Ti øer - der har lidt ekstra

Mystiske, fantastiske eller fascinerende - måske noget af det hele. Her er en halv snes af verdens mest ekstraordinære øer.

Bora Bora, Fransk Polynesien. Fold sammen
Læs mere
Foto: tensaibuta/Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er noget spændende ved øer. Noget unikt, stolt og stærkt - til tider endda noget lidt mystisk.

Læs også: Verdens mest besynderlige arkitektur

Øer har altid været dragende, som de ligger der omgivet af vand til alle sider. Men nogle er mere ekstraordinære end andre. Rejse-websiden eTurboNews har fundet ti, der hver på sin måde hører til blandt de mest fantastiske.

Den syngende ø
Usedom, Tyskland
Øen hænger sammen med fastlandet med broer i "begge ender" - både i nord og syd, og den ligger så langt mod øst, at den alleryderste østlige del af øen hører til Polen. Her kan man vandre fra Ahlberg langs stranden til den store polske havneby Swinoujscie. Men det er en tyske del, der er en turistmagnet, og har været det siden det tidlige 19. århundrede. "Berlins Badekar" er den kærligt blevet kaldt. Et mere poetisk kælenavn er "den syngende ø" - fordi sandet på de kilometerlange strande er så fint, at det knirker, når man går i det.  Her ligger wellness-hoteller og termal-bade, som fastholder de gamle spa-traditioner. Der er haveanlæg og promenader, pavilloner med udendørs koncerter, sidegader med træalléer - og hver badeby har sit forlystelsespier ud i Østersøen. Her hersker en stemning, hvor man synes at se kvinder i lange kjoler og skyggende parasoller spadserer omkring.
www.usedom.de

Himlen på jorden
Bora Bora, Fransk Polynesien
Intet passer bedre til den ultimative bryllupsrejse end Bora Bora. Rygtet er ude om de franske polynesiske øers ubeskrivelige skønhed - men deres fjerne beliggenhed har sammen med det høje prisniveau bevaret øernes luksuøse mystik. Bora Bora hører til gruppen af rejsemål, hvor der er så overvældende smukt "at det næsten er unaturligt", og hvor selv dem mest garvede rejsende taber underkæben, når de ser laguner med de hvide strande, det klareste blå vand med silhuetten af det ikoniske Otemanu bjerg i baggrunden. Mange rejsende når faktisk aldrig længere, men det anbefales at udforske øernes bjergrige indre, for det er her, man finder Bora Boras hjerte.
www.tahiti-tourisme.com

Yderste grønne hjørne
Prince Edward Island, Canada
Hvis man ikke er fan af endsige kender den 100 år gamle børnebogsserie om "Anne of Green Gables" kan det umiddelbart blive for meget. For den går igen og igen og igen på øen, der er Canadas mindste provins ligger næsten yderste mod øst og har Charlottetown som hovedstad. Men når man så har kørt rundt i det bakkede landskab med gårde og småbyer, der synes at være af en verden i går, og været forbi øens acadian-fortid i de fem Rustico: kystbyerne North og Souch Rustico, Rusticoville, Rustico Harbour og Anglo Rustico gribes man af historien, og man er klar til at opleve kapere Cavendish - "Anne-land" med gården "Green Gables" - hvor det hele starter - ejet af familie til forfatteren til bøgerne, Lucy Maud Montgomery.
www.gov.pe.ca

Den glemte verden
Gorgona, Columbia
I dag har naturen fået overtaget igen. Men i 30 år frem til 1980'erne var den  ni km lange og 2,5 km brede ø, der ligger 50 km ude i Stillehavet fra Columbias kyst, hjemsted for landets absolut mest sikre fængsel. Da fængslet blev lukket, besluttede man at give øen tilbage til naturen, og i 1985 blev den nationalpark med strikse regler for besøg. Der må kun være 80 turister ad gangen, og det er forbudt at bevæge sig for langt væk fra kysten, hvor der er fare for, at man kommer på tværs af giftigt kryb. Der findes et væld af planter og dyr, der er helt unikke for Gorgona, bl.a. det sjældne og truede blå gornona-firben. Og menneskets indgriben har regnskoven snart udslettet. Træerne bryder de helt overgroede bygninger ned, og aberne svinger sig i lianerne mellem dem.   
www.paisatours.com

Middelhavets vejkryds
Malta
Når man går gennem gaderne i stort set enhver by på Malta, får man fornemmelsen af at gå gennem det bedste af europæisk artikektur. Lidt London her, et pust af Paris og en rest af Rom f.eks. i en barok-kirkes facade. Og det er ikke overraskende, for skiftende kulturer og herskere har været ind over øen midt i Middelhavet: fønikerne, kartaginiensene, romerne, korsridderne, fransmændene og briterne har alle sat deres præg på øen. Og bag bymuren er Mdina en stor middelalder æra med efterkommere af de adelsslægter - normannere, sicilianere og spaniere, der regerede øen for århundreder siden - bor stadig i de gamle paladser. Mens feriefolket flokkes i Sliema og St. Julians uden for hovedstaden Valetta, i et afslappet middelhavsliv langs den café-fyldte promenade.
www.visitmalta.com

Næste: Unikke øer ved Afrika, Sydamerika og Caribien