Tilbagelænet luksus i Skåne

Kombinér aktive dage på fremragende golfbaner med et afslappet ophold på slot eller kro i luksusklassen.

Häckeberga Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gruset knaser under dækkene, da vi kører den sidste bid vej ud til holmen i Häckeberga-søen, hvor senrenæssanceslottet Häckeberga Slott ligger.

Læs også: 5 golfoplevelser i Nordtyskland

Vi befinder os 30 kilometer fra Malmø og beliggenheden er helt perfekt til at modstå angreb fra fjender, hvilket man indså allerede i 1300-tallet, hvor den første borg blev opført på holmen her ude i søen. Efterfølgende har en række fornemme svenske familier ejet slottet, som bl.a. har været brændt flere gange, bl.a. af danskerne og snaphanerne.

Sidste brand var i 1960, så indvendigt er interiøret helt skiftet ud. Slottet ejes nu af familien Tham, og var privat bolig til sidst i 1980erne.

I 1997 åbnede familien en restaurant på slottet, men ingen ville bo her, så der var ingen penge til vedligehold. For en halv snes år siden overtog det dansk-svenske par, Gunilla og Bo Madsen, der er kokke- og hoteluddannet i Frankrig og Schweiz, driften af hotel og restaurant. Og med en plan:
»I dag har vi mange kurser og konferencer på slottet, men for et typisk par, der vil nyde et par dage i hinandens selskab, ser opholdet sådan ud: Gæsterne kommer sent fredag, nyder et glas champagne og spiser senere en fire retters menu. Dagen efter tager de enten på en udflugt til Lund eller Ystad, går en tur i skovene, sejler en tur i robåden, eller nyder bare hinandens selskab med en god bog på terrassen. Vi oplever, at gæsterne synes, det er en oplevelse i sig selv at bo på et slot,« siger Bo Madsen.

Vi træder ind på slottet og overraskes af et miks af nyt og antikt. I de højloftede sale her på lobby-etagen huses også restauranten i flere forskellige stuer, men lige nu fortsætter vi ud gennem de åbne fløjdøre til den hævede terrasse.
Wauv, for en udsigt over Häckeberga-søen og de store bøgeskove. Området omkring slottet er fredet, og der er masser af stier til gåture, hvor der er chance for at se vildsvin og hjorte. Men der er ingen grund til at forlade skønheden og solen, så vi sipper lidt champagne og nyder som de øvrige par bare livet.

Häckeberga Slott har 27 værelser – 13 af dem ligger på nederste etage i slottet og er indrettet i de tidligere stalde. 14 værelser er indrettet i en sidebygning og fine nok, men mest romantisk er det at bo på selve slottet.
Gå også en tur op i den øverste del af slottet, hvor konference-gæsterne holder til. Her har kunstnere fra en række lande malet direkte på væggene, hvilket giver et ganske pudsigt udtryk til slottet.

Nu gælder det maden, og denne aften står menuen på tre retter: Der indledes med små stykker stegt makrel, bønner og røget ost. Og fortsættes med stegt gris fra Karlfälts gård, majs, trøfler, kantareller og hvidløg.
Til sidst spiser vi solbær, chokolade, yoghurt og pistacienødder. Slottets restaurant har ikke noget a la carte-kort, det er stjernekokkene, som suverænt bestemmer, hvad der skal på menuen, og det er altid friske råvarer, der følger sæsonen.
Vinmenuen er også slottets valg, og denne aften er der portugisisk Muros Antigos Alvarinho til forret og Monte Do Castanheiro til hovedret. Mens desserten skylles ned med en Sweet Emotion, Rivsaltes Tuilé fra Frankrig. En fremragende mad- og vinoplevelse til 395 kr. pr. person.

Til kaffen i loungen kan man passende bestille et lille glas svensk malt-whisky – Mackmyra. Selv om destilleriet ligger nord for Stockholm, ligger en del af whiskyen til lagring i tønder i Häckebergas kældre. Og vil man smage på det svenske whisky-eventyr herhjemme, sælges forskellige typer Mackmyra hos Juuls Vinhandel på Frederiksberg til priser fra ca. 380 kr. og op til 5.000 kr. for en flaske af den første årgang, Mackmyra Preludium fra 2006.

Vil man andet end at dase på slottet, har Häckeberg Slott lavet et samarbejde med Romeleåsens Golfklub, der ligger ti minutter i bil fra slottet gennem skoven.
Og Romeleåsens golfbane er en af Skånes smukkeste golfbaner. Den lange grusvej, der udgør indkørslen, snor sig rundt om gamle egetræer. Indtil det røde klubhus pludselig dukker op i et dalstrøg.
Forvent en stor naturmæssig oplevelse, for banen, der er en blandet park- og skovbane, når helt til tops på åsen, og fra flere af hullerne, især hul 7, har man i klart vejr en formidabel udsigt over Skåne. Mens hul 8 skærer sig som en motorvej gennem kæmper af egetræer og er et af Sveriges mest fotograferede golfhuller.
Banen er fair og i rigtig god stand, men det bedste er vel egentlig naturoplevelsen på
Romeleåsens bakker. At gå rundt i stilheden på randen af skoven mellem de gamle egetræer.

Lad dig lokke af Karlaby Kro

I baglandet ved Simrishamn ved Østersøen ligger en sand perle af en kro, komplet med indendørs swimmingpool, spa og sauna.

Karlaby Kro dukker op i den lille by af samme navn en times kørsel fra Malmø, omgivet af marker og ellers ingenting. En firlænget gammel gård, hvidkalket og med stråtag. Midt i Österlen, Sveriges svar på Skagen-området. Det er her, mange stockholmere har sommerhus ud til Østersøen – og Karlaby Kros gæster er hovedsageligt fra Stockholm.

At træde ind i receptionen føles som at træde ind i et privat hjem. Der er klinker på gulvet, gamle lædersofaer, hvor folk sidder og læser, ild i stearinlysene, en lille bar og  en stor hvidkalket kamin, der fyres op i om vinteren.

Vi krydser gårdspladsen med de gamle træer og træder ind i en af værelsesafdelingerne – her er 22 værelser ialt, alle forskelligt indrettet. Alle er de meget store med egen sofagruppe, og uden for hvert værelse er der en lille opholdsafdeling samt et lille køkken, hvor man kan lave kaffe og snuppe sig en øl eller vand. Man skriver bare, hvad man har taget og afregner ved afrejse.
Fra »min« opholdsafdeling er der adgang til spa, sauna og indendørs swimmingpool. Og to rum til massage, hvor golfspillere efter runden kan blive æltet igennem. Poolområdet er stort og dækket af glas, så folk hænger i dækstolene i deres badekåber og læser.

Restauranten er et omdrejningspunkt på kroen. De tidligere ejere var stærkt inspireret af Falsled Kro og sørgede for kompetente folk i køkkenet, der brugte friske og lokale råvarer. Og den linje har de nuværende ejere, danske Bo Madsen og hans svenske kone Gunilla, fastholdt. Parret købte Karlaby Kro i 2011 og driver nu både Häckeberga Slott og kroen.

Også fra Karlaby Kro har man mulighed for at vise sine evner på golfbanen. Österlen Golfklub har to 18-hullers golfbaner – den gamle en klassisk parkbane ved Østersøen, den nye en hedebane lidt inde i landet.
15.000 gæste-spillere finder hvert år vej til Österlen Golfklub, og det er der rigtig gode grunde til. Den ældste bane, Lilla Vik, balancerer på Østersøens rand, og især hullerne 6, 7 og 13 kan nok forstyrre koncentrationen.
Fra fairways højt hævet over havet kan man kigge ud over det blå hav og ned til den lille fiskerby Vik, der putter sig i bugten. Og hul 13 er kåret til det bedste hul 13 i Sverige. Det svenske Golf Digest har taget de 18 bedste svenske golfbaner og sammenlignet alle huller.

På 9. hul møder du en æbleplantage, som fairway skærer sig igennem. Om foråret kan man nyde de blomstrende æbletræer, og om efteråret er man velkommen til at plukke et par æbler undervejs på runden.
Klubhuset er komplet med restaurant og endda swimmingpool i haven.
Klubbens anden bane, Djupadal, ligger fem minutter i bil fra Lilla Vik. Banen er 11 år gammel og af en helt anden karakter. Den følger det naturlige terræn, og fra de højeste steder har man i klart vejr udsigt helt til Blekinge.

Læs også: Luksus-golf 60 km fra Berlin