Timm Vladimir guider til det gode billede

Drømmer du om kunne vise familie og venner flotte billeder fra din ferie, så er et fotokursus på Malta med Timm Vladimir og Folkeferie.dk måske noget for dig.

Foto: Michael Toft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er mandag aften i byen St. Julians på Malta. Klokken har passeret 22, og en flok danskere tiltrækker sig opmærksomhed fra de lokale. Danskerne er tungt læsset med fotogrej, og foran dem bevæger en mand sig, i hvad der ligner en mærkelig dans, mens han holder sin iPhone frem i strakt arm.

Se også: Her er årets bedste feriefotos

Han bruger telefonen som lygte og tænder og slukker lyset, mens han bevæger sig. »Dansen« tager 20 sekunder, og bagefter lyder der høje udbrud fra den lille gruppe bag kameraerne.
Seancen gentager sig, og for hver gang kommer der flere tilskuere til.

Manden med telefonen er fotograf og skuespiller Timm Vladimir, og den lille gruppe omkring ham er mennesker, der har valgt at rive en uge ud af kalenderen for at tage på fotokursus med Timm og FolkeFerie.dk til Malta.
Denne aften lærer de om lukketider og får tricks og ideer til anderledes feriebilleder. Aftenens tema er fotografering i mørke, men det udvikler sig hurtig til en leg. Til stor morskab for både deltagere og tilskuere.

Og det er essensen af kurset: At tænke ud af boksen, eksperimentere, turde lave fejl og have det sjovt imens, for som Timm understreger:
- Jo mere du øver dig, jo oftere er du heldig!

Kursus i solen
Vi er ankommet til Malta fra henholdsvis København og Billund lørdag formiddag, og allerede om eftermiddagen begynder kurset.
Uden for skinner solen, og temperaturen nærmer sig 35 grader. Derfor er de fleste af vores medrejsende for længst hoppet i badetøjet og tilbringer eftermiddagen ved stranden eller i hotellets store pool.

Fotogruppen, der består af 10 kursister og BT Rejser, befinder sig derimod i et mørkt rum, hvor vi bliver præsenteret for vores guider og nyder et glas lokal vin.
Timm Vladimir er passioneret fotograf, og han deler ivrigt ud af sine erfaringer.

Han råder os til at tage masser af billeder og beder os glemme alt om automatisk indstilling af de dyre kameraer. I stedet skal vi lære at indstille vores kamera manuelt, for det giver bedre billeder, og gør det sjovere at være fotograf, mener Timm.

Han beder os desuden om at have fokus på detaljerne i et billede. Nogle gange gemmer stemningen sig netop dér, så vi opfordres til at kun at tage billeder af et udsnit af havnen, vi skal besøge senere. Stævnen af en båd kan være nok til at vise, hvor farverigt eller stemningsfyldt stedet er.
Det er nyt for mig, der har en tendens til at ville vise alt, hvad jeg ser.
 
En ny måde at opleve på
Vi bliver kastet hovedkulds ud i den første fotoopgave. I Mellieha er der First Communion for byens syvårige børn. En højtid, der minder om vores konfirmation.
Pigerne ligner små brude i deres hvide kjoler og tilhørende slør, og drengene er klædt i lyse jakkesæt og veste, og sammen går de i en lang procession til kirken.

Det burde være det perfekte sted for et pletskud, men da vi ankommer, er processionen i gang, og det er sin sag at få tilkæmpet sig en god plads blandt de festklædte pårørende, der står langs ruten.
Så er der anderledes fredeligt, om end der er masser af mennesker, da vi når til fiskemarkedet i Marsaxlokk. Her skal vi øve os i at gå tættere på vores motiv, og det kommer der nogle flotte billeder af farvestrålende fisk ud af.

Jeg gik fra kirken i den tro, at jeg havde fået nogle fantastiske stemningsbilleder med hjem, men desværre viser det sig ikke at være tilfældet. Der er simpelthen for meget uro på billederne. Til gengæld er jeg glad for mine fotos fra markedet, for det er første gang, jeg har turdet stikke linsen helt ned i fadene med frisk fisk.
Da jeg gennemgår dagens høst af billeder, kan jeg se, at jeg faktisk har husket at tænke over detaljerne, samtidig med at der er kommet flere farver på mine billeder. Der er bestemt fremskridt at spore.

Oplevelsen ved kirken giver anerkendelse fra Timm, da vi mødes næste dag.
- Selv hærdede reportagefotografer ville få sved på panden af den opgave, påstår han og roser os for vores gåpåmod og begejstring.

Ny dag – nye udfordringer
Hver dag udfordrer Timm os med forskellige opgaver. For de fleste af os er den mest grænseoverskridende opgave, da vi bedt om at tage portrætfotos og opfordres til først at spørge folk, om det er ok, at vi tager deres billede.
Personligt finder jeg aldrig modet, og nasser mig i stedet til et skud, da en af de andre får lov til at tage billeder af nogle mænd, der sidder på en bænk, men det billede bliver ikke rigtig godt.

Til gengæld bliver jeg så bidt af at blive en bedre fotograf, at jeg bruger de to fridage, der er i programmet, til at tage billeder af naturen omkring hotellet og af de blomsterblade, der ligger i min gårdhave.
Og jeg får da også et portræt af en ged, da vi besøger en gedefarmer på øen Gozo. Portrætter behøver nemlig ikke være af mennesker, og geden forventer ikke, at jeg spørger om lov først.

Velbekomme
At rejse er også at spise, og vi får anledning til at smage et stort udvalg af lokale delikatesser, fordi mange af vores måltider er inkluderet i rejsen pris. Derfor nyder vi gedeoste, tomatpasta, oliventapanade og maltesiske vine, ligesom fiske- og pastaretterne er fantastiske.

Og netop mad giver anledning til at øve endnu en genre: Det gode madbillede.
Når man rejser sammen med en flok fotointeresserede, sætter man sig ikke blot til bords og begynder at spise. Nej, der skal tages billeder af hver ret, og det tiltrækker opmærksomhed fra tjenere og øvrige gæster i restauranterne, som vi besøger.
Men fotointeresserede er ligeglade med hovedrysten eller fnis fra omgivelserne.  Her er det kun det gode billede, der tæller.
Mine billeder fra Malta ligner ikke de andre feriebilleder, jeg har hjemme – de er langt mere varierede og farvestrålende. Og samtidig har jeg nydt en uge i fantastisk selskab med mennesker, der har smittet mig med deres glæde ved fotografering.

Timms tips til det gode fotoalbum

1) Kun dine bedste billeder skal med i dit album. Vælg for eksempel de fem bedste billeder hver dag

2) Sørg for at der masser af farver i dit album

3) Husk detaljer. For eksempel af mad, hænder, der arbejder og så videre.

4) Tag portrætter – gerne af både mennesker og dyr

5) Hvis du vil tage billeder af den gode mad, du får på din ferie, så husk at tage dem, FØR du har spist af maden!

6) Husk at tage billeder i både bred- og højformat

7) Kig efter lokale særpræg. For eksempel arkitektur, både i havnen, landskaber og så videre

8) Husk også de sjove og skæve billeder. Et par stykker eller tre er nok til at gøre dit fotoalbum endnu mere personligt

9) Vær opmærksom på symmetri – kig efter mønstre

10) Tænk i variation, så du ikke ender med 25 billeder af dine børn, der står foran forskellige turistattraktioner

11) Husk, at der er forskel på et godt billede og et godt motiv. Nogle gange er motivet nok til at gøre billedet godt.

12) Leg, eksperimentér og hav det sjovt, mens du fotograferer!

Se også: Sådan tager du billeder under vand