Til historiefortælling i New York

Kom helt tæt på newyorkerne gennem ti sande historier om livet på godt og ondt i byen, der aldrig sover.

Foto: Mikkel Øhlenschlæger Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bonnie kiggede sig tilbage. Synet, der mødte hende, gjorde hende endnu mere bange, end hun allerede var. Men fra sin plads i det lille privatfly forblev hun tavs.

Næste: Det her er det autentiske New York

Flyet bag dem var kommet endnu tættere på, men hvad vidste hun om den slags? Det var første gang, hun var oppe i et privatfly, og det var nok helt almindeligt, at flyene fløj helt tæt på hinanden for ligesom at hilse. Hun kiggede op på piloten, som ikke fortrak en mine. Det var sikkert bare hende. Hun kom til at tænke på dengang, hun havde siddet i et stort passagerfly, som var fløjet ind i luftrum med voldsom turbulens.

»Vi skal alle sammen dø,« havde en af stewardesserne skrækslagent råbt, mens hun havde klamret sig til Bonnies skuldre.
Med ét bryder tilhørerne i den tætpakkede Housing Works Bookstore på det indre Manhattan ud i et latterbrøl. Kort forinden stod de alle i støvregn og kulde i en 50 meter lang kø, men har man først én gang oplevet en historie her på The Moth, er man villig til at gå igennem lidt af hvert for at prøve det igen.

The Moths StorySLAM-aftener er i løbet af de seneste år vokset til en af yndlingsbeskæftigelserne for de kulturelt anlagte byboere. Her får de fortællelystne newyorkere mulighed for at øse ud af deres livshistorier. Og her får man som turist en unik mulighed for at komme helt ind på befolkningen i den mangfoldige metropol.

Konceptet er simpelt. Alle kan komme ind fra gaden og fortælle en historie. Eneste krav er, at den skal være fra fortællerens eget liv. Hver gang er der et særligt tema, som historien skal relatere til – det kan være temaer som tab, ambitioner, gaver og afvisninger. Har man en historie med, skriver man sit navn på en seddel og håber på, at man er blandt de ti personer, som bliver trukket ud og derved får fem minutter på scenen. Efter hver historie fælder tre dommergrupper deres dom. Aftenens vinder går videre til en GrandSLAM-aften, hvor de bedste fortællere bliver sat op mod hinanden.

Næste: Det her er det autentiske New York