du vil også have mulighed for at vælge forskellige slags kahytter.

3. Pak til temaaftenerne

De større cruises har ofte temaaftener. Nogle gange bliver der inviteret til Hawaiinight, gallaaften eller whitenight, hvor alle kommer klædt i hvidt fra top til tå. Det er ikke specielt dansk, men når man er i det, er det ganske sjovt at være med til. Derfor kan det sagtens betale sig at have gjort sit forarbejde hjemmefra, for der er ofte en varsel på forhånd om, hvilke slags aftener man kan løbe ind i.

I det hele taget virker der til at være konsensus om, at man følger dagens gang på krydstogterne – i hvert fald i Middelhavet, hvor hyppige tøjskift er en del af hverdagen: Som regel er morgenerne forbeholdt joggingtøjet. I løbet af dagen spiser man middag i bikini eller badeshorts ved poolen uanset alder. Skal man i land, er det på med det praktiske tøj, og om aftenen er det det pæne tøj, der skal hives ud af klædeskabet. Der er et outfit til enhver lejlighed.

4. Undersøg dockingbyerne

Hver dag en ny destination. Sådan er det som regel, og det kan sagtens betale sig at have gjort lidt forarbejde, inden man skal afsted. Rederierne tilbyder en lang række muligheder for at komme på udflugter, og det bliver ikke lettere end det, for ved køb af udflugt hos rederiet er alt arbejdet gjort på forhånd – man skal bare møde op det rigtige sted. Men det er heller ikke billigt, og hvis man deltager i fællesaktiviteter på alle destinationer, bliver det en væsentlig udskrivning. Men der er heldigvis også mulighed for selv at gå på opdagelse, der hvor skibet lægger til. Her er der igen ofte rigtig gode tips på hjemmesiden cruisecritic.com, hvor man kan læse sig til priser på taxa, få tips til gode gåture og restauranter og undgå de værste turistfælder.

5. Smid hæmningerne

Gør dig selv en tjeneste, og slå dig løs. Der er et væld af aktiviteter i løbet af en typisk krydstogtrejse. Du kan deltage i alt fra quizzer, bueskydning og massageseminarer til cha-cha-cha-undervisning og sangkonkurrencer. Som regel er det en del af skibets gratis underholdning. Det kan virke forlorent, når man læser om arrangementet på papir, men tricket er, at jo flere af bådens gæster der deltager entusiastisk, jo sjovere en oplevelse får man i fællesskab. Derfor kan det vise sig at være sjovt at deltage i skattejagten, at danse macarena eller at deltage i en konkurrence om at spise mad på tid. Alt sammen foregår i selskabelighedens navn, og oddsene for, at du møder de øvrige gæster igen et andet sted i verden, er ganske minimal. Der er også aktiviteter, som koster penge, som spaophold, fotosessions eller madlavningskurser, og selv om det kan være smådyrt, kan det være en idé at kaste sig ud i aktiviteten, for som regel er det ret gennemført.

Der er et væld af aktiviteter og shows på de store krydstogtskibe. Deltag i aktiviteterne, og se, hvad båden har at byde på. De kan bære præg af påtaget overstemthed, men det kan også have sin charme, viser det sig. Foto: Ralf Steinburger/Flickr Fold sammen
Læs mere